11 Temmuz 2013 Perşembe

Kirazlı ve Etli Biber Dolması

Print Friendly and PDF

Biber dolmasının zeytinyağlısı da etlisi de muhteşem olur. Sevmeyen hemen hemen yok gibidir. Hele ki şimdi Ramazan, insanın canı çekmez mi? Bu sefer değişik bir biber dolması yapayım dedim ve ortaya süper bir şey çıktı. İsim de bulamadım. Adına kirazlı mirazlı bir ad takıştırdım. Yiyenler çok beğendi. Tat olarak Hatay, İskenderun yöresinin kuru biber dolmalarına benzese de değişik ve güzel bir tadı oldu. Sıra sizlerin yorumunda.



Malzemeler
  • 1 kg. dolmalık yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1-2 adet kuru kırmızı biber
  • Taze kiraz taneleri
  • Dereotu
  • 1,5 su bardağı su
Harç-1
  • 250 gr. dana kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 4 diş sarımsak
Harç-2
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 10-15 dal maydanoz
  • 5 dal taze nane
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
  1. Biberleri yıkayıp içini temizleyin. Dolduracak halde bırakın.
  2. Soğanları ince doğradıktan sonra sarımsaklarla beraber kıymayı 2-3 dk. kısık ateşte pişirin. Harç-1
  3. Daha sonra içine Harç-2 malzemelerini katıp iyice karıştırın.
  4. Karışımı biberlerin içine doldurup üzerine çekirdeği alınmış kiraz taneleri ve dilimlenmiş domatesleri dizin.
  5. Tencereye bir sıra olacak şekilde dizdikten sonra suyunu ilave edip 30 dk. kadar kısık ateşte pişirin.
  6. Piştikten sonra dereotu ilave edip kapağını kapatarak 10 dk. demlenmeye bırakın.
  7. İster sade ister yoğurt ile servis yapın.

Kafamız Karıştı Deyip Soru Sormadan Edemeyenlerin Köşesine Hoşgeldiniz!!!
  • Kıymayı çiğden koyanlar var. Ama böylesi daha taneli oluyor. Dolma içinde kırmızı kıyma rengi pek hoş durmuyor.
  • Maydanoz ve naneleri incecik kıymanız gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırsam.
  • Pirinci bir kaç kez yıkayıp süzdükten sonra en son harcın içine katın. Böylelikle dolma içindeki pirinç tane tane kalıyor, çamur vaziyetleri olmuyor.
  • Hala anlayamadığım bir durum var. Çoğu dolma ve sarma tariflerinde pirinci önceden pişiriyorlar. Kadınların çoğu da pirinci biraz haşlıyor. Allah Allah! Yahu pilav yaparken 10 dakikada pişen bu pirinç, süre verdiğiniz 30- 40 dakikada pişemiyor mu? Biberin içine sığındığından dolayı içine su mu giremiyor? Yapmayın böyle!
  • Harcı biberin içine parmağınızla yün çuvalı deper gibi sıkıştırmayın. doldurdukça elinizle sallayın, harç biber içinde kendisine rahat bir yer bulacaktır. 
  • Biberleri ağzından taşacak şekilde değil bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.
  • Diyeceksiniz ki "Verdiğiniz tarifin klasik etli dolmadan ne farkı var?" Var efendim! İçinin harcında biraz değişiklik yapıp üzerine kiraz taneleri koydum. Canım siz de elma, erik vs. koyun. Olmaz mı?
  • "Kuru biberleri unuttunuz ve ayrıca resimin ortasındaki domates de nedir?" diye soracak olursanız; Kuru biberleri dolma pişerken üzerine bıraktım renk ve tat versin diye.
  • Domatese gelince, dolmalık biberin bir tanesi doldururken yarıldı ve bir doldurumluk harç kaldı.Tencerede biberler pişerken sağa sola yatmasın diye ortasına bir tane de domates sıkıştırıverdim destek olsun diye. Kötü mü yapmışım yani...
  • Dedikodu köşemiz sona ererken afiyetler olsun efendim.

5 yorum:

şahika dedi ki...

Tarifleriniz çok güzele benziyor, üslubunuz da çok sevimli. Elinize sağlık. Ama hiç yorum yok, hayret.

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

İnanın ben de anlamadım. Yorumlar çok az! Günlük okuyucu sayına göre bu blogun yarısı kadar okuyucusu olmayanların bile bundan 10 kat yorumları var. Ne diyelim hayırlısı. Beğeniniz için teşekkür ederim.
Saygılarımla,

Adsız dedi ki...

merhaba kimseye yorum bırakmam ama sizin durumunuz ilginç. neden yorum yok diye merak ediyorsanız. nedeni şu. siz onlara uğrayıp nerdesin nasılsın diye hatır yorumu atacaksınız. sonra onlar da size atacak. inanın dizi seyretmeyen bir hanım olarak her akşam 2 ya da 3 saat blogları dolaşırım. bu işin raconu bu. siz onlara gideceksiniz ki onlar da size gelsin. tarifleri okumadan hatta hiç tarif yazmayan yazılara şekerim harika olmuş hemen yapacağım diyen yorumlar bile var. neyse bloğunuzu sevdim. diliniz de güzel sizi takip edeceğim. Nalan

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

Dedikleriniz çok doğru. Aslında böyle yazmazdım ama bir okuyucum neden hiç yorum yok deyince ben de anlamadım demiştim. Dediklerinize katılıyorum, tarif okumadan öylesine yorumlar bırakılıyor ki... Ama illa da birileri bana yorum yazsın diye yorum yazmak bana ters. İçimden gelmişse, beğenmişsem ya da bir şey soracaksam yorum yazarım. Doğrusu da bu olmalı diye düşünüyorum. Açıklayıcı yazınız ve beğeniniz için teşekkür ederim. Zaten bu blogun amacı kuru kuru tarif vermek değil, esprili, sıcak ve samimi arada bir kendi ile okuyucu ile mizah yaparak bu zaman kadar yapılmamış olanı yapmak. Zaten evdeki tarzım da bu benim:)
Saygılarımla

Unknown dedi ki...

Yemek yapacagim zaman ilk Ziyaret ettigim blog tarifler ozellikle puf noktalari harika..