Ayva reçeli çok sevilen reçellerden biridir. Ama evde yapılanların çoğu ya kıvamında olmuyor ya da çok çabuk bozuluyor. Şimdi sizlere tam kıvamında, hemen bozulmayan doğal tarifini veriyorum.
Malzemeler
- 2 kg. ayva
- 3-4 su bardağı esmer şeker
- 1/2 limon suyu
Yapılışı
- Ayvaların kabuklarını soyup limonlu suya atın.
- Çekirdeklerini sakın atmayın.
- Dilimleyip üzerini örtecek kadar su ilave edip 10 dk. haşlayın.
- Suyunu kabaca süzüp üzerine şekeri ilave edip 1 gece bekletin.
- Kısık ateşte çekirdekleri de ilave ederek 1- 1,5 saat kaynatın.
- İnmesine yakın limon suyunu ilave edip 5 dk. daha kaynatın.
- Soğuduktan sonra küçük kavanozlara dökün.
- Ayvaları bronzlaşmasın diye limonlu suya atıyoruz.
- Önceden haşlamak reçeli daha lezzetli hale getiriyor.
- Renginin kırmızıya çalması için çekirdekleri ile birlikte kaynatıyoruz. Ama bazı ayva cinsleri, ne yaparsanız yapın rengi kırmızılaşmıyor.
- Kesinlikle kısık ateşte ağzı açık tencerede kaynatıyoruz.
- Reçelin kıvamında olduğunu anlamak için düz bir tabağa bir kaç damla damlatıp 5 dk. bekleyin. Tabağı eğdinizde reçel çok yavaş akıyorsa tamamdır.
- Reçelin bozulmaması için kesinlikle kaynatılmış ve sterilize edilmiş cam kavanozlar kullanın. Eliniz, ayağınız bir de teriniz deymesin.
- Mümkünse küçücük kavanozlar kullanın ki, reçeliniz uzun süre dayansın.
- Çoğu tariflerde 1 kiloya 1,5 kilo şeker diyorlar. Şeker reçeli yiyeceksiniz bu tarife uyun. Ama "Yok ben meyve tadı almak istiyorum." diyorsanız, buyrun bizim dükkana.
ben meyve tadı almak istiyorum
YanıtlaSil