4 Eylül 2009 Cuma

Ispanaklı Pazılı Fırında Çok Hafif Sigara Böreği

Print Friendly and PDF
Sigara böreği çok sevilen bir aperatiftir. Hele çay ya da köpüklü bir ayran yanında çıtır çıtır sigara böreği. Yanlız anlayamadığım şey sigara böreğini vıcık vıcık yağ içinde kızartmıyorlar mı, al sana yağ çamurunda sigara böreği. Size vereceğim tarif öylesine hafif ve kolay ki her gün sigara böreği yapacaksınız. Ayrıca bu şekilde yapılan sigara böreğini günlerce saklayabilir ve işe götürerek sabah kahvaltınızı daha zevkli bir hale getirebilirsiniz. Hemen tarife geçelim. Sarmasını bilmeyenler buraya baksın.




Malzemeler

  • 1/2 kg. ıspanak ve pazı
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam karabiber, pulbiber
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı margarin ya da tereyağı
  • 1 çorba kaşığı çörek otu

İç Malzemenin Hazırlanışı

  • Soğanları ince doğrayıp sıvıyağda 5 dk. posalayın.
  • Ispana ve pazıları iyice yıkayıp doğradıktan sonra soğanlarla birlikte 10 dk. daha pişirin ve soğumaya bırakın.
  • Arzunuza göre maydanoz ve dereotu katın.


Yapılışı
  1. Üçgen kesilen yufkalara bu harcı sererek sarın. Çırpılmış yumurta ile uçlarını yapıştırın.
  2. Tepsinin altını ve kenarlarını tereyağı ile iyice yağlayın.
  3. Sigara böreklerini birbirine değmeyecek şekilde dizin.
  4. Eritilmiş tereyağını arta kalan çırpılmış yumurtaya karıştırın ve bir fırça yardımıyla sigara böreklerinin üzerine sürün.
  5. Çörek otlarını üzerine serpiştirip önceden 10 dk. Isıtılmış ve 180 dereceye ayarlanmış fırına verin.
  6. Üzerleri kızarana kadar pişirin.
  7. E artık çok hafif ve kıtır kıtır sigara böreğiniz hazır.

Yaklaşın, Yaklaşın... Sorun. Nasıl Olsa Soru Cevap Bankası Oldum!

  • Sigara böreklerini tepsiye dizerken, şehirlerarası yolcu otobüslerindeki dar koltuklarda oturan insanların akraba olması gibi sıkışık yerleştirmeyin. Birbirlerine değmesin, huylanabilirler ve yapışabilirler.
  • İç malzeme olarak sadece ıspanak ya da sadece pazı kullanabildiğiniz gibi pırasa ile de deneyebilirsiniz. Soğanımsı tatları sevenler pırasalı böreğe bayılırlar.
  • İç malzemeye katılacak azıcık karabiber ve pulbiber çok mayhoş bir tat bırakacaktır.
  • Soğuduktan sonra herkesin yaptığı gibi plastik saklama kabında değil, kalaylanmış bakır tencerede saklarsanız en az 10 gün dayanır.
  • Tenceren çıkarıp kısık ateşte bir tavada çevirerek ısıtırsanız fırından yeni çıkmış gibi olur.
  • Barselona'ya gittiğimde 4 gün bu sigara böreğinden yiyerek aç kalmamış oldum.
  • Barselona ne alaka derseniz, bir sonraki yazımda bu muhteşem şehirde bir Türk nasıl aç kalır onu anlatacağım.
  • Ortadaki sigara böreğini içi gözüksün diye bıçakla kesmedim. Resmen ısırıp yedim. Fotoğrafını çektikten sonra silip süpürdüm. Dayanamadım hepsini yedim.
  • Sakın tuz demeyin! Hala tu zu "ne zaman koyacağız" diye soranlar yok mu? Sinirlenmeyeceğim.

Hiç yorum yok: