18 Haziran 2009 Perşembe

MEVSİMİNDE VE KIRMIZISINDA DOĞAL ÇİLEK REÇELİ

Print Friendly and PDF



















O kocaman çilekleri ilk defa İstanbul'da görmüştüm. Alışmıştık, adına "Mayıs çileği" dediğimiz minnacık ve çok keskin kokulu çileklere. Giresun'da en büyük çileğin ebatı nohut tanesi kadardı. Bu çilekleri semt pazarlarında bulacağınız gibi, köy veya yayla yollarında kendiliğinden yetişirdi. Bir yandan yürür bir yandan da yol kenarlarından toplayarak yerdik, bu mis kokulu çilekleri. Şimdi size o minnacık çileklerin değil ama ona yakın İstanbul çileğinin hafif, az şekerli ve mis kokulu reçel tarifini yazacağım. Giresun'da yaşayan annem, o minnacık çileklerden reçel yapmış. Bana gönderecek. Tarifini değil ama resimlerini sizinle paylaşacağım. Neden tarifini paylaşmayacağım, biliyor musunuz? Eski kadınlar reçele çok fazla şeker katıyor. Bu yüzden 70 küsür yaşındaki annemle sık sık kavga ederiz Bir araya geldiğimiz de, o ısrarla: "Öyle olmaz, sen bilmiyorsun!" der. Ben de "Sen kocamışsın, asıl sen bilmiyorsun!" diyerek kavga ederiz. Ama en son İstanbul'a gelişinde bu reçeli yaptım, gözünün önünde. Önce suratını buruşturdu, "Şekeri az, öyle olmaz, böyle olur...Hımh!" dediyse de, ben işe gittiğimde annem kahvaltıda bizim reçeli götürmüş afiyetle. O da ayrı bir konu!

Çok uzattım bu muhabbeti! Hadi! Oturacağınıza, kalkın da ailenize, eşinize, çocuğunuza, bir de hava atacağınız arkadaşlarınıza süper bir çilek reçeli sunmak için kolları sıvayın. Tarifim, her zaman ki gibi çok kolay. Üşenmeyin!


Malzemeler
  • Tabiki taze çilek. Mümkünse küçük boy, 2 kg.

  • 7 su bardağı esmer şeker.

  • Herhalde evde 1 adet limonunuz vardır.

  • 1 adet tencere, ocak, bir de bunları yapacak bir kişi.

Yapılışı
  1. İyice ayıklanmış ve yıkanmış ve süzülmüş çilekleri tencereye koyun.

  2. Üzerine çileklerin üzeri örtülene kadar şeker ilave edin.

  3. Kırmızı renk görünmeyen tencereyi buzdolabında 1 gün bekletin.

  4. Suyunu salan çilek karışımını ertesi gün kısık ateşte kaynatın.

  5. Arta kalan şekerleri ilave edip 40 dk. kaynatın.

  6. Bu arada bir kevgir yardımıyla üzerine biriken köpükleri alın.

  7. 1 adet limon suyunu ileve edip 20 dk. daha kaynatın.

  8. Reçel hazır. Ocağı söndürmeyi unutmayın!



Siz Sormadan Ben Söyleyeyim
  • Reçelin hazır olma süresi yaklaşık 1 saattir. Bu arada; yarım saatten sonra, reçelden bir parça tabağa alın, soğuması bekleyin. Soğuduktan sonra tabağı eğin. Kıvamlı ve yavaş akıyorsa reçeliniz hazır demektir.

  • Esmer şeker yerine beyaz şeker kullanabilirsiniz. Ayrıca benim tavsiyem "doğal meyve şekeridir." Bu şekerin meyveye katılma oranı markadan markaya göre değişmektedir.
  • Ölçüleri 2 ya da daha fazla katına çıkarabilirsiniz.

  • Kesinlikle tencerenin başından ayrılmayın. Hem o sıcakta ter atmış, göbeciğinizi eritmiş hem de reçelinizle aranızda sevgi dolu bağ kurmuş olacaksınız.

  • Son olarak, bu reçeli kesinlikle ve kesinlikle steril edilmiş kavanozlara -kapağı, kavanozu sıcak suda kaynatılmış ve sonrasında soğutulmuş, kuru cam kaplar- el değmemiş kaşık yardımı ile doldurmanızı rica ederim.

  • Size belli olmaz! Sonra; "Ayhan bey, tarifinizi denedim ama yok reçel şekerlendi, yok küflendi.." gibi bahanelerle bana geri dönmeyin! Ben uyardım.

"Mis kokulu ve çilek tadında hayatlar, hep sizinle ve yanınızda olsun." dileklerimle.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

merhabalar ayhan bey sitenizi her gün ziyaret ediyorum sizden ricam artık yeni tarifler paylaşın beni güzel tariflerinizden mahrum etmeyin yorumlarınızı çok beğeniyorum hem ders alıyorum hem biraz gülüyorum tarifinizi denedim çilek reçelim muhteşem oldu tekrar teşekkürler aslıhan