3 Haziran 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Bakla; Fayda ve Zararları

Print Friendly and PDF

Şimdi sizlere taze baklanın faydalaını saymaya kalksam ayrı bir yazı yazmam gerekecek. Kanser riskini azaltması, hazımsızlığa iyi gelmesi,kolestrol ve şeker seviyesini düşürmesi, böbrekleri temizlemesi, taş-kum düşürmesi, öksürüğü kesmesi vs. yanında daha sayamadığım pek çok faydası var.

En önemli faydalarından bir tanesi Parkinson hastalığına etkisi. İçindeki dopamin türevi maddeler, hareketlerde düzelme ve denge sağlıyor.


Ama çoğu kişi sevmez baklayı. Tadını sasuk, acı, ipliksi bulanlar yanında "Bakla; dar kadife pantolon giymiş fasülyedir." diyenler de var. Damak zevki elbette tartışılmaz ama baklayı yemeyenler çok şey kaçırmış diyebilirim.

Neyse mutfağımı görümcemgiller basmadan bir an önce tarife geçelim.



Olmazsa Olmaz Malzemeler

  • 1 kg. taze bakla
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 adet taze limon suyu
  • Yoğurt
  • Bir de 2 su bardağı kaynar su


Peki! Nasıl Yapcaaz?

  1. Baklaları ayıklayıp, temizleyip limonlu suda 15 dk. bekleteceğiz. Yüzü kararmasın diye!
  2. Bu arada boş durmayıp yağda soğanları kavuracağız.
  3. Süzdüğümüz baklaları, sarımsağı ve suyu ilave edeceğiz.
  4. Dilimlenmiş domates ve maydanozu üzerine dizip 20-25 dk. kadar kısık ateşte pişireceğiz.
  5. Sonra tabağa alıp, arzumuza göre üzerine yoğurt, dereotu, pul biber ilave edip yiyeceğiz.


Peki, "Şimdi Bana Ne Soralım da" Delireyim Köşemiz

  • Bakla, baharın müjdesidir. Zaman geçiyor, hemen alın!
  • Baklayı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey; yeşil renkli olması ve üzerinde siyah beneklerin asla olmamasıdır.
  • Ayrıca diri olmalıdır. Üzeri tüylü olmalıdır.
  • Parmaklarınızla hafifçe sıkın. Bıraktığınızda eski şeklini almıyorsa ya da kırılmıyorsa; onu bunalımlı ve içi geçmiş bir kokana olarak advedip, lütfen bu sevdadan vazgeçin. Ondan size yar olmaz. Olursa da yararı olmaz!
  • Bakla, taneli sebzelere alerjisi olanlarda yan etki yapabiliyor. Hatta gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor.
  • 3 yaşından küçüklere yedirilmesi tıp otoritelerince pek uygun görülmüyor. Bi bildikleri var heral!
  • Baklanın anatomik ve histolojik yapısına henüz el atmadığımdan ancak bu kadar rontgen çekebildim. MR'ından bahsetmiyorum bile!
  • "Madem zehirliyor. Niye yiyelim ki?" diyenler var sa; demek ki ben hala sabır taşıyım, dilek taşına hasret!

Hiç yorum yok: