|
Vişne reçeli |
Reçellerimizle övünmemize rağmen çoğu kişi bana kızacak ama gerçekten reçel yapmayı bilmiyoruz. Meyvelerin üzerine bolca şekeri döküp kaynatınca reçel yaptığımızı zannediyoruz. Oysa reçel yapmak incelik ve maharet ister. Meyvenin seçiminden temizlenmesine, suyunun salmasından pişirilmeye kadar özen ve bilgi ister. Ama nedense biz, içinde koyu bir şeker tadı aldığımız her meyve şekerlemesini reçel zannediyoruz.
Reçel yapmanın püf noktalarını vişne reçeli ile hep beraber öğrenelim.
|
Reçel tarifi,yapımı |
Benim gibi tatlı meyve reçellerini sevmeyenler vişne, kızılcık, portakal ve turunç gibi meyvelerin reçellerine bayılırlar. Ne bileyim oldum olası çok tatlı ve ballı meyve reçellerini pek sevemedim. Reçel dediğin azıcık ağızda bir aroma bırakacak, meyvenin tadı gelecek! Hele de hafif ekşimsi ve buruk tat olunca bir başka güzel oluyor.
|
Taze Vişne |
|
Vişne sapı |
|
Vişnenin şekerlemesi |
Malzemeler
- 1 kg. vişne
- 1/2 kg. şeker
- 1 adet limonun suyu
- Leblebi büyüklüğünde limon tuzu
Vişnenin Çekirdeği Nasıl Çıkarılır
|
Vişne çekirdeği |
- Kimi tariflerde yok sterilize edilmiş tornavida, yok çengelli iğne yok tığ vs. kullanın diyorlar. Yahu reçel mi yapıyoruz, iğne oyası, kanaviçe, dantel mi örüyoruz?
- Vişneyi elinizle azıcık sıktığınızda sap kısmında çekirdek çıkacaktır.
- Çekirdekleri bir kasede biriktirip süzgece alın. 1 çay bardağına yakın vişne suyu daha çıkacaktır. Oysa çekirdeklerini hemen çöpe atıyorsunuz değil mi? Yazık!Yandaki resme bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.
- Çekirdeği çıkarırken vişne suyu ütünüze ve etrafa fışkırabilir. Bu nedenle üzerinize eski bir şeyler giyin. Benden söylemesi
Yapılışı
- Vişneleri sapından samanından ayırıp yıkayın ve süzün. Saplarını sakın atmayın. Zayıflatıcı kiraz sapı gibi etkisi vardır. Tarif burada.
- Çekirdeklerini itinayla çıkarın çekirdeklerini bir kavanozda saklayın.
- Şekeri üzerine yayın. 1 gün serin yerde bekletin.( Bu metoda katlama usulü reçel denir)
- Kısık ateşte 10 dk. kaynatın ve bir süzgeç yardımıyla suyunu süzün.
- Suyunu ve süzülmüş çekirdeğin suyunu da ilave edip 20 dk. kısık ateşte kaynatın.
- Süzgeçteki vişneleri ilave edip 10 dk. daha kaynatın.
- Son olarak limon suyunu ve limon tuzunu ilave edip sadece 2-3 dk. daha kaynatın.
- Üzerine biriken köpükleri kevgir ile alın.
- Sıcak olarak kavanozlara koyun, kapağını kapatıp bir tabak içinde ters çevirerek soğutun.
Vişne Reçeli Nasıl Kaynatılır?
- Tarifim size karışık gelmesin. Toplam kaynama süresi 43 dk.
- 10 dk. vişne taneleri ile kısık ateşte kaynatıp, tanelerini süzün.
- 20 dk. suyunu kaynatın.
- 10 dk. tanelerini de ilave ederek kaynatın.
- Limon suyu ve limon tuzunu ilave edip 3 dk. daha kaynatın.
- Çok kısık ateşte kaynatın ve asla kapak mapak kapatmayın. Arasıra tahta kaşıkla meyveleri ezmeden karıştırmanız gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırsam. O kadarını akıl edersiniz herhalde!
"Reçeli Ağda Olarak Kullanmak Üzere Yapanlara İki Çift Lafım Var!" köşesi
- Tariflere baktığımda 1 kg. meyveye en az 1 kilo 250 gr. hatta 1,5 kg. şeker koyun diyenler var!
- Eğer evde meyve aromalı ağda yapacak ve tüylerinizi alacaksınız sorun yok. Ama yok reçel yapacağım, meyve aroması olsun diyorsanız şeker ölçüsünü dikkatli ayarlamalısınız.
- Katı meyveleri direk kaynatın.
- Limon tuzu reçelinizin şekerlenmesini (kristalize olmasını) engeller.
Reçelde şeker ve su ölçüsü
- Katı ve çok sulanmayan meyvelerde(şeftali, kayısı, elma, armut, portakal, turunç vs.) 1 kg. ayıklanmış meyveye 600-1000 gr. şeker. Tatlı meyvelerde 600 gr. şeker, ekşilerde 1 kg.'a yakın şeker. En fazla 1 çay bardağı su ilave edebilirsiniz.
- Çabuk sulanan meyveler(çilek, vişne vs.) 1kg. ayıklanmış meyveye 500-750 gr. şeker. Asla su katmak yok!
- Ben size en iyisi daha pratik ölçü vereyim. Fazla firesi olmayan 1 kg. vişne, çilek gibi meyvelerde en fazla 3 su bardağı şeker kullanın. Neden mi? Yahu sapını, çekirdeğini çıkarınca 1 kilodan az olacak.
- Bu tarife uyarsanız reçeliniz tam kıvamında olacaktır. Her şeye rağmen oldu ya eğer çok sulu olmuşsa 10 dk. daha -ama limon suyunu katmadan önce- kaynatabilirsiniz.
Bu şekilde yapacağınız her reçel mükemmel olacak, meyvenin tadını alacak ve kesinlikle iddia ediyorum 1 kiloluk reçeli 5 güne kalmaz bitireceksiniz ve bana dua edeceksiniz.
Reçel tadında olsun aşklarınız, sevgileriniz.
4 yorum:
Sizin tariflerinizde "herkes yanlış biliyor, yapıyor özellikle de kadınlar, en doğrusu böyledir. Gözünüz görüyor ya, anlarsınız herhalde." Tarzı üslubunuz beni aşırı rahatsız etti. Her yazınız da böyle üstelik. Güzel tariflerinizi üslubunuz batırıyor, diye düşünmekteyim.
Sayın Adsız,
Eleştiriniz için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Elinize sağlık. Ben de aynı oranlarda reçel yaparım, ancak 15 dk. kaynatıp altını kapatırım (meyve pişene kadar). Gerisi varsa güneşte, yoksa ev ortamında birkaç gün bekleyerek olgunlaşıp kıvam alır. Suyu da olsa daha fazla kaynatmak rengini bozuyor. Sevgiler,
Harikulade Ayhan bey. Ben de çok şekerli reçel yapanları eleştiriyorum.
Yorum Gönder