2 Temmuz 2009 Perşembe

HAFİF BEZELYE MÜCVERİ

Print Friendly and PDF














Şimdi; bezelyenin tam zamanı. Hatta geçti bile. Şu an kabukları ile birlikte satılan iri taneli bezelyeleri buzdolabında ya da konserve olarak olarak saklayacağınız gibi şimdi sizlere vereceğim tarif ile damağınıza bayram yaptırabilirsiniz. Kalkın bakim yerinizden. 10 dk'da size lezzetine doyamayacağınız bir tarif veriyorum. Eğer bunu beceremeyen olursa bir daha yemek yapmasın!
Ayrıca; Giresun'da "Bezene" derler bildiğiniz bezelyeye. Bu tür bezelye yumuşak ve su gibidir, tazeyken çiğ, çiğ yenir. Taneleri çok küçüktür. Kalın, kabasakal kabuklu bezelyeyi ilk defa İstanbul'da gördüm. "Nezik" yani "taze, nazik, hassas" anlamında adlandırılan bu bezelyenin yemek tarifini sonradan vereceğim.


Malzemeler
  • 1/2 kg taze bezelye tanesi
  • 1 çay bardağı elenmiş mısır unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 kaşık yoğurt
  • 3 çorba kaşığı süt
  • 1 tutam toz karabiber
  • 1 tutam kırmızı pul biber
  • 1 tutam kuru nane
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
  1. Ayıklanmış bezelye tanelerini yıkayıp süzgece koyun.
  2. Bir kapta yoğurt, süt, yumurta, doğranmış sarımsak ve baharatları karıştırın.
  3. Bezelyeleri bu karışıma ilave edin.
  4. Unu, yavaşça bu karışıma topaklanmaya müsaade etmeden yedirin.
  5. Bulamaç gibi olan bu karışımı süzgece koyun. Fazla suyu aksın.
  6. Tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağı koyun ve yayın. 2 dk. Isıtın.
  7. Karışımı tavaya yayın. Bir kaşık yardımı ile üzerini düzleyin.
  8. Tavayı orta ateşte sürekli çevirerek sallayın.
  9. Tavanın kapağını üzerine kapatın. Ateşi kısın. 5 dk. pişsin.
  10. Sakın başından ayrılmayın.
  11. Alt tarafı nar gibi kızaran bezelyeyi kapağa alın.
  12. Tavaya kalan 1 çorba kaşığı sıvı yağı koyun.
  13. Kapaktaki bezelye karışımını bozmadan tavaya atın.
  14. 10 dk. Daha çevirerek kızartın.
  15. Kapak yardımı ile alt üst edin.
  16. Katı bir hale gelince üzerine kâğıt havlu serilmiş tabağa alın.
  17. Afiyet olsun mu demem lazım? Yoksa bana teşekkür etmeniz mi lazım?

Sorun bakalım, Zaten Alıştım
  • Kapak yardımı ile çevirmek ustalık ister.
  • Süt katılınca rengi daha güzel oluyor.
  • Unu eleyerek katın ki, topaklanmasın.
  • Yanında sirkeli domates salatası mükemmel gider.

1 yorum:

imagine! dedi ki...

denedim,yoğurtla çok güzel gidiyor!