22 Haziran 2012 Cuma

Mükemmel Dolma Yapmanın Sırları

Print Friendly and PDF


Bir önceki yazıda mükemmel dolma ve sarma nasıl hazırlanır konusunda iç harcın nasıl hazırlanacağı anlatılmıştı. Şimdi sıra, nasıl sarılacağında, doldurulacağında ve nasıl pişirileceğinde. Yaprak Nasıl Sarılır? diyorsanız resimli anlatım için bu yazıyı göz atın.
Dolmalık Sebze Nasıl Hazırlanır?
  • Taze sebzelerden kabak, biber, domates, patlıcan, patates, soğan vs. dolduracaksanız öncelikle oyulacak sebzeler için iyi bir oyma bıçağınız kullanmalısınız. 
  • Becerikliyseniz, bıçak veya kaşık ile de sebze oyabilirsiniz. 
  • Patlıcan, kabak gibi sebzelerin boyu ne olmalı, nasıl kesilmeli diyorsanız, 4 parmak yüksekliğinde kesim en idealidir.



Kabak vs. nasıl oyulur?
  • Kabak ve patates oyarken dikkat etmeniz gereken şey, bıçağı kabağın ortasına hafif eğik şekilde batırmanız ve kendinizi ve bıçağı değil, kabağı çevirerek oymanızdır. Bu şekilde her tarafı eşit kalınlıkta bir malzeme hazırlamış olursunuz.
  • Aynı şeyi patlıcan için söyleyemeyeceğim. Patlıcan için bıçak kullanmak daha mantıklı.

Dolma Nasıl Doldurulur?
  • Hazırlanan iç harcı tatlı kaşığı ile sebzelerin içine doldurun. 
  • Kesinlikle tıka basa doldurmayın. En ideali, 3'de 2'sini doldurmaktır. Zira pirinçler şişecektir.
  • Kapak olarak kullandığınız sebzenin parçasını da kullanabilirsiniz ya da seviyorsanız domates dilimi.

Dolma Nasıl Dizilir?
  • Mümkünse geniş tencereye ve tek sıra dizilmeli.
  • Aralarında boşluk olmadan hafif sıkı ve harç içinden dökülmeyecek şekilde dik tutulmalı. 
  • İki sıra da dizilebilir. Ama alttaki komşu, üstte balkonu olan komşudan daha önce pişecek ve daha lezzetli olacaktır.

Dolmaya ne kadar su ilave etmeli?
  • En çok sorulan sorulardan biridir bu. İdeal ölçü; 1 ölçü pirinç için 1,5-2 ölçü sudur.
  • Yani 1 su bardağı pirinç kullanmışsanız yaklaşık 1,5-2 su bardağı su kullanacaksınız.
  • Suyu ilave ederken dolmalara duş aldırarak değil, kenarlarından itibaren yavaşça ilave edin.

Dolma Nasıl Pişirilir?
  • İçindeki su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kızık ateşte pişirilir.
  • Yapılan en büyük hata, pirinçlerin pişip pişmediğini anlamak için, pirince danışmak! Yani tencerenin kapağını açarak o güzelim buhar karışımını havaya salmaktır.
  • Kısık ateşte 20-25 dakikada pişecektir. Cam kapak kullanıyorsanız, pirinçlerin uzadığını göreceksiniz.
  • Ocağın altını kapattıktan hemen sonra tencerenin kapağını açıp tadına bakıyorsunuz değil mi? Sakın bunu yapmayın!
  • En az 15 dakika kapağını açmadan demlenmeye bırakın. Nasıl da leziz olacaktır. Demlenme sırasında özellikle biberlerin altı hafifçe kızaracaktır. İşte bu, çıtır çıtır dolmanın habercisidir.
  • Daha lezzetli bir dolma istiyorsanız, tencereye bir kaç diş sarımsak ilave edin.
  • Zeytinyağlı dolmalara kabuğu soyulmuş bir kaç dilim limon ilave ederseniz daha leziz olur.
Benden bu kadar! Artık mükemmel dolma yapmak için her şeyi öğrendiniz.




1 yorum:

MerveZalgı dedi ki...

Blogu bugün keşfettim! Ve okurken bazen sesli guldum;)) çok teşekkürler bu harika tarifler ve ipuçları için!