Osmanlı Mutfağı'nda bu sefer lokma tarifimiz var. Hamur işi tatlılar Osmanlı'da çok yaygındı. Baklavalardan revaniye, helvalardan kadayıfa onlarca çeşit tatlılar sarayın sofralarını süslerdi. Zamanı geldikçe bu unutulan lezzetlerin tarifini vereceğim.
31 Temmuz 2013 Çarşamba
30 Temmuz 2013 Salı
Osmanlı Usulü Yumurtalı Pastırma
Uzun zamandır araştırdığım ve usulünce yapmaya çalıştığım Osmanlı Mutfağı yemeklerinden örnekler vermeye çalışacağım. Bu yemek tarifleri arasına da o zamanın yemek kültürü hakkında da bir şeyler serpiştirmeyi düşünüyorum. Örneğin II. Murat zamanında sofraya ekmek konulmadığını söylesem şaşırırdınız değil mi? Ayrıca onur konukları dışındaki misafirler 2-4 kişilik olmak üzere aynı tabaktan yemek yerlerdi. Bugün kuver dediğimiz kelime o zamandan gelmedir.
29 Temmuz 2013 Pazartesi
Kürdan-İslim Kebabı
Hazırlanışı zor görünse de hem göze hem de mideye hitap eden bir lezzeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Adına kürdan kebabı diyenlerde var islim kebabı da. Hadi kürdanı anladık, iyi de islim nerden geliyor diye soruyorsanız ona da cevap vereyim. İngilizce steam(buhar) bizde olmuş istim, sonrasında da islim... Eskiden bu yemek toprak kaplarda pişirilirmiş. Ağzı kapalı kaplarda sadece buhar ısısıyla piştiği için adına islim demişler.
22 Temmuz 2013 Pazartesi
Çakma, Yalancı Su Böreği
Çakma su böreği |
Reçel Yapmanın İncelikleri- Vişne Reçeli
Vişne reçeli |
Reçel yapmanın püf noktalarını vişne reçeli ile hep beraber öğrenelim.
19 Temmuz 2013 Cuma
Pırasalı Gül Böreği, Resimli Tarif
Gül böreği |
18 Temmuz 2013 Perşembe
Nar Şerbetli Kadayıf Tatlısı
17 Temmuz 2013 Çarşamba
Fırında Nefis Köfte
Ramazan ayında insanın canı neler çekiyor neler. Ben bile eti çok fazla sevmeme rağmen canım özellikle köfte çekti. Elbette eskiden annelerimizin yaptığı kuru köfte ve patatesin tadını şimdi bulamıyoruz. Nedeni de eskisi gibi organik et ve patatesin şimdilerde yaygın olmaması. O zamanlarda ovada, bahçelerde yayılan hayvanlar sadece ot, çiçek yiyordu ve etler günlük kesilir, sadece kasaplarda satılırdı. Şimdi ise marketlerde hazır yemle beslenen hayvanların ya da Güney Amerika'dan/Avustralya'dan ithal ettiğimiz gelinlerimizin(Angus, Şarole, Limuzin vs.) etlerine mahkumuz. Anadolu'da yaşayanlar büyük şehirlere nazaran daha şanslı tabiiki...
Kıyma Nasıl Seçilir, Nasıl Çektirilir?
Köftesinden, yumurtalısına, karnıyarıktan, İzmir'ine, ekşilisinden kadınbuduna, mantısından böreğine Türk mutfağının vazgeçilmezlerin olan kıymaya nedense gereken önemi göstermiyoruz. Daha çok marketlerde yaygın olduğu şekliyle hazır çekilmiş olandan alıyor ve kullanıyoruz. İçinde ne var ne yok maalesef bilmiyoruz. Oysa kıyma almak ve hazırlatmak bu zamanda dikkat ve özen ister. Eskiden böyle değildi. Etler günlük kesilir ve 1 gün dinlendirildikten sonra kasaplarda yerini alırdı. Hazır çekilmiş kıyma diye bir şey yoktu. Hele yağsız kıyma denen bir şey yoktu, sadece diyet yapanların tercihiydi. Kıyma çektirirken insanlar kasaba "Ordan bana 1 kilo kıyma, yağlısından olsun." derdi. Yağsız et satan kasabı resmen döverlerdi. Şaka yapmıyorum. Tabi ki dediğim bu zamanlarda etin sahibi olan hayvanlar özgür gezen ve dağda çayırda otlanan hayvanlardı. Büyük şehirlerde bu tür et bulmaz artık zor. Ancak yine de kıyma alırken nelere dikkat etmek gerektiğini sizlere kısaca anlatayım.
15 Temmuz 2013 Pazartesi
Mükemmel Bir Çay Demlemenin Sırları
“Milli içkimiz ayran” diyenlere karşı asıl içeceğimizin çay ve rakı olduğunu yazmıştım. Geldeyeme bloğunda rakının tarifini veremeyeceğime göre çayın tarifini verebilirim. “Çayın tarifi mi olur, alt tarafı çay.” demeden önce bir düşünün. Herkes çay demler ama birileri gerçekten çay demler. Ülkemizde en çok tüketilmesine rağmen maalesef çay demlemesini bilmiyoruz. Çayın içine kaynar suyu koyup bardağa da 2 kesme şeker atınca çay içtiğimizi zannediyoruz. Elbette çayın tadını etkileyen kaynatma suyu, demliği ve çay türü gibi faktörler var ancak işin püf noktasını bilirseniz ağız tadıyla mükemmel bir çay keyfi yaşamanız mümkün. Hele de çay tiryakisi iseniz.
11 Temmuz 2013 Perşembe
Kirazlı ve Etli Biber Dolması
Biber dolmasının zeytinyağlısı da etlisi de muhteşem olur. Sevmeyen hemen hemen yok gibidir. Hele ki şimdi Ramazan, insanın canı çekmez mi? Bu sefer değişik bir biber dolması yapayım dedim ve ortaya süper bir şey çıktı. İsim de bulamadım. Adına kirazlı mirazlı bir ad takıştırdım. Yiyenler çok beğendi. Tat olarak Hatay, İskenderun yöresinin kuru biber dolmalarına benzese de değişik ve güzel bir tadı oldu. Sıra sizlerin yorumunda.
10 Temmuz 2013 Çarşamba
Evde Ramazan Pidesi
Ramazan deyince akla gelen ilk şey pidedir. Eskiden taş fırınlarda odun ateşiyle pişen, katışıksız un ve temiz suyla yapılan pidelerin tadına doyum olmazdı. Evden yumurta götürüp fırıncıya verirdik, pidenin üzerine kırsın diye. Çocukluğumuzdaki o tadı hala bulamıyoruz. Ama alışkanlıktan yine de İstanbul fırınlarının kapısını pide diye aşındırıyoruz. Ama şimdiki pideler eskisi gibi saf değil. Çeşme suyu, sanayi tuzu ve en düşük kalite un kullanılarak yapılmaktadır. İyi pide yapan yerler ise çok az. Ancak Anadolu'da bulabilirsiniz.
9 Temmuz 2013 Salı
Kağıtta Sebzeli Pastırma
Ramazan geldi ve bu yılki Ramazan günleri uzun ve sıcak geçecek. Sahur yapmadan ve su ihtiyacınızı gidermeden tutacağınız oruç çok zor geçecektir. Bu nedenle sizler zaten biliyorsunuz iftarda, sahurda neler yenir, nasıl yenir? Akıl verecek değilim ama 1. günde vereceğim tarif çok insafsız olacak! Ama ne yapalım. İlk günden kendimizi biraz ödüllendirsek fena mı olur?
6 Temmuz 2013 Cumartesi
5 Saatte Salatalık Turşusu
Turşuları çok severim. Ama dışarıdan alınan hazır turşuları değil! Ev yapımı turşu hem sağlık açısından hem de lezzeti bakımından mükemmel bir lezzettir. Bir sürü turşu tariflerim var ama nedense pek yazmadığımın farkına vardım. Bu günkü tarifimizde çok pratik ve 5 saatte hazır olan bir turşu var. Aslında 3 günde yemeye hazır olan salatalık turşusu tarifi verecektim, sonraya bırakıyorum.