15 Haziran 2009 Pazartesi

YAYIK AYRANI, HEM DE EVDE!

Print Friendly and PDF




















Ayranı sevmeyeniniz yoktur. Ayranınız kabarmadan, ben sizlere gerçek ayran tarifini vereceğim. "Ayranın tarifi olur mu?" demeyin. Şu zamanda ayranı bilmeyenler çok. Öyle marketlerde boy gösteren hazır ayranlardan bahsetmiyorum. Hakiki ve rengi mavimtrak olan gerçek yayık ayranından bahsediyorum. Zaten her gün para vererek içtiğiniz hazır ayran, yoğurda su katılarak elde edilmiyor. Süt ve yoğurt kültürü kullanılarak imal ediliyor. İşte; size doğal yayık ayranını evinizde nasıl yapacağınızın sırlarını veriyorum. Ayran ile daha detaylı bilgiler şu adreste mevcuttur.


Malzemeler
  • 1 kg. yoğurt. Mümkünse hazır değil ev yapımı ya da köy yoğurdu.
  • 1 su bardağı süt. Yine mümkünse pastörize değil, taze sağılmış ve kaynatılmış süt.
  • 3 su bardağı su
  • Tuzu nerede demeyin. Asla tuz yok!
  • Kalaylanmış bakır tencere. Mümkünse büyük olsun. Bakır tencereniz yoksa çelik tencere de işinizi görür.
Yapılışı
  1. Yoğurdu tencerede mikser yardımı ile 5 dk. çırpın.
  2. Süt ve suyu ilave edip 5 dk. daha çırpıyoruz.
  3. Arzuya göre fazladan su ilave edebilirsiniz.
  4. Köpürmeye başlayan ayranımız sizce hazır değil mi? Hayır! Daha bitmedi.
  5. Tencerenin ağzını kapatıp buzdolabında 2 saat dinlendiriyoruz.
  6. Tekrar mikser yardımı ile 10 dk çırpıyoruz.
  7. Bu arada süt gerçekten doğal ve yağlı ise üzerinde sarı sarı yağ birikecektir.
  8. Biriken bu yağları süzgeç yardımıyka bir tabağa alın. Kahvaltıda lazım olur.
  9. Ayranınız yoktur belki, ama size ellerimle sunarak afiyet olsun diyorum.

1 yorum:

Zeugma dedi ki...

Sıradışı, çok özel ve güzel olduğu belli tariflerinizin..
Karadeniz'de 5 yıl çalışmış biri olarak takipçinizim..
Ayran tarifinizi de evde yoğurdunu sürekli kendi yapan biri olarak hemen bugün deneyeceğim..
Sevgiyle kalın...