30 Temmuz 2013 Salı

Osmanlı Usulü Yumurtalı Pastırma

Print Friendly and PDF

Uzun zamandır araştırdığım ve usulünce yapmaya çalıştığım Osmanlı Mutfağı yemeklerinden örnekler vermeye çalışacağım. Bu yemek tarifleri arasına da o zamanın yemek kültürü hakkında da bir şeyler serpiştirmeyi düşünüyorum. Örneğin II. Murat zamanında sofraya ekmek konulmadığını söylesem şaşırırdınız değil mi? Ayrıca onur konukları dışındaki misafirler 2-4 kişilik olmak üzere aynı tabaktan yemek yerlerdi. Bugün kuver dediğimiz kelime o zamandan gelmedir.
Osmanlı Mutfağı hakkında ilginç yazıların devamı gelecek diyerek ilk olarak basit bir yemek seçtim. Osmanlı mutfağında önemli yer tutan yumurtalı yemekler arasında ilk sırayı Ramazan münasebeti ve yoğun ilgiden dolayı Yumurtalı Pastırma alıyor. Yahu yumurtalı pastırmanın tarifimi olur, demeyin. Bu tarif Osmanlı Mutfağından. Ben denedim, çok değişik bir tadı oldu ve beğendim. Bakalım sizler ne diyeceksiniz?

Reçetesi (Malzemeler)(2 kişilik)
  • 200 gr. pastırma(bıçak dilimi)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • Taze çekilmiş karabiber
  • 1 fıske yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Tarik-i Tabh, Tarifname (Yapılışı)
  1. Tereyağını tavada kızdırdıktan sonra pastırmaların iki tarafını da 3 dk. pişirin.
  2. Yumurtaları üzerine kırın.
  3. Üzerine azıcık tuz, karabiber ve yenibaharı ekleyip ağzını kapatarak kısık ateşte pişirin.
  4. Yumurtanın beyazı iyice piştikten sonra limon suyunu üzerine gezdirip servis yapın.
 Ol ki Tarif-e Sual-i Merakım Ola diyenlerin divanı
  • Pastırma ne ince ne kalın ola! Gavur icadı kesme makinalardan tavla zarı gibi dilimlenmeye, bir bıçak ile kesile!
  • Bastırmaları yağda fazla kurutmaktan imtinâ edile ve sıcak iken tenâvül ola!
  • Ab-ı limon da ne ola diye sual edenler var ise, onu bana değil gidip kadıya sora!
  • Ol ki bu tarife et ki iktidâ, doy lezzet-i muhteşemi tada.
Lûgat-ü Aşhane-î Osmanî (Osmanlı Mutfağı Sözlüğü)
tarik: Yol, usül
tabh: Pişirme
sual: Soru
imtinâ: Kaçınmak
tenâvül: Yeme, içme
iktidâ: Uymak

3 yorum:

Leyla'nın Mecnun'u dedi ki...

Açıkçası bir pastırmalı yumurta yapımının bu denli mizahi bir anlatım şekli olabileceğine inanmazdım. "Ab-ı limon" kısmında yerlere yattım gülmekten :)

Ancak yazılar sanırım eski gibi. Tüm yazıları okuduktan sonra devamı gerekir diye düşünüyorum.

Teşekkürler. Kaleminize sağlık.

Leyla'nın Mecnun'u dedi ki...

Açıkçası bir pastırmalı yumurta yapımının bu denli mizahi bir anlatım şekli olabileceğine inanmazdım. "Ab-ı limon" kısmında yerlere yattım gülmekten :)

Ancak yazılar sanırım eski gibi. Tüm yazıları okuduktan sonra devamı gerekir diye düşünüyorum.

Teşekkürler. Kaleminize sağlık.

sucukevim dedi ki...

Güzel bir anlatım tarzı olmuş. Hem güldürücü, hem iştah açıcı :) ellerinize sağlık.