10 Temmuz 2009 Cuma

Ev Yapımı Doğal ve Pratik Sütlaç

Türk milleti tatlıyı çok sever. Hele hamur işi tatlılar mutfağın vazgeçilmezlerindendir. Ama şimdi yaz mevsimi. Sıcaklar zaten bunaltıyor. Bu nedenle daha hafif olan sütlü tatlıları tercih etmek lazım. Türk mutfağının klasik tatlısı sütlaç, bu nedenle "ilk tatlı tarifim" olma başarını hakediyor. Tamamen doğal ve pratik olan bu tatlıyı çocukluğumda annemi izleyerek öğrenmiştim. Hadi sıvayın kolları birbirine aşık süt ve pirincin şekere sarılarak oluşturduğu enfes bir tatlı için.



Malzemeler

  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 1 lt. süt (5 su bardağı)
  • 3 su bardağı su
  • 1 çorba kasığı tepeleme pirinç unu
  • 1,5 bardak şeker
  • Toz tarçın
Yapılışı

  1. Pirinçleri bol suda yıkayın ve 3 bardağı suda suyu çekene kadar haşlayın.
  2. Sütü ilave edin ve sadece 1 kez karıştırak kaynatın.
  3. Kaynadıktan sonra az suda eritilmiş pirinç ununu azar azar ilave edin.
  4. Şekeri ilave edip 5 dk. daha pişirin.
  5. Sıcakken kaselere bölün ve üzerini tarçın ile süsleyin.
  6. Soğuduktan sonra buzdolabına koyun.
  7. 1-2 saat sonra servise hazırdır.

Ben Bir Soracaktım Diyenlere

  1. Şekeri damak zevkinize göre artırabilirsiniz.
  2. Üzerine arzunuza göre dondurma, kaymak, kıyılmış fındık ilave edebilirsiniz.
  3. Çikolata seviyorsanız kaselere böldüğünüz sütlacın içine sıcakken çikolata parçaları koyabilirsiniz.
  4. Fırın sütlacı seviyorsanız, sütlacı dayanıklı cam ya da toprak kaselere boşaltın. Önceden 200 dereceye ayarlanmış fırının en üst kısmına kaseleri dizin. Hemen kuruyup, kabarıp taşmaması için fırının alt tepsisine 1-2 barda su koyun ki buhar yapsın.20-30 dk. sonra üzeri kızarınca fırından alın. Gerisini sormayın! Elinizi yakmadan kaseleri alın, soğutun...

4 yorum:

  1. icinde pirinc unu var bence bozmus tarifi

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Pirinç unu katmadan da sütlaç yapılabilir. Kıvamlı olsun diye pirinç unu katıyorum. Bazen de pirinç unu kullanmıyorum.
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
  3. tarif için tşk....ben az vanılyada katıyorum ;)

    YanıtlaSil
  4. tarif için tşk.....ben vanılyada katıyorum ;)

    YanıtlaSil

Yormadan yorum yapabilirsiniz!