Oruçluyken kan şekerinin düşmesi tatlıya düşkünlüğü artırır. İftarda yemeklerden sonra hemen tatlıya hücum edilir. Tatlı yemeyin demiyorum ama mümkünse bu sıcak havalarda sütlü ve hafif tatlıları tercih etmekte fayda var. Bu nedenle ramazan ayına özgü güllaç tarifi vereceğim. Gerçi çoğunuz bu tarifi biliyorsunuzdur ama benim yıllardır deneyerek son şekline getirdiğim güllacımın da tadına bakmanızı ve ondan sonra karar vermenizi istiyorum.
Malzemeler
- 7–8 yaprak güllaç
- 1-1,5 lt. süt
- 1 su bardağı şeker
- Kavrulmuş fındık
- Nar taneleri
- Düşük ısıda sütü ısıtarak içinde şekeri eritin.
- Güllaç yapraklarını parlak kısmı üste gelecek şekilde tepsiye dizin.
- Her katı ılık sütle bolca ıslatın.
- Üzerinde süt kalacak şekilde tamamlayın.
- Buzdolabında 2 saat dinlendirdikten sonra üzerini fındık ve nar taneleri ile süsleyin.
- Şeker ve süt miktarını ayarlamak sizin elinizde. Kimisi sulu kimisi kuru seviyor
- Çoğu kişi güllacı kaynar sütle ıslatır. Güllaç çiğ ya; pişmeye ihtiyacı var. İsterseniz tencerede kaynatın ve tepsiye öyle dizin.
- Kimisi de soğuk sütle ıslatır. Haklısınız bu sıcaklarda güllacın da serinlemeye ihtiyacı var değil mi?
- Islatırken kepçe yardımıyla azar azar dökün sütü. Çabucak olsun diye boca etmeyin!
- Kimisi 2–3 katta bir güllaç arasına fındık, fıstık ceviz koyar. Olabilir ama ıslanan bu kuru yemişler yumuşayınca acaba sizce güllacın tadı kalır mı?
- Arasına değil üzerine koyarsanız kıtır kıtır olur.
- Arzu eden gülsuyu koyabilir. Ben kullanmıyorum.
- Mevsimine göre meyve parçaları da ilave edebilirsiniz. Kivi, portakal vs.
- Güllacın parlak kısmının üstte kalmasına dikkat edin!
- Sakın çokça yapıp ta ertesi gün de yerim demeyin! Güllaç; yapılır ve yenir biter! Salamura mı bu? Ramazanın 1. günü yap, 10 gün ye!
eşime bir türlü sevdiremedim güllaçı.o yüzden evde yapamıyorum yaparsam hepsi bana kalıyor çünkü.
YanıtlaSilGüllaç sevilmez mi? Siz yapmyaa devam edin bence. Fazla geliyorsa bu tarafa gönderebilirsiniz.
YanıtlaSilSevgiler