2 Ağustos 2012 Perşembe

4 Adımda Yoğurt Yapımı

Print Friendly and PDF

Yoğurttan bahsetmeye ve anlatmaya gerek var mı? Eskiden evlerde mayalanırdı ya da kapınıza getirirlerdi. Ama şimdi hazır gıda sektörünün en ünlü oyuncusu. Hazır yoğurtlara mümkünse itibar etmeyin diyerek, Aykırı Denemeler blogumda yoğurt hakkında yazdığım bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

Yoğurdumuz Ne Kadar Sağlıklı? yazıyı okumak için...

Resimdeki yoğurt kalıp şeklinde tabağa bırakılmış ama gül yaprağı gibi kendiliğinden açılmıştır. Tavsiyelerime uyarsanız bu yoğurt mutfağınıza ve midenize girecektir.

Aslında herkes evde yoğurt yapabilir. Bunun için illaki tonla para verip sosyetik yoğurt makinesi almanıza gerek yok. Bunlar para tuzağı! Sadece 4 adımda sağlıklı, doğal yoğurt yapmanız mümkün! Hem de köy yoğurdunun aynı tadında.  Nasıl mı? Lafımı dinleyin yeter!
Ayrıca Siz sormadan ben söyleyeyim köşemizdeki püf noktalarını iyi okuyun. Bu ipuçları yılların tecrübesi ile kazanılmıştır. Sağdan soldan ve kulaktan duyma değil.

Malzemeler
  • 1 litre süt, 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 2 litre süt, 2 tatlı kaşığı yoğurt
  • Peki 5 litre süt, kaç yemek kaşığı yoğurt? Hemen 5 demeyin. ölçüyü değiştirdim. 2 yemek kaşığııııı..

Doğal Yoğurt Yapmanın 4 Adımı
  1. Sütün mayalanması için ideal sıcaklığına getirin. Serçe parmağınızı süte sokun, 8 saniye dayanabiliyorsanız süt hazır demektir.
  2. Mayayı süte karıştırıp, ağzını kapatın ve bir battaniyeye sarın.
  3. 4-6 saat sonra, tencereyi sarsmadan buzdolabına kaldırın. 4- 6 saat sonra yoğurdunuz hazırdır.
4 adım dedim ama 3 adımda bitti.


"Resimde yoğurdunuz sulanmış Ayhan bey, bu nasıl yoğurt?" demeyin! Kızarım! Yoğurdumuzun nasıl kaymak tuttuğunu ve aşağıda yazdığım üzere yeşil suyu gösterebilmek için bu şekilde çekilmiştir.

“Zahmet Edip Sormayın? Seve seve Anlatacağım” Köşemiz.

Yoğurt Uzamanı Olmanın Sırları, 
Yoğurt Yapmanın Süper Sırları, 
Yoğurt Yapmayan Kadın kalmayacak, Hazır Yoğurtlara Son!
sloganlarımız ile lütfen dikkatlice okuyalım.
  • Miktarlara takılıp kalmayın. 1 litre süte yaklaşık yarım çorba kaşığı maya yeter. Hala internette litre başına 1 çorba kaşığı diyenler var. Olmaz! Fazla maya, yoğurdu ekşitir.
  • Eğer süt yağlıysa, yoğurdunuzun üzeri kaymak kaplanacak ve kendisi de yağlı olacaktır.
Yağlı Sütün, kaymağının ve yağının alınması
  • Yağlı yoğurt sevmiyorsanız bunun da çaresi var. Doğal sütse, bir kaç taşım kaynatın
  • Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve 1 gün bekleyin. Sütün üzerine kalın kaymak tabakası birikecektir. Bunları bir kavanoza toplayın. İster kahvaltıda tüketin, ister biriktirip tereyağı yapın. Tarifini sonra vereceğim.
  • Yine bazı tariflerde bazı ablalarımın daha tatlı olur diye içine 1 tatlı kaşığı şeker atın dediklerini okuyorum. Sakın itibar etmeyin bu beceriksiz hanımlara. Yoğurda şeker mi atılır? Allahım, neler göreceğiz, duyacağız, Yarabbimmmm… Evlerden uzak ola ,tü tüütüüü…
  • Doğal süt bulamazsanız, günlük süt alın. Ancak UHT olmayan yani 3-4 ay dayananlardan değil, 2 günde bozulanlardan.
  • Ama tavsiyem şu ki, doğal süt almaya özen gösterin. Anadolu'da bulmanız mümkün. Ama İstanbul'da nerede bulacağım diyorsanız, gidin, Kemerburgaz- Göktürk yoluna, Durusu-Karaburun yoluna. Habibler, Arnavutköy vs. Avrupa yakasında, Şile yolundaki köyler, Kömürlük, Ulupelit, Darlık köyleri, Polonezköy'ü geçin bir sürü doğal süt bulabilirsiniz. Olmadı çalın bir köy evinin kapısını, mutlaka süt bulursunuz. Bahane yapmayın. Yol uzak ta demeyin. Yarım saat sürmez.
  • Mayalık yoğurdu nereden bulacağım demeyin. Süt aldığını yerden 2 kaşık maya da verirler, eğer zahmet edip isterseniz. Önceden mayaladığını yoğurttan ağzı kapalı küçük bir kâseye birkaç kaşık yoğurdu mayalık saklamayı akıl etmediyseniz bu yöntem işe yarar!
  • İdeal sıcaklığa gelmiş sütten bir kaç kaşık ayrı bir kâseye alarak, mayayı sulandırdıktan sonra da süte karıştırabilirsiniz.
  • Mayayı süte karıştırırken, sağa sola, orta kenara, yalap-şalap karıştırmayın. Sadece bir yöne doğru nazikçe, ne hızlı ne yavaş, adam gibi orta kararda karıştırın. Sadece 10 saniye kadar. Abartmayın.
  • Süt sıcakken kapak kapatılınca ister istemez, su buharı oluşacak ve yoğurdunuz üzerinde bir miktar su olacaktır. Endişe etmeyin! Siz karıştırmazsanız bu su yoğurda karışmaz. Bir kepçe yardımıyla alabilirsiniz. Buharını alsın diye tencere ağzına kalın bir tülbent ya da kâğıt havlu kapatabilirsiniz.
  • Mümkünse, toprak, cam ya da eskilerin yaptığı gibi kalaylanmış bakraçlara mayalayın.
  • Daha üzün süre ekşimeden dayanmasını istiyorsanız, mayaladıktan sonra litrelik cam kavanozlara bölüştürebilir, o şekilde battaniyeye sarabilirsiniz.
  • 4-6 saat sonra battaniyeyi açıp, yoğurda baktınız. Anaaa! O ne? Yoğurt tutmamış hala süt şeklinde! Olabilir sütlük hali! Süt suludur, mayası tutmamıştır, siz becerememişsinizdir, aklınız başka yerdedir vs. vs. Sakın panik yapmayın! Hemen tencereyi alın ve koyun ocağa, 3- 5 dk. kısık ateşte tekrar ısıtın ve battaniyeye sarın. Bu sefer yoğurdunuz maya tutacak hatta daha sert olacaktır. Bu sırrı kimse bilmez, bütün kadınlar tutmamış yoğurdu döker. Bu kıyağımı da unutmayın!
  • Yapmış olduğunuz bu yoğurt, eğer temiz kaşık kullanırsanız, ağzınızı tencereye sürmezseniz 10-15 gün kadar ekşimeden buzdolabında dayanır. Hele ekşime başlayınca öyle güzel tadı olur ki.
  • Tencereye kaşık daldırınca, yoğurt sulanmaya ve yeşil su bırakmaya başlayacaktır. Sakın bu suyu atmayın. Ayrana karıştırın, için, becerebiliyorsanız ekşimik yapın(tarifini ayrıca vereceğim)
  • Bu kadar ipucundan sonra hala yoğurdum tutmadı, beceremedim, yok sulu oldu, yok kedi kaçtı- süt taştı diyorsanız, lütfen siz mutfaktan uzak durun. Hatta hiç yemek yapmayın!

17 yorum:

Adsız dedi ki...

ben yoğurdumu mayaladıktan sonra fırınlı ocağımın içine koyuyorum tenceremin kapağını kapatmadan ve fırını çalıştırmadan üç saat sonra yoğurdum tutmuş oluyor



Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

Tam anlayamadım.Fırını kaç dereceye ayarlıyorsunuz?

Adsız dedi ki...

Ayhan Bey, cok tesekkür ederim! Tarifiniz sayesinde yaptigim yogurt cok güzel oldu. Süzme tarifinizide merakla bekliyorum.Selamlar

OYOSH dedi ki...

Merhaba Ayhan bey birincisi; ziyaretiniz için teşekkürler..Umarım birgün sizde isteğinizi gerçekleştirirsiniz..İkincisi daha önce hiç blogunuza rastlamadığım için kendimi esefle kınıyorum:))Çok eğlenceli ve değişik bir tarzınız var bayıldım..Üçüncüsü taze süt bulabildiğim bir yerdeyim ama her seferinde bişey oluyo ve istediğim kıvamı tutturamıyorum..Beceriksizim galiba bu konuda :))Mayaladığım yoğurdu karıştırmalımıyım..Yoksa bitene kadar içinden kaşık kaşık mı almalıyım..Karıştırınca tarif edemediğim homojen ve sanki kaşıkta uzayan bi kıvam oluyo:))Kayınvalidem sütü kepçeyle havalandırarak kaynatırdı ama o söylediğim kıvam da olmazdı..Offf roman gibi uzun yazdım..Ne yoğutmuş:)) teşekkürler..Selamlar..

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,
Beğeniniz için teşekkürler. Yoğurdu mayaladıktan sonra karıştırmamak gerekiyor. Önce ılık bir yerde tuttuktan sonra sarsmadan buzdolabına kaldırmalısınız. Eğer yoğurt kaşıkta uzuyorsa bunun iki sebebi vardır. Ya maya olarak kullandığınız yoğurt doğal değil ya da aldığınız sütün içinde süt tozu var. Başka türlü sebep aramayın.
Saygılarımla,

Adsız dedi ki...

sayfaniz cok guzel anlattiklariniz bilgim dahilindedir ancak bir soru sormak isterim . Pastorize sut 'un son kullanma tarihi vardir. ancak sut buzdolabinda iki - uc ay kaldigi veya bekletildigi zaman yogurt veya krem seklinde bir degisime ugrayarak kendi suyundan ayrilir. Sorum su Ortaya cikan pihti veya olusum yogurt mayasi olarak kulanilabilirmi ?kullanilirsa ne gibi zararlari olur insan uzerinde ?

Adsız dedi ki...

Ben aoç yoğurt yapma setini denedim,çok memnun kaldım.sağlıklı ve de lezzetli oluyor. http://aocistanbul.com/2012/12/11/aoc-sut-ve-mayasiyla-evde-yogurt-yapma-seti/

Unknown dedi ki...

Slm, benimde bir sorum var. :-)
Yogurdumu mayaladım firinda 3,5 saat tuttum ve mayasi tutmus ...ama halen daha sicak...yinede o halde buzdolabina mi koycam ?

Ayhan Demiral dedi ki...

Müge Hanım,
Tarifteki gibi yaptıysanız ılık olması lazım. Biraz ağzı açık şekilde dışarıda bekletin. Sonrasında buzdolabına koyabilirsiniz. Sıcakken kapak kapatırsanız terleme yapar ve ekşiyebilir. Ben tatlı olmasını istersem 3-4 saat mayalanmasından sonra bu işlemi yapıyorum. Eğer yoğurdum sert ve katı olsun diyorsanız mayalanma süresini 4-7 saate çıkarıp bu şekilde buzdolabında dinlendirebilirsiniz. Yalnız süre uzun olursa biraz ekşiyebilir.
Saygılarımla

Unknown dedi ki...

Benimde tutmadi 75 derece firinda bi saat beklettim gene tutmadi cikarfim sicakligiyla tekrar sardim.tutar mi ki ya��

Adsız dedi ki...

açık sütle yoğrut yapıyourm tutuyor sorun yok ama... yeşil suyu hiç olmuyor..dışardan aldığımız sütlerde güvenli değil demek ki..

Unknown dedi ki...

Nasıl bir üsluptur bu böyle becerebilirseniz falan filan azarlaya azarlaya anlatmışsınız kadınları aşağılar gibi..bu yazdığınız yöntemler yine eski kadınlarımızın fikri kendiniz bulmuş gibi becerebilirseniz falan diyerek soyluyorsunuz

wenore dedi ki...

Ayhan bey ben şimdi mayaladım yoğurdu sabah kalktığımda 7 gibi kapağını açıp bakabilir miyim? Hiç kapağını açmadan direk buzdolabına koy diyorlar. Bir de tutup tutmadığını kaşıklayıp mı anlicam?

wenore dedi ki...

Ayhan bey bir de benim yoğurdum çok cıvık olduu :(

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba, kapağını açıp bakabilirsiniz. Tutmuş yoğurt belli olur jöle gibi sallanır.

Ayhan Demiral dedi ki...

Ev sıcaksa fazla sarmayın. 3, 4 saatte mayalanır.sonra buzdolabına kaldırın.

Unknown dedi ki...

Merhaba... ben yoğurt mayalarken 3 YA da 5 litre inek üstü içine 1 litre de manda sütü karıştırıp kaynatıyorum. 4-5 kaşıkla yoğurtdu mayalıyorum. Yoğurt sakız gibi sünüyor ve sert bir yoğurt elde etmiş oluyorum. Bu şekilde de tavsiye ederim. Tabii doğal sütle...