15 Haziran 2009 Pazartesi

SEBZELİ EZOGELİN ÇORBASI: KARADENİZ USULÜ

Print Friendly and PDF Ezo gelin çorbası deyince akan sular durur. İçleri ısıtan, damakta enfes tat bırakan bir çorbadır. Hikâyesini biliyorsunuz Ezo gelinin. Tadını da. Bu yazıda daha da zenginleştirilmiş ve Doğu Karadeniz yöresinde sıkça yapılan tarifini bulacaksınız, sebzeli ezogelin çorbasının.

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 çorba kaşığı kırık pirinç
  • 1 çorba kasığı bulgur
  • 1 orta boy havuç
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 2 adet dolmalık biber
  • 1 çorba kasığı kıyılmış taze nane
  • 1 diş orta boy sarımsak
  • Yeteri kadar sıvı ya da tereyağı
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tutam karabiber (isteğe göre)
  • 1 tutam pulbiber (isteğe göre)
  • 1,5 lt. kaynamış su



Yapılışı

  1. Unu, tencerede sürekli karıştırarak kokusu çıkana kadar kavurun. Yağı ilave edip karıştırın.
  2. İnce kıyılmış soğanları ve çok ince rendelenmiş havuçları içine katın. 5 dk. pişirin.
  3. Sonra ince doğranmış biber ve domatesleri ilave edin.
  4. Yıkanmış mercimeklerle birlikte nane, sarımsak, karabiber ve pul biberleri ve salçayı katın.
  5. Kaynar suyu üzerine boca edin. Arzuya göre tuz ve su ilave edin.
  6. 15 dk. sonra kıyılmış maydonozları ilave edip 5 dk. daha pişirin.
  7. Piştikten sonra üzerini yeşil biber, limon dilimi ve taze nane yaprağı ile süsleyip fotoğrafını çekersiniz. Ben öyle yaptım. Yanlız yemek sıcakken fotoğraf çekmeyin. Çünki o zaman efkarlı ve dumanlı bir havası oluyor fotoğrafın. Afiyet olsun.



Siz Sorun Rahat rahat. Ben Cevaplıyorum Nasılsa

  • Malzemeler çokmuş demeyin sakın. Hepsi evinizde var. Bahane aramayın!
  • Sarımsak mecburi değil. Ama bence ilave edin derim.
  • Erkekler çorbayı çok sever. Hele bu çorbaya bayılacaklardır. Deneyin bakalım, neler olacak?

    Hiç yorum yok: