Zeytinyağlı yemek olur da yemeden durulur mu. Hele biber dolması! Ama çoğu insan zahmetli ve hazırlaması zor ve bir de "ya güzel olmazsa?" diye evde bu yemeği yapmıyor. Çamur gibi yapılan bu yemeği dışarıda yiyor. Ondan sonra da "midem niye yanıyor" diye şikayet ediyor. İşi bilirsen bu yemeğin hazır olma süresi 40 dk. Şimdi sizlere bu lezzetli yemeğin pratik sırlarını veriyorum. Yeter ki tarife sırasıyla uyun.
Malzemeler
- 750 gr. küçük ve düzgününden yeşil dolmalık biber
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet orta boy domates
- 1/2 demet maydanoz
- 5-6 dal taze nane. Olmadı 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 adet limon
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı kaynar su
- Tuz
Yapılışı
- İç harcın hazırlanması: Tencereye yağın yarısını, dolmalık fıstıkları, üzümleri ve doğranmış soğanları atıp 1 dk. pişirin. Sonra yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ilave edip 2 dk. kısık ateşte kavurun. Ateşten alıp içine ince doğranmış maydanoz, nane, karabiber ve tuzu ilave edip iyice karıştırıp soğumaya bırakın.
- Bu arada boş durmayıp biberlerin ortasını ya sapına bastırarak ya da bıçak yardımıyla çıkarın.
- Hazırladığınız harcı tatlı kaşığı yardımıyla biberlerin içine 1 cm. boşluk kalacak şekilde fazla sıkıştırmadan doldurun.
- Biberlerin üzerini 1-2 cm doğranmış domates ile kapatıp geniş bir tencereye dik şekilde tek sıra dizin. Azıcık sıkı olsun.
- Sarı kabuğu soyulmuş bir kaç dilim limonu biberlerin üzerine dizin.
- Geriye kalan yağı ve 2 bardak kaynar suyu ilave edip, kapağını açmadan 15-20 dk. kısık ateşte pişirin.
- Demlemeye bırakın ve soğuk servis edin.
- Tariflere baktım. Kimisi iç harcı hazırlarken yok içine 1 bardak su koy, yok pilav yap sonra doldur demiş. Yok öyle bir şey. Pirinç mamalı ve muhallebili dolma istemiyorsanız dediğimi yapın.
- Yine kimisi 6-8 adet kuru soğan kullanın diyor. Pes doğrusu!
- Biberlerin yarısına gelecek kadar su koyun diyorlar. Tamam siz öyle yapın. Bakalım sonu ne olacak! Hem biber pişmeyecek hem dibi tutacak hem de pirinç pişmeyecektir.
- Pilav ölçüsü burada da geçerlidir. Neydi sloganımız? "Bir,e Birbuçuuk!"
- Piştikten sonra tencerenin dibinden en az 2 cm yüksekliğinde su kalmalı. Yoksa ertesi gün dolmalar suyunu çekecek ve kuruyacaktır.
Darılmayın ama bu yaşa geldim ömrümde böyle dolma yemedim. Sizin dolma haşl olmuşa benzer. Size İstanbul usulü bir biber dolmsı tarifi vereyimde dolma nasıl yapılırmış öğrenin. 1 kg. dolma biber 1 büyükçe su bardağı pirinç 9 adet kurusoğan 1 su bardağı sızma zeytinyağ bol kuşüzümü ve çam fıstığı yenibahar (dolma ve sarmaların olmazsa olmazıdır) biraz tarçın nane bir yemek kaşığı tozşeker tuz önce ince doğranmış soğan fıstık ve üzümle kavrulur yıkanıp süzülmüş pirinç ilave edilir, pirinç saydamlaşana değin kavrulmaya devam edilir tuz ve şeker ve baharat eklenip az sıcak su konup tencere kapatılıp kısık ateşte pririnç kabartılır. Pişmeyecek, pirinç dişe değecek. Ateşten alınır soğutulur biberlerin içine doldurulur, (Bastırmayın pirinç kabarır pişince tıkız olur)
YanıtlaSilTenceredeki biberlerin dipden yukarı enine 3 parmak kadar sıcak su koyup ağır pişirin.Kapak dolma soğuyana dek kapalı kalmalı açılırsa dolmalar kurur. Görün dolma nasıl olurmuş.
Bu tarifi deneyenler çok memnun kaldı. Ama ben de sizin tarifinizi uygulayacağım. Lezzetli olacağına eminim. Teşekkürler.
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık çok güzel görünüyor başarılar
YanıtlaSil