31 Temmuz 2013 Çarşamba

Ballı Saray Lokması

Osmanlı Mutfağı'nda bu sefer lokma tarifimiz var. Hamur işi tatlılar Osmanlı'da çok yaygındı. Baklavalardan revaniye, helvalardan kadayıfa onlarca çeşit tatlılar sarayın sofralarını süslerdi. Zamanı geldikçe bu unutulan lezzetlerin tarifini vereceğim.

30 Temmuz 2013 Salı

Osmanlı Usulü Yumurtalı Pastırma


Uzun zamandır araştırdığım ve usulünce yapmaya çalıştığım Osmanlı Mutfağı yemeklerinden örnekler vermeye çalışacağım. Bu yemek tarifleri arasına da o zamanın yemek kültürü hakkında da bir şeyler serpiştirmeyi düşünüyorum. Örneğin II. Murat zamanında sofraya ekmek konulmadığını söylesem şaşırırdınız değil mi? Ayrıca onur konukları dışındaki misafirler 2-4 kişilik olmak üzere aynı tabaktan yemek yerlerdi. Bugün kuver dediğimiz kelime o zamandan gelmedir.

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Kürdan-İslim Kebabı



Hazırlanışı zor görünse de hem göze hem de mideye hitap eden bir lezzeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Adına kürdan kebabı diyenlerde var islim kebabı da. Hadi kürdanı anladık, iyi de islim nerden geliyor diye soruyorsanız ona da cevap vereyim. İngilizce steam(buhar) bizde olmuş istim, sonrasında da islim... Eskiden bu yemek toprak kaplarda pişirilirmiş. Ağzı kapalı kaplarda sadece buhar ısısıyla piştiği için adına islim demişler.

22 Temmuz 2013 Pazartesi

Çakma, Yalancı Su Böreği

Çakma su böreği
 Su böreği Anadolu'nun en eski yemeklerinden biridir. Her ne kadar bazı iller bu böreğe sahip çıksa da Türkiye'nin hemen her yöresinde su böreği açanlar vardır. Su böreği açmak dedim çünkü diğer börekler yapılır ama su böreği açılır. Yeni nesil genç kızlarımız maalesef bu böreği açmayı bilmiyorlar. Bu nefis böreği yeni nesillere taşımak adına öğrenmiyorlar ve dışarıdan hazır, yağlı mı yağlı su böreği sipariş ediyorlar. Klasik yerel dilde bir serzenişte bulunursak;"Ne varsa eski garılarda var." diyerek tarifimize geçelim. Ama bu tarif gerçek su böreği tarifi değil! Su böreği tadına yakın hazır taze yufkadan yapılan bir tarif. Ancak kısa zamanda gerçek mi gerçek; leziz mi leziz aslanlar gibi su böreği tarifini resimli olarak vereceğim. Tabi ki su böreği açmak isteyenlere. Resimleri hazır, sadece düzenleyeceğim.

Reçel Yapmanın İncelikleri- Vişne Reçeli

Vişne reçeli

Reçellerimizle övünmemize rağmen çoğu kişi bana kızacak ama gerçekten reçel yapmayı bilmiyoruz. Meyvelerin üzerine bolca şekeri döküp kaynatınca reçel yaptığımızı zannediyoruz. Oysa reçel yapmak incelik ve maharet ister. Meyvenin seçiminden temizlenmesine, suyunun salmasından pişirilmeye kadar özen ve bilgi ister. Ama nedense biz, içinde koyu bir şeker tadı aldığımız her meyve şekerlemesini reçel zannediyoruz.
Reçel yapmanın püf noktalarını vişne reçeli ile hep beraber öğrenelim.

19 Temmuz 2013 Cuma

Pırasalı Gül Böreği, Resimli Tarif

Gül böreği
El bebek- gül bebek derken büyüdük, bir de gül bebekten sonra gül börek yapmasını da öğrendik. Nedense hamur işlerini çok seviyoruz. Hele de böreklerimiz böyle güzel olunca! Bugün sizlere gül böreği tarifi vereceğim. Ama sadece kuru bir tarif olmayacak. Aynı zamanda beceriksiz ve üşengeç hanımlar için gül böreğinin nasıl hazırlandığını, nasıl sarıldığını en ince detayına kadar ve hatta adım adım resimlerle anlatacağım ki bu hanımların artık bahanesi kalmasın! Yok, hemen korkmayın! Tarifi de basit, yapması da.

18 Temmuz 2013 Perşembe

Nar Şerbetli Kadayıf Tatlısı


Bugün sizlere kadayıf tatlısı tarifi vereceğim. Böyle bir tarife hiç rastlamadım, zannedersem ilk olacak. Ancak bu tarifle yapacağınız kadayıf alışkanlık yapabilir, şimdiden uyarayım. Çıtır çıtır, tereyağlı ve nar şerbeti ile tatlandırılmış olan tatlımızın tarifine hemen geçelim. Az laf, az iş ve sonuç; mükemmel bir kadayıf tatlısı.

17 Temmuz 2013 Çarşamba

Fırında Nefis Köfte


Ramazan ayında insanın canı neler çekiyor neler. Ben bile eti çok fazla sevmeme rağmen canım özellikle köfte çekti. Elbette eskiden annelerimizin yaptığı kuru köfte ve patatesin tadını şimdi bulamıyoruz. Nedeni de eskisi gibi organik et ve patatesin şimdilerde yaygın olmaması. O zamanlarda ovada, bahçelerde yayılan hayvanlar sadece ot, çiçek yiyordu ve etler günlük kesilir, sadece kasaplarda satılırdı. Şimdi ise marketlerde hazır yemle beslenen hayvanların ya da Güney Amerika'dan/Avustralya'dan ithal ettiğimiz gelinlerimizin(Angus, Şarole, Limuzin vs.) etlerine mahkumuz. Anadolu'da yaşayanlar büyük şehirlere nazaran daha şanslı tabiiki...

Kıyma Nasıl Seçilir, Nasıl Çektirilir?


Köftesinden, yumurtalısına, karnıyarıktan, İzmir'ine, ekşilisinden kadınbuduna, mantısından böreğine Türk mutfağının vazgeçilmezlerin olan kıymaya nedense gereken önemi göstermiyoruz. Daha çok marketlerde yaygın olduğu şekliyle hazır çekilmiş olandan alıyor ve kullanıyoruz. İçinde ne var ne yok maalesef bilmiyoruz. Oysa kıyma almak ve hazırlatmak bu zamanda dikkat ve özen ister. Eskiden böyle değildi. Etler günlük kesilir ve 1 gün dinlendirildikten sonra kasaplarda yerini alırdı. Hazır çekilmiş kıyma diye bir şey yoktu. Hele yağsız kıyma denen bir şey yoktu, sadece diyet yapanların tercihiydi. Kıyma çektirirken insanlar kasaba "Ordan bana 1 kilo kıyma, yağlısından olsun." derdi. Yağsız et satan kasabı resmen döverlerdi. Şaka yapmıyorum. Tabi ki dediğim bu zamanlarda etin sahibi olan hayvanlar özgür gezen ve dağda çayırda otlanan hayvanlardı. Büyük şehirlerde bu tür et bulmaz artık zor. Ancak yine de kıyma alırken nelere dikkat etmek gerektiğini sizlere kısaca anlatayım.

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Mükemmel Bir Çay Demlemenin Sırları


“Milli içkimiz ayran” diyenlere karşı asıl içeceğimizin çay ve rakı olduğunu yazmıştım. Geldeyeme bloğunda rakının tarifini veremeyeceğime göre çayın tarifini verebilirim. “Çayın tarifi mi olur, alt tarafı çay.” demeden önce bir düşünün. Herkes çay demler ama birileri gerçekten çay demler. Ülkemizde en çok tüketilmesine rağmen maalesef çay demlemesini bilmiyoruz. Çayın içine kaynar suyu koyup bardağa da 2 kesme şeker atınca çay içtiğimizi zannediyoruz. Elbette çayın tadını etkileyen kaynatma suyu, demliği ve çay türü gibi faktörler var ancak işin püf noktasını bilirseniz ağız tadıyla mükemmel bir çay keyfi yaşamanız mümkün. Hele de çay tiryakisi iseniz.

11 Temmuz 2013 Perşembe

Kirazlı ve Etli Biber Dolması



Biber dolmasının zeytinyağlısı da etlisi de muhteşem olur. Sevmeyen hemen hemen yok gibidir. Hele ki şimdi Ramazan, insanın canı çekmez mi? Bu sefer değişik bir biber dolması yapayım dedim ve ortaya süper bir şey çıktı. İsim de bulamadım. Adına kirazlı mirazlı bir ad takıştırdım. Yiyenler çok beğendi. Tat olarak Hatay, İskenderun yöresinin kuru biber dolmalarına benzese de değişik ve güzel bir tadı oldu. Sıra sizlerin yorumunda.

10 Temmuz 2013 Çarşamba

Evde Ramazan Pidesi


Ramazan deyince akla gelen ilk şey pidedir. Eskiden taş fırınlarda odun ateşiyle pişen, katışıksız un ve temiz suyla yapılan pidelerin tadına doyum olmazdı. Evden yumurta götürüp fırıncıya verirdik, pidenin üzerine kırsın diye. Çocukluğumuzdaki o tadı hala bulamıyoruz. Ama alışkanlıktan yine de İstanbul fırınlarının kapısını pide diye aşındırıyoruz. Ama şimdiki pideler eskisi gibi saf değil. Çeşme suyu, sanayi tuzu ve en düşük kalite un kullanılarak yapılmaktadır. İyi pide yapan yerler ise çok az. Ancak Anadolu'da bulabilirsiniz.

9 Temmuz 2013 Salı

Kağıtta Sebzeli Pastırma


Ramazan geldi ve bu yılki Ramazan günleri uzun ve sıcak geçecek. Sahur yapmadan ve su ihtiyacınızı gidermeden tutacağınız oruç çok zor geçecektir. Bu nedenle sizler zaten biliyorsunuz iftarda, sahurda neler yenir, nasıl yenir? Akıl verecek değilim ama 1. günde vereceğim tarif çok insafsız olacak! Ama ne yapalım.  İlk günden kendimizi biraz ödüllendirsek fena mı olur?

6 Temmuz 2013 Cumartesi

5 Saatte Salatalık Turşusu


Turşuları çok severim. Ama dışarıdan alınan hazır turşuları değil! Ev yapımı turşu hem sağlık açısından hem de lezzeti bakımından mükemmel bir lezzettir. Bir sürü turşu tariflerim var ama nedense pek yazmadığımın farkına vardım. Bu günkü tarifimizde çok pratik ve 5 saatte hazır olan bir turşu var. Aslında 3 günde yemeye hazır olan salatalık turşusu tarifi verecektim, sonraya bırakıyorum.

25 Mayıs 2013 Cumartesi

Fırında Kaşarlı Biber

Bugünkü tarifimizde yaz aylarında çokça tercih edilen taze yeşilbiber var. Ağır olur diye kızartmasından kaçanlar ve de peyniri sevenler için ideal bir tarif olacak. Biberleri peynir, kaşar vs. ile doldurup fırına vereceğiz. İster akşam yemeklerinde aperatif olarak ister kahvaltılarda doyurucu bir lezzet ile sunabilirsiniz.

30 Mart 2013 Cumartesi

Fırında Brokoli-Karnıbahar



Aslında sebzenin zamanı yaz mevsimidir. Ama bugünlerde market ve pazarlarda karnıbahar ve brokoliye sıklıkla rastlıyoruz. Ne dersiniz şöyle fırında çıtır ve sulu sulu sebze yemeye? Üstelik çok da zaman alan bir yemek değil. Haydi bakalım mutfağa.

13 Mart 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Kabak Kalye

Kabak-kalye
Kabaktan oldum olası haz etmem. Su kabağının sadece yoğurtlu kızartmasını severim. Çocukken kış kabağından yemekler yapılırdı. Bir de içine süt koymazlar mı? Hiç hiç sevmezdim. Ama evdekiler kabak kalyeyi çok sevdiğinden mecburen pişiriyorum. Bu sefer sizlere çok güzel bir kabak tarifi vereceğim.

12 Mart 2013 Salı

Evde Yumuşacık Kolay Ekmek


Uzmanlar diyor ki; yoğurdunuzu, ekmeğiniz mümkün mertebe evinizde yapın! E doğru söylüyorlar. Ekmeğin en sağlıklısı evde yapılanıdır diyerek şimdi sizlere yumuşacık poğaça gibi bir ekmek tarifi vereceğim. Hani derler ye fısır fısır bir ekmek. İşte tarif bu…

19 Şubat 2013 Salı

Minik Kare Erişte Çorbası


Bugünkü tarifimizde içinizi ısıtacak bir çorba var. Şimdi adına erişte çorbası diyeceğim, diyemiyorum. Zira erişte deyince herkesin aklına makarnaya benzeyen kalın kesilmiş hamur geliyor. Bizim erişte biraz farklı! Uzunlamasına kesilmiş olanından değil. Minik ve kare şeklinde kesilmiş olandan. Evde erişte yapıyorum ancak yalan borcum olmadığından bu erişteyi ben yapmadım. Şereflikoçhisar'dan geldi ve yüzde yüz organik. Geçelim şimdi mutfağa!

18 Şubat 2013 Pazartesi

Ispanak Kavurması


Nedense Karadeniz’de kavurma çok sevilir. Ama et kavurması değil. Özellikle Giresun ve Ordu’da her sebzenin ve otun kavurmasını yaparlar. Hatta sebzeyi bitirip meyvenin de soğanlı kavurmasını yaparlar. Bildiğiniz kiraz kavurmadan nasibini alan bir meyvedir. Meyvenin kavurması olur mu demeyin? Merak edenler Kiraz Kavurması tarifime bakabilirler.

6 Şubat 2013 Çarşamba

Yeşil Beyaz Lahana Diblesi

Kimden 6 Şub 2013
Giresun yöresine ait yemeklerden en çok yapılan yemek lahana diblesidir. Genellikle karalâhanadan daha doğrusu yöre diliyle pancardan yapılır. Giresun'da lahana derseniz bazıları anlamayabilir. Ama "yayla pancarı var mı?" derseniz herkes anlar. Bir de beyaz lahanaya genellikle top pancarı ya da kapuska denilir. Şimdi sizlere bu lahana ikilisinin oluşturmuş olduğu bir lezzeti sunacağım. Ayrı ayrı diblesi diğer adıyla dipleme ya da pirinçlisi olan bu iki kardeşi bir arada değerlendireceğiz. Haydi, bakalım mutfağa...

10 Ocak 2013 Perşembe

Unsuz Şekersiz Kereviz Zeytinyağlısı



Kereviz zeytinyağlısını çoğu kadınlar sever. Ama nedense erkekler pek haz etmez bu yemekten. Sebebine gelince, tadının buruk, sasuk olması bir de pas gibi kokması. Erkekler sadece turşuya hoş koku olsun diye severler kerevizi; kendisini değil yaprağını. Aslında çok değerli ve içerdiği vitamin ve mineraller açısından baş tacı yapılması gereken bir sebzedir. Ama 100 erkeğe sorsanız 99'u ilk sırada tercih etmez.

Bu konuda aykırı denemeler bloğumda yazmış olduğum "Erkekler neden kereviz sevmez, kadınlar neden tas kebabı yapmaz?" adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Erkekle kadın arasındaki temel görüş aykırılıklarının birini anlamış olacaksınız. Neyse efendim gelelim tarifimize ama yine kadınlar bana kızacak.