15 Aralık 2010 Çarşamba
Hamsi Nasıl Tuzlanır? Hamsi Salamura
Karadeniz'in incisi hamsiyi sevmeyen yoktur. Kızartması, ızgarası, buğulaması, pilavı vs. çeşitliliği ile hamsi vazgeçilmeyen besinlerden birisidir. Bir kaç ay sonra bu balık tezgahlarda bulunmayacak. Ne dersiniz, hamsiyi bahar aylarında yemeye? Hele şimdi hamsinin yağlandığı dönem. Üstelik fiyatı da çok ucuz. Ne bekliyorsunuz hala! Tam salamura yapma zamanı.
12 Aralık 2010 Pazar
Kolay Armut Tatlısı
Kolay hazırlayacağınız bir tatlı sunmak istiyorum sizlere. Armut tatlısı. İçine mevsim meyvelerinden mandalin ve nar kattım. Mayhoş ve enfes bir tadı oldu. Üzerine de mis gibi kaymak ilave edince ortaya süper bir tatlı çıktı. hadi bakalım doğruca mutfağa!
22 Ekim 2010 Cuma
Yeşil Mandalina Yiyor musunuz?
Kış mevsimi yaklaşırken narenciyeler de tezgâhlardaki yerini alır. Turuncu renkli mandalinalar, portakallar ve greyfurtlar mutfağımıza yolculuk yapmak için beklerler. Vitamin deposu olan bu narenciyelerden özellikle mandalinin ayrı bir yeri vardır. Bu nedenle kabuğu ince, çekirdeksiz ve turuncu renkli olmasına dikkat edilir. Şu sıralar tezgâhlarda bir de yeşil mandalina var ve çoğu kimse bunu satın almıyor. Peki, siz bu mandalinin turuncu renkli olanına göre daha organik, daha lezzetli ve daha aromatik olduğunu biliyor muydunuz?
11 Ekim 2010 Pazartesi
Mısır Unlu, Portakallı Muffin
Bir zamanlar kıtlık-açlık vardı. Millet yemeye ekmek bulamıyordu. O zamanlar yaygın olarak mısır ekmeği tüketiliyordu. Beyaz unu gören kim? Bir gün bana gelip "Açız, aç! Ekmek bulamıyoruz!" dediler. Kaderin garip bir cilvesidir ki; ben de tam o sırada mısır unundan muffin yapmakla meşguldüm. Onlara şu cevabı verdim;
"Mısır ekmeği bulamıyorsanız mısır muffini yiyin!"
13 Ağustos 2010 Cuma
Kolay ve Pratik Ramazan Güllacı
Ramazan geldi. Mevsim sıcaklığının tavan yaptığı bu zamanda ayrıca oruç süresinin de uzun olması oruç tutanları bayağı zorlayacak gibi. Ama bilinçli bir şekilde kendisini oruca hazırlayan kişi için sıcak ta olsa, uzun da olsa fark etmez. Önemli olan iştahınızı ve yiyeceklerinizi kontrol altına alıp planlamak!
3 Ağustos 2010 Salı
Kek Kıvamında Mısır Ekmeği
Mısır ekmeğini çoğunuz ya fırından alıyorsunuz ya da marketten aldığınız hazır mısır unu kullanarak evde yapıyorsunuz. Benim şanslı olduğum taraf ise doğal mısır ununa sahip olmam. Giresun'da toplanmış, kurutulmuş mısırların; yine Giresun'da bir dere kenarına kurulan doğal taş değirmenlerde öğütülüp, doğal bez torbalarda saklanarak bana ulaşmış olması. Bu mısır ununa sahip olmak istiyorsanız yazının devamını okumanızı istirham ediceğim...
2 Temmuz 2010 Cuma
Sivas'ın Hüzünlü Yemeği: Oy Madımak!
Bahar geldi, neredeyse geçiyor. İstanbul'un semt pazarlarında nadiren rastlayacağınız ve sadece bahar aylarının yaz günleri ile harmanlaşıp, seviştiği zamanda bulabileceğiniz bir bitkiden bahsetmek istiyorum. Zaten nerede görsem hemen alırım. Çünki beklemeye gelmez bu bitki! Kırda, bayırda kendiliğinden yetişen bu ot öyle bir şey ki; şifalarını anlatmaya gerek yok! Özellikle İç Anadolu ve özellikle Sivas: Bu otu çok iyi biliyor. Hemen aklınıza geldi değil mi?
