15 Temmuz 2013 Pazartesi

Mükemmel Bir Çay Demlemenin Sırları

Print Friendly and PDF

“Milli içkimiz ayran” diyenlere karşı asıl içeceğimizin çay ve rakı olduğunu yazmıştım. Geldeyeme bloğunda rakının tarifini veremeyeceğime göre çayın tarifini verebilirim. “Çayın tarifi mi olur, alt tarafı çay.” demeden önce bir düşünün. Herkes çay demler ama birileri gerçekten çay demler. Ülkemizde en çok tüketilmesine rağmen maalesef çay demlemesini bilmiyoruz. Çayın içine kaynar suyu koyup bardağa da 2 kesme şeker atınca çay içtiğimizi zannediyoruz. Elbette çayın tadını etkileyen kaynatma suyu, demliği ve çay türü gibi faktörler var ancak işin püf noktasını bilirseniz ağız tadıyla mükemmel bir çay keyfi yaşamanız mümkün. Hele de çay tiryakisi iseniz.

11 Temmuz 2013 Perşembe

Kirazlı ve Etli Biber Dolması

Print Friendly and PDF

Biber dolmasının zeytinyağlısı da etlisi de muhteşem olur. Sevmeyen hemen hemen yok gibidir. Hele ki şimdi Ramazan, insanın canı çekmez mi? Bu sefer değişik bir biber dolması yapayım dedim ve ortaya süper bir şey çıktı. İsim de bulamadım. Adına kirazlı mirazlı bir ad takıştırdım. Yiyenler çok beğendi. Tat olarak Hatay, İskenderun yöresinin kuru biber dolmalarına benzese de değişik ve güzel bir tadı oldu. Sıra sizlerin yorumunda.

10 Temmuz 2013 Çarşamba

Evde Ramazan Pidesi

Print Friendly and PDF

Ramazan deyince akla gelen ilk şey pidedir. Eskiden taş fırınlarda odun ateşiyle pişen, katışıksız un ve temiz suyla yapılan pidelerin tadına doyum olmazdı. Evden yumurta götürüp fırıncıya verirdik, pidenin üzerine kırsın diye. Çocukluğumuzdaki o tadı hala bulamıyoruz. Ama alışkanlıktan yine de İstanbul fırınlarının kapısını pide diye aşındırıyoruz. Ama şimdiki pideler eskisi gibi saf değil. Çeşme suyu, sanayi tuzu ve en düşük kalite un kullanılarak yapılmaktadır. İyi pide yapan yerler ise çok az. Ancak Anadolu'da bulabilirsiniz.

9 Temmuz 2013 Salı

Kağıtta Sebzeli Pastırma

Print Friendly and PDF

Ramazan geldi ve bu yılki Ramazan günleri uzun ve sıcak geçecek. Sahur yapmadan ve su ihtiyacınızı gidermeden tutacağınız oruç çok zor geçecektir. Bu nedenle sizler zaten biliyorsunuz iftarda, sahurda neler yenir, nasıl yenir? Akıl verecek değilim ama 1. günde vereceğim tarif çok insafsız olacak! Ama ne yapalım.  İlk günden kendimizi biraz ödüllendirsek fena mı olur?

6 Temmuz 2013 Cumartesi

5 Saatte Salatalık Turşusu

Print Friendly and PDF

Turşuları çok severim. Ama dışarıdan alınan hazır turşuları değil! Ev yapımı turşu hem sağlık açısından hem de lezzeti bakımından mükemmel bir lezzettir. Bir sürü turşu tariflerim var ama nedense pek yazmadığımın farkına vardım. Bu günkü tarifimizde çok pratik ve 5 saatte hazır olan bir turşu var. Aslında 3 günde yemeye hazır olan salatalık turşusu tarifi verecektim, sonraya bırakıyorum.

25 Mayıs 2013 Cumartesi

Fırında Kaşarlı Biber

Print Friendly and PDF
Bugünkü tarifimizde yaz aylarında çokça tercih edilen taze yeşilbiber var. Ağır olur diye kızartmasından kaçanlar ve de peyniri sevenler için ideal bir tarif olacak. Biberleri peynir, kaşar vs. ile doldurup fırına vereceğiz. İster akşam yemeklerinde aperatif olarak ister kahvaltılarda doyurucu bir lezzet ile sunabilirsiniz.

30 Mart 2013 Cumartesi

Fırında Brokoli-Karnıbahar

Print Friendly and PDF

Aslında sebzenin zamanı yaz mevsimidir. Ama bugünlerde market ve pazarlarda karnıbahar ve brokoliye sıklıkla rastlıyoruz. Ne dersiniz şöyle fırında çıtır ve sulu sulu sebze yemeye? Üstelik çok da zaman alan bir yemek değil. Haydi bakalım mutfağa.

13 Mart 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Kabak Kalye

Print Friendly and PDF
Kabak-kalye
Kabaktan oldum olası haz etmem. Su kabağının sadece yoğurtlu kızartmasını severim. Çocukken kış kabağından yemekler yapılırdı. Bir de içine süt koymazlar mı? Hiç hiç sevmezdim. Ama evdekiler kabak kalyeyi çok sevdiğinden mecburen pişiriyorum. Bu sefer sizlere çok güzel bir kabak tarifi vereceğim.

12 Mart 2013 Salı

Evde Yumuşacık Kolay Ekmek

Print Friendly and PDF

Uzmanlar diyor ki; yoğurdunuzu, ekmeğiniz mümkün mertebe evinizde yapın! E doğru söylüyorlar. Ekmeğin en sağlıklısı evde yapılanıdır diyerek şimdi sizlere yumuşacık poğaça gibi bir ekmek tarifi vereceğim. Hani derler ye fısır fısır bir ekmek. İşte tarif bu…

19 Şubat 2013 Salı

Minik Kare Erişte Çorbası

Print Friendly and PDF

Bugünkü tarifimizde içinizi ısıtacak bir çorba var. Şimdi adına erişte çorbası diyeceğim, diyemiyorum. Zira erişte deyince herkesin aklına makarnaya benzeyen kalın kesilmiş hamur geliyor. Bizim erişte biraz farklı! Uzunlamasına kesilmiş olanından değil. Minik ve kare şeklinde kesilmiş olandan. Evde erişte yapıyorum ancak yalan borcum olmadığından bu erişteyi ben yapmadım. Şereflikoçhisar'dan geldi ve yüzde yüz organik. Geçelim şimdi mutfağa!