3 Ağustos 2010 Salı

Kek Kıvamında Mısır Ekmeği

Print Friendly and PDF

Mısır ekmeğini çoğunuz ya