26 Ocak 2010 Salı

Ayva Reçeli Yapmanın Püf Noktaları

Print Friendly and PDF

Ayva reçeli çok sevilen reçellerden biridir. Ama evde yapılanların çoğu ya kıvamında olmuyor ya da çok çabuk bozuluyor. Şimdi sizlere tam kıvamında, hemen bozulmayan doğal tarifini veriyorum.


Malzemeler

  • 2 kg. ayva
  • 3-4 su bardağı esmer şeker
  • 1/2 limon suyu

Yapılışı

  1. Ayvaların kabuklarını soyup limonlu suya atın.
  2. Çekirdeklerini sakın atmayın.
  3. Dilimleyip üzerini örtecek kadar su ilave edip 10 dk. haşlayın.
  4. Suyunu kabaca süzüp üzerine şekeri ilave edip 1 gece bekletin.
  5. Kısık ateşte çekirdekleri de ilave ederek 1- 1,5 saat kaynatın.
  6. İnmesine yakın limon suyunu ilave edip 5 dk. daha kaynatın.
  7. Soğuduktan sonra küçük kavanozlara dökün.



Zaten Siz Sormadan En Başda Püf Noktaları Demiştim. Anlatıyorum.

  • Ayvaları bronzlaşmasın diye limonlu suya atıyoruz.
  • Önceden haşlamak reçeli daha lezzetli hale getiriyor.
  • Renginin kırmızıya çalması için çekirdekleri ile birlikte kaynatıyoruz. Ama bazı ayva cinsleri, ne yaparsanız yapın rengi kırmızılaşmıyor.
  • Kesinlikle kısık ateşte ağzı açık tencerede kaynatıyoruz.
  • Reçelin kıvamında olduğunu anlamak için düz bir tabağa bir kaç damla damlatıp 5 dk. bekleyin. Tabağı eğdinizde reçel çok yavaş akıyorsa tamamdır.
  • Reçelin bozulmaması için kesinlikle kaynatılmış ve sterilize edilmiş cam kavanozlar kullanın. Eliniz, ayağınız bir de teriniz deymesin.
  • Mümkünse küçücük kavanozlar kullanın ki, reçeliniz uzun süre dayansın.
  • Çoğu tariflerde 1 kiloya 1,5 kilo şeker diyorlar. Şeker reçeli yiyeceksiniz bu tarife uyun. Ama "Yok ben meyve tadı almak istiyorum." diyorsanız, buyrun bizim dükkana.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ben meyve tadı almak istiyorum