6 Nisan 2010 Salı

Bakliyatlarla Kriz Çorbası

Print Friendly and PDF

Ekonomik kriz 2009'da kapımızı çaldı. Teğet geçti denilen kriz, 2010 yılında bile hala bize teğetirken, krizi atlatmak adına; yurt ekonomisine ve yerli malını korumaya katkıda bulunsun diye; evde azalan bakliyatları değerlendirebileceğiniz bir tarif veriyorum sizlere.

Mutfak ekonomisi için "Hem israf hem de masraf olmasın!" diye düşündüm. Aklıma nereden geldi derseniz; önce gazetelere baktım sonra mutfak dolabına: Pirinç, bulgur, buğday neyim var sa hepsinden az kalmış! Bunları nasıl değerlendiririm diye düşününce ortaya böyle bir şey çıktı; analık πyasa' ya karşı kriz çorbası.



Malzemeler

  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı fasulye
  • 1 çorba kaşığı buğday
  • 1 çorba kaşığı pirinç
  • Evde bakliyat adına ne kalmışsa!
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yeteri kadar kaynamış su

Yapılışı

  1. Fasulye, nohut, buğday gibi zor pişen bakliyatları 1 gün önceden suda bıraktıktan sonra hafif sert kalacak şekilde haşlayıp süzün.
  2. Yağda, pirinç gibi ezilecek bakliyatlar hariç diğerlerini 3 dk. kısk ateşte pişirin.
  3. Diğer malzemeleri ve suyu ilave edip 20-30 dk. daha pişirin.
  4. Tereyağında eritilmiş salça sosu ve nane ile süsleyerek servis edin.

"Bu Malzemeye Bu Kadar Kısa Tarif mi?" Diyenlere: "Ne Diyeyim? Sadece Sabır!" Köşemiz

  • Terbiyeli seviyorsanız; 1 yumurta sarısını 1 kaşık yoğurt ve 1 çorba kaşığı unla çırpıp pişen çorbaya azar azar katabilirsiniz.
  • Malzemeler bölümünde yazanlardan hariç evde kalan makarna, erişte, mercimek, şehriye vs. kullanabilirsiniz. Benim açımdan bir sakınca yok! Damak zevki ve göz-el ayarı size kalmış.
  • Su mikatarı arzunuza bağlı. Kaynamış suyunuzu hazır ederseniz, suyu azalınca ilave edersiniz. Bunun içinde akıl almaya gerek yok herhalde!
  • "Bu malzemelerle ancak aşure yapılır." diyorsanız, size sorarım. Hayatınızda kaç kez aşure yaptınız? Bir tarif gönderin, bakiiim!
  • Çok bilmişler! Hıhh!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

harika en kısa zamanda yapıciğim harika yazoyorsunuz bu arada

Ayhan Demiral dedi ki...

Teşekkür ederim efendim, beğeniniz için.
Saygılarımla,