10 Ağustos 2009 Pazartesi

Giresun Usulü Mantı: Siron

Print Friendly and PDF


Mantıya benzeyen bir yemek yapılır Giresun'da. Kadınlar bir araya gelir, hamurlar açılır, oklavaya dolanır, kesilir, fırına verilir ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızgın tereyağı dökülür. Adına "sirum, sirun yada siron" derler. Mükemmel bir lezzeti vardır. Bu yemeği hazır yufka ile yaptım ve içine de kıyma ilave ettim. Ortaya nefis bir yemek çıktı.


Malzemeler


  • 3 yaprak yufka
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 adet kırımızı biber
  • 1 tutam kırmızı pulbiber, nane
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Yapılışı

  1. İç malzeme olarak soğanı az yağda 2 dk. kavurun ve kıymaları ilave ederek 15 dk. daha pişirin.
  2. Yufkayı şekilde görüldüğü gibi katlayıp, iç malzemeyi serin.
  3. Yumurta sarısını yufkaların uçlarına sürün ve şekildeki gibi rulo yaparak sarın.
  4. 3 cm uzunluğunda kesin ve tepsiye dik olarak dizin.
  5. Önceden 200 dereceye ayarlanmış fırında 15- 20 dk. pişirin.
  6. Bir tabağa birkaç adedini alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edin.
  7. Tereyağında doğranmış biberleri, pulbiberi ve naneyi 2-3 dk. kavurun ve yoğurtlu sironun üzerine dökün.
  8. Afiyetle yiyin.
Aman Sormadan Geçmeyin!

  • Kolay bir yemektir. Resimlere baksanız yeter.

  • Kıymasız da yapabilirsiniz.

  • Yufkayı tam katlamayın, yarısına kadar katlanacak.

2 yorum:

Müge dedi ki...

Çoook esprili bir yemek blogu olmuş burası :)

Sormadan geçme köşesine bayıldım ! :)
Bütün arşivi okuyasım var (özellikle "soru sor" kısımlarını:)

Emeğinize sağlık, bloglines listeme ekliyorum, takipte oacağım.

Sevgiler

Ayhan Demiral dedi ki...

Teşekkürler, beğeniniz için. Yemek tarifleri genelde soğuk olur ve sıkıcıdır. Ben ise bunu biraz daha eğlenceli hale getirmeye çalışıyorum. Sevgilerimle.