6 Temmuz 2013 Cumartesi

5 Saatte Salatalık Turşusu

Print Friendly and PDF

Turşuları çok severim. Ama dışarıdan alınan hazır turşuları değil! Ev yapımı turşu hem sağlık açısından hem de lezzeti bakımından mükemmel bir lezzettir. Bir sürü turşu tariflerim var ama nedense pek yazmadığımın farkına vardım. Bu günkü tarifimizde çok pratik ve 5 saatte hazır olan bir turşu var. Aslında 3 günde yemeye hazır olan salatalık turşusu tarifi verecektim, sonraya bırakıyorum.
Bu tarif için internette bir araştırma yapayım dedim. Benzeyen bir tarif gördüm. Adına Japon Turşusu diyorlarmış. İçine zencefil, bol tuz vs. katılarak yapılıyormuş! Japonların turşu yediklerini bilmiyordum. Bir zamanlar Japon çekirdekleri vardı, siyah renkli... Japonların çekirdek yediklerini de zannetmiyorum. Ayrıca renginin siyah olması nedeniyle sarı ırk olan Japonlara nasıl bir gönderme yapmışlar onu da anlamadım. olsa olsa zenci çekirdek olmalıydı.

Neyse konumuzu dağıtmadan sizlere 5-6 saat içerisinde yenmeye hazır ve nazır turşu tarifini vereyim. Önemli olan nokta şu: Lütfen verdiğim ölçülere sadık kalın. Sonradan, yok olmadı, yok beceremedim, yok kedi kaçtı, süt taştı demeyin!

Malzemeler
  • 1 kg. salatalık
  • 80 gr. kaya tuzu
  • 1/2 çay bardağı elma sirkesi
  • 5 diş sarımsak
  • 5-6 demet maydanoz
  • 10 adet karabiber tanesi
  • 10 adet kuş üzümü
  • 1 fıske pul biber
  • 1 adet ağzı cırtlı buzdolabı poşeti

Yapılışı
  1. Salatalıkları iyice yıkadıktan sonra arzunuza göre dilimleyin.
  2. Bir kapta salatalıkları tuzla iyice karıştırın.
  3. Kabın içine diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
  4. Malzemeleri poşetin içine koyup buzdolabına kaldırın.
  5. 5-6 saat sonra turşunuz hazırdır efendim.

5 saatte turşu olur mu diyenler için "Tüh nasıl da akıl edemedim" Köşemiz
  • Salatalıkları mümkünse taze alıp hemen turşu kurmaya başlayın.
  • "Salatalıkların kabuğu soyulacak mı? diye soranlar var. Allah ıslah etsin diyorum.
  • Kaya tuzu bulamazsanız sanayi tuzu var. Onu da bulamazsanız evdeki tuzu kullanın.
  • Salatalıkları ben uzunlamasına dörde bölüp, 3 yerinden kestim. Arzunuz bilir.
  • İşin Tüh noktası şu: Salatalıkları ezmeden elinizle bir bebeğe banyo yaptırır gibi tuzu yedirmek.
  • Fazla bastırmadan tuzu emmesini sağlayın. Diri ama yumuşacık, ipek gibi bir turşunuz olacak.
  • 80 gr. tuz? Evinizde tartı yoksa, ölçüsü şu: Normal bir çay bardağı 90-100 gr. tuz alır. Artıl 80'i siz hesaplayın.
  • Su miktarını lütfen sormayın! Resime bakın, 1-2 bardak su yeterlidir.
  • Doğal sirke bulabiliyorsanız ne ala. Ben evde kendi yaptığım döngel sirkesi kullandım.
  • Karabiber taneleri mayhoş bir tat bırakıyor.
  • Şeker kullanmayın. Onun yerine kuş üzümü kullanın.
  • Eğer tatlı bir tat sevmiyorsanız (Bu ne biçim cümle oldu ya! Ama siz anladınız.) kuş üzümü kullanmayın.
  • Acılık istiyorsanız acı pul biber kullanabilirsiniz. Ama dışardan aldığınız hazır pul biber değil. Benim kullandığım kuruttuğum acı biber. Tarifini daha önce vermiştim.
  • Kilitli poşeti öyle lap diye buzdolabına atmayın. Bir tabağa oturtup öyle saklayın. Sonradan dolabınız batmasın.
  • İlla poşet mi lazım demeden önce bir düşünün. Cam kavanoz da olabilirdi. Ama arasına poşeti çevirerek turşumuzun daha çabuk olmasını sağlıyoruz.
  • Bu turşuyu en fazla 3-4 günde tüketmeniz gerekmektedir.
  • Fazla uzun bir "Tüh Köşesi" oldu ama sonradan arkamdan "Bu nasıl tarif? Senin yaptığın turşuyu da, sana da..." dememeniz için:)
  • Afiyetle kalın efendim...



2 yorum:

ilknur yıldız dedi ki...

Anlatım tarzına bayıldım hem güldüm hem okudum:)

Ayhan Demiral dedi ki...

İlknur hanım,
Teşekkürlerimi iletirim.
Saygılarımla