Kimilerine ev yapımı mantı biraz zor gelebilir. "Ne uğraşacağım mantı yapmakla, giderim hazırını alırım, olur biter!" diyenleriniz çoktur. Ama aşağıda vereceğim tarif inanın basit olup işinizi kolaylaştıracak ve mantı yapmanın o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz. Üstelik çoğunlukla kepek unu kullandığımdan hem hafif hem de tadı da farklı oldu. Denemenizde fayda var!
Mantı Malzemesi
- 2 su bardağı kepek unu
- 1 su bardağı buğday unu
- 1 yumurta
- 1-2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- Ilık su
Sos
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tutam kuru nane
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 tutam sumak
- 1 tutam sumak
- Sarımsaklı yoğurt
- Dövülmüş ceviz
- Soğanı incecik doğrayıp yağda 3-4 dk. kavurun.
- Kıymayı vs. ilave edip 15-20 dk pişirip soğutun.
Yapılışı
- Hamur malzemelerini yoğurun ve avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın.
- 2-3 mm. kalınlığında açın ve şekilde görüldüğü gibi 2x2 cm. ebadında kare parçalara ayırın.
- Harcı içine katıp, büzgü, muska ya da bohça şeklinde sarın.
- İçine biraz tuz ve 1 çorba kaşığı yağ ilave edilmiş kaynar suda 20 dk. haşlayın.
- Süzgeç yardımı ile tabakları alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküp, tereyağında hazırlamış olduğunuz sos, sumak ve dövülmüş ceviz ile servis yapın.
Evet, Geldik Sorun Soruyu, Alın Cevabı! Köşemize
- Bu defa farklı olarak hepinize hoş geldiniz diyorum. Buyurun oturun ve çekinmeden sorun.
- Hamuru açarken ve mantıyı tepsiye dizerken un serpiştirmelisiniz. Yoksa yılışık bir şekilde hem size hem de tepsiye yapışacaktır.
- Açılmış mantıyı tavada 5-10 dk. kurutursanız daha diri olur.
- Dövülmüş cevizle tadı enfes oluyor.
- Açılmış mantı artmışsa bir bez serilmiş tepsiye dizip dondurduktan sonra poşetleyip buzlukta saklayabilirsiniz.
- Ya da fırında iyice kurutup (fırının ağzı azıcık açık 150 derecede 1-2 saat pişirip) soğuduktan ve tahta gibi ses çıkardığından emin olduktan sonra serin bir yerde saklayabilirsiniz.
- Mantıyı haşladığınız suyu atmayın. Bu besleyici sudan tarhana, mantı ya da düğün çorbası yapabilirsiniz. Ama nerde onu düşünecek akıl. Dökün gitsin. Herifte para bol nasılsa.
- Bazıları şimdi soracak. "E hamuru neyle açacağız? Malzeme listesinde yok ki?"
- Bilmem! İster incesi, ister kalınını tercih edin. Herkesin tercihi farklı çünkü. Önemli olan iş görebilmesi ve elinizin hangisine alıştığı.
- Kafanıza vurmam için merdaneyi mi tercih edersiniz, oklavayı mı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yormadan yorum yapabilirsiniz!