28 Haziran 2010 Pazartesi
Yemek Blogum Hakkında Önemli Bir Duyuru
Aslında bir sürü kurabiye, poğaça ve kek gibi unlu tariflerim var! Hatta bunları güzelce yapmışım, fotoğraflarını çekmişim ama, gel gör ki; bunları yazasın!
3 Haziran 2010 Perşembe
Zeytinyağlı Bakla; Fayda ve Zararları
Şimdi sizlere taze baklanın faydalaını saymaya kalksam ayrı bir yazı yazmam gerekecek. Kanser riskini azaltması, hazımsızlığa iyi gelmesi,kolestrol ve şeker seviyesini düşürmesi, böbrekleri temizlemesi, taş-kum düşürmesi, öksürüğü kesmesi vs. yanında daha sayamadığım pek çok faydası var.
En önemli faydalarından bir tanesi Parkinson hastalığına etkisi. İçindeki dopamin türevi maddeler, hareketlerde düzelme ve denge sağlıyor.
18 Mayıs 2010 Salı
Orijinal Apple Pie (Elmalı Pay) Tarifi
Kimden Doğadan Doğal Lezzetler |
Pie: Amerika'nın en çok yapılan hamur işi tatlılarından biridir. Çocuklarına pie yapamayan anne, hemen hemen yok gibidir o memlekette. Bizde nasıl bir zamanlar elektrikli davlumbaz fırınlarda, ocak üstü küllü kek pişirme kalıplarında pişirilen kekler, pandispanyalar var ya; bu da tıpkım bunun gibim bir şey. Yağlı hamur, kabarmamış hamurdan yapılan geleneksel bir tatlı. Bizim ev usulu baklavamız gibi yani.
7 Mayıs 2010 Cuma
Görümcemin İnci Gibi Süper İrimik Helvası
Sonra geçen gün yine bize gelen kayınvalidem, baldızım ve görümcelerimin bir araya gelip ortaklaşa yaptıkları süper yemek tarifleri aklıma geldi. Bir yandan annemgil de bastırmaz mı? Çoluk çocuk, gelin kaynana; vurduk dedikodunun gözüne. Ortaya doğal ve süper tarifler çıktı.
23 Nisan 2010 Cuma
Bugün Yemek Tarifi Yok, Bayram Var!
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı herkese kutlu olsun. Tohum Otizm Vakfı ve UNICEF'in desteklediği "23 Nisan'da Bu Blog Benim" kampanyasına destek olmak amacıyla, bugün blogumu bir çocuğa bırakıyorum.
Resim 23nisanblog aracılığı ile Tohum Otizm Vakfı'ndan gelmiştir.
8 Nisan 2010 Perşembe
Kavruk Makarna, Arrasto Macchorini el Turco
Makarna, İtalyanlardan sonra neredeyse milli yemeğimiz oldu. Makarnalar genelde haşlanır ve sonra sos, peynir vs. ilavesi ile işlenerek sofraya gelir. Şimd sizlere vereceğim bu tarif zannedersem dünyada ilk olacak.
6 Nisan 2010 Salı
Bakliyatlarla Kriz Çorbası
Ekonomik kriz 2009'da kapımızı çaldı. Teğet geçti denilen kriz, 2010 yılında bile hala bize teğetirken, krizi atlatmak adına; yurt ekonomisine ve yerli malını korumaya katkıda bulunsun diye; evde azalan bakliyatları değerlendirebileceğiniz bir tarif veriyorum sizlere.
5 Nisan 2010 Pazartesi
Kestane Mantarı Sote
Mantar ailesinden kültür mantarı; hem ucuzluğu hem de güvenilirliği ile en çok tüketilen bir besin maddesi. Ama lezzet bakımından sınıfta kalan ilk öğrenci. Oysa yurdumuzda yenilebilir cinsten 200'ün üzerinde mantar var. Bunlardan 50'ye yakın türü ekonomik değere sahip. Fırsat buldukça ormanlardan toplamaya çalıştığım bu mantarlardan kestane mantarı, kültür mantarına şekil olarak benzer. Rengi açık kahve, eti daha dolgun ve lezzeti muazzamdır.
2 Nisan 2010 Cuma
Tavada (Sacda Fetir) Mısır Ekmeği
Mısır ekmeği 1980'li yıllara kadar özellikle Karadeniz bölgesinde çok yaygındı. Mısırlar toplanır, güneşte (gün darısı) ya da fırında kurutulur (fırın darısı), ayıklanır ve değirmenlerde öğütülüp un haline getirilirdi. Özellikle fırınlanmış mısır unun kokusu bambaşkaydı. Köylerde kuzinede ya da sac üstünde yapılırdı. Hele sacın tam ortasında yer alan ve adına fetir denilen küçük mısır ekmeği en lezzetlisiydi. Karalahana çorbası yanında ya da yoğurda doğrandığında doymayın lezzetine!
25 Mart 2010 Perşembe
Zeytinyağlı Yer Elması
Elmayı biliyorsunuz ve hatta severek yiyorsunuz. Ağacın dalından koparılan elmanın birde yere düşmüş hatta yerin dibine girmiş bir cinsi var. Yani patates, havuç ve turp gibi. Yerin dibine girmiş olan utanmaz bu sebzenin öyle faydaları var ki; cinsel güç artırıcı özelliğinden tutun da kalorisinin azlığından dolayı diyet yemeği olmasına kadar bir sürü özeliğini sayabiliriz.
24 Mart 2010 Çarşamba
Yenilenen Blogum Hakkında ve Bir Özür
Zamansızlık nedeniyle neredeyse 1 aydır yemek blogumla ilgilenemedim. Dolayısıyla yeni yemek tariflerimi sizlerle paylaşamadım. Bu nedenle sizlere bir özür borcum olduğunu düşünerek bu yazıyı hazırladım.
17 Şubat 2010 Çarşamba
Vejetaryenler ve Diyet Yapanlar İçin: Fırında Bol Sebze
Özellikle diyet yapanların ve vejetaryenlerin çok seveceği bir tarif veriyorum. Diyet için hep sebze haşlama, buharlama vs. Niye ki? Fırında sebze olmaz mı? Izgara ve mangal tadı alınamaz mı? İlla ki haşlamak mı lazım? Şimdi! Sevdiğiniz ne kadar sebze varsa;alın ve yazacağım tarifle fırında;sebzelerin enfes tadına varın.
16 Şubat 2010 Salı
Zeytinyağlı Pazılı Pırasa
Zeytinyağlı yemeklere oldum olası bayılırım. Bu sefer pırasanın yanında pazı saplarını kullandım. tadı enfes oldu. Başlayalım tarife!
26 Ocak 2010 Salı
Ayva Reçeli Yapmanın Püf Noktaları
Ayva reçeli çok sevilen reçellerden biridir. Ama evde yapılanların çoğu ya kıvamında olmuyor ya da çok çabuk bozuluyor. Şimdi sizlere tam kıvamında, hemen bozulmayan doğal tarifini veriyorum.
18 Ocak 2010 Pazartesi
Arnavut Ciğerini Herkes Yapamaz!
Çocukluğumdan beri ciğeri pek sevmezdim. İlk defa Balıkesir'de yedek subay iken zorla yedirdiler bana. Önyargılıydım ama beğenmiştim açıksası. Sonrasında bir kaç kez dışarıda yedim. Çok nadir beğenimi kazandılar. Kendim yapmaya karar verip işin püf noktalarını öğrendim. Şimdi sizlere gerçekten çok nefis, dışı kıtır içi yumuşak arnavut ciğeri tarifi...
12 Ocak 2010 Salı
Tarhana: Kış Günlerinin Besleyici Kaloriferi
"Kış mevsiminde hangi çorba?" diye sorsalar; herkesin ilk cevap vereceği tarhana olacaktır. Aslında evde tarhana yapımından bahsedecektim ama, tarhana kış mevsiminde değil yaz mevsiminde yapılır. Havalar bir ısınsın, sıcaklıklar yükselsin, "Evde doğal ve çok besleyici tarhana" nasıl yapılıcağını anlatacağım. Şimdilik marketlerden idare edeceksiniz. Bu yaz yaptığım ama tarif vermeyi unuttuğum tarhanadan çorba tarifi huzurlarınızda.
6 Ocak 2010 Çarşamba
Tavada Kızartma Çevirmek Hüner İster
Genelde hanımların zorlandığı bir konudur, tavada kızartma, yufka, mücver ve benzeri kızartmaları çevirmek. Ya dibine yapışır yada dağılır. Şimdi sizlere resimlerle bunu anlatacağım. Eğer hiç bilmiyorsanız bu denemeyi gerçek kızartma ile değil tavaya sığacak şekilde yuvarlak bir tahta ya da plastik benzeri bir şey ile çalışın.