20 Haziran 2012 Çarşamba

Mükemmel Dolma ve Sarma Nasıl Yapılır

Print Friendly and PDF

Dolmayı ve sarmayı sevmeyen var mı?

Türk yemekleri içerisinde en çok sevilen yemeklerden birisidir dolma. Biber, patlıcan, kabak, domates, patates, soğan gibi sebzelerle dolması, lahana yaprağı, üzüm yaprağı hatta kiraz, dut gibi meyvelerin de yaprağı kullanılarak sarması yapılır. Etlisi de güzel olur zeytinyağlısı da. Her iki tarifte de çoğunlukla pirinç kullanılır. Pirinç dışında ise bulgur, buğday veya mısır yarması gibi hububatlar da kullanılmaktadır.

Ancak sarma, dolma yapmak herkesin harcı değildir. Damak tadı farklılık gösterse de işin püf noktaları vardır. Haydi bakalım mükemmel bir lezzet için...



Etli Dolma, Sarma Harcı Malzemeleri
  • 300 gr. dana kıyması
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 10 dal maydanoz
  • 10 dal taze nane
  • 1 adet iri domates
  • 4 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çay bardağı su
  • 1 tutam karabiber, pul biber vs.
  • gerekirse 3 dilim limon


Harç Hazırlamadan Önce Kendinize Bi Sorun.
  1. Dolma içini nasıl seviyorsunuz. Pirinci fazla pişmiş ve muhallebi gibi olanını mı yoksa pirinci çıtır çıtır olanını mı?
  2. Etin rengini kırmızı mı seviyorsunuz yoksa pişmiş olanını mı?
  3. Dolma olarak kullanacağınız sebze hangisi. Tazesi mi, kurusu mu?
  4. Sulu mu seviyorsunuz kuru mu?
  5. Bunun gibi sorulara cevap vermeniz lazım ama ben sizi bekletmeyeyim.
  6. Pirinçleri iyice yıkayıp, yağda 4 dk. kavurun. Pilav yapmıyoruz merak etmeyin. Dolmanızın çıtır olmasını sağlayacaktır.
  7. Kıyma ve incecik doğranmış soğanları ilave edip kıymanın rengi kırmızıdan dönene kadar 2 dk. kısık ateşte pişirin. Sakın tencerenin ağzını kapatmayın.
  8. Tencereyi ateş altından alıp, karabiberi, pul biberi, incecik doğranmış, maydanoz ve naneyi ilave edin.
  9. Arzunuza göre karabiber ve pul biber ekleyip pirinçleri ezmeden, kıymayı mahvetmeden karıştırın. Dolduracağınız sebzeye ya da saracağınız yaprağa göre harcın ne çok soğuk ne de sıcak olmamasına dikkat edin. Ilık olacak.
  10. Harcımız bu kadar.
  11. Zeytinyağlı yapacaksanız içine kıyma koyulmayacak tabiî ki.  2su bardağı pirinç yeterli olacaktır. 
  12. Domatesleri gerekirse dolma kapatmak için kullanacağız.


Şimdilik siz harcı hazır bulundurun. Bir sonraki yazıda, nasıl oyulur, nasıl doldurulur, nasıl sarılır ve nasıl pişirilir.

Hiç yorum yok: