20 Ekim 2009 Salı

Ev Yapımı Kepekli ve Cevizli Mantı

Print Friendly and PDF

Kimilerine ev yapımı mantı biraz zor gelebilir. "Ne uğraşacağım mantı yapmakla, giderim hazırını alırım, olur biter!" diyenleriniz çoktur. Ama aşağıda vereceğim tarif inanın basit olup işinizi kolaylaştıracak ve mantı yapmanın o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz. Üstelik çoğunlukla kepek unu kullandığımdan hem hafif hem de tadı da farklı oldu. Denemenizde fayda var!




Mantı Malzemesi

  • 2 su bardağı kepek unu
  • 1 su bardağı buğday unu
  • 1 yumurta
  • 1-2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Ilık su

İç Harcı
  • 250 gr. yağsız kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • Karabiber, baharat. İsteğe bağlı
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
Sos
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tutam kuru nane
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tutam sumak
  • 1 tutam sumak
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Dövülmüş ceviz

İç Harcın Hazırlanması
  • Soğanı incecik doğrayıp yağda 3-4 dk. kavurun.
  • Kıymayı vs. ilave edip 15-20 dk pişirip soğutun.

Yapılışı
  1. Hamur malzemelerini yoğurun ve avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın.
  2. 2-3 mm. kalınlığında açın ve şekilde görüldüğü gibi 2x2 cm. ebadında kare parçalara ayırın.
  3. Harcı içine katıp, büzgü, muska ya da bohça şeklinde sarın.
  4. İçine biraz tuz ve 1 çorba kaşığı yağ ilave edilmiş kaynar suda 20 dk. haşlayın.
  5. Süzgeç yardımı ile tabakları alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküp, tereyağında hazırlamış olduğunuz sos, sumak ve dövülmüş ceviz ile servis yapın.

Evet, Geldik Sorun Soruyu, Alın Cevabı! Köşemize


  • Bu defa farklı olarak hepinize hoş geldiniz diyorum. Buyurun oturun ve çekinmeden sorun.
  • Hamuru açarken ve mantıyı tepsiye dizerken un serpiştirmelisiniz. Yoksa yılışık bir şekilde hem size hem de tepsiye yapışacaktır.
  • Açılmış mantıyı tavada 5-10 dk. kurutursanız daha diri olur.
  • Dövülmüş cevizle tadı enfes oluyor.
  • Açılmış mantı artmışsa bir bez serilmiş tepsiye dizip dondurduktan sonra poşetleyip buzlukta saklayabilirsiniz.
  • Ya da fırında iyice kurutup (fırının ağzı azıcık açık 150 derecede 1-2 saat pişirip) soğuduktan ve tahta gibi ses çıkardığından emin olduktan sonra serin bir yerde saklayabilirsiniz.
  • Mantıyı haşladığınız suyu atmayın. Bu besleyici sudan tarhana, mantı ya da düğün çorbası yapabilirsiniz. Ama nerde onu düşünecek akıl. Dökün gitsin. Herifte para bol nasılsa.
  • Bazıları şimdi soracak. "E hamuru neyle açacağız? Malzeme listesinde yok ki?"
  • Bilmem! İster incesi, ister kalınını tercih edin. Herkesin tercihi farklı çünkü. Önemli olan iş görebilmesi ve elinizin hangisine alıştığı.
  • Kafanıza vurmam için merdaneyi mi tercih edersiniz, oklavayı mı?

Hiç yorum yok: