2 Nisan 2010 Cuma

Tavada (Sacda Fetir) Mısır Ekmeği

Print Friendly and PDF

Mısır ekmeği 1980'li yıllara kadar özellikle Karadeniz bölgesinde çok yaygındı. Mısırlar toplanır, güneşte (gün darısı) ya da fırında kurutulur (fırın darısı), ayıklanır ve değirmenlerde öğütülüp un haline getirilirdi. Özellikle fırınlanmış mısır unun kokusu bambaşkaydı. Köylerde kuzinede ya da sac üstünde yapılırdı. Hele sacın tam ortasında yer alan ve adına fetir denilen küçük mısır ekmeği en lezzetlisiydi. Karalahana çorbası yanında ya da yoğurda doğrandığında doymayın lezzetine!


Sac tadı vermese de; ona yakın bir tat alacağınız mısır ekmeğinin tava versiyonunu paylaşacağım sizlerle.



Malzemeler

  • 3 su bardağı mısır unu
  • 1 yumurta
  • 1-2 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı kabarma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker



Yapılışı

  1. Yumurta, süt ve şekeri bir kaç dk. çırpın.
  2. Diğer malzemeleri ilave edip yoğurun.
  3. Hamuru bulamaç haline getirmek için gerekirse süt ilavesi yapın.
  4. Tereğı eritilmiş tavaya küçük miktarlarda dökerek kısık ateşte pişirin.
  5. Alt tarafı piştikten sonra ters çevirerek diğer tarafını da pişirin.



Sorsanız Ne Olacak? Tarifimi Yapmadıktan Sonra!

  • Fırınlanmış mısır unu kullanırsanız daha lezzetli olur. Ancak,dikkatli olmanız lazım! Tavada çeviriken nazik davranmazsanız, size darılıp dağılabilir.
  • Süt miktarını ben göz kararı seçiyorum. Çünkü, mısır cinsine göre ölçü değişiyor.
  • Hamurun kıvamı için; kepçeyle alıp döktüğünüzde parça parça akmalı.
  • Eğer hamuru koyu yaparsanız, sıkıntıdan daralır ve pişerken kendisini kurutur, kızar ve sertleşir.
  • Sek mısır unundan pek haz etmeyenler, içine beyaz un, kepek, çavdar, tam buğday, pirinç, nohut unu ya da olmadı galeta unu katabilir.
  • Kilo yapıyor diye hiç un sevmeyenler var sa; marangozdan talaş ya da odun tozu tedarik edebilirler.

Hiç yorum yok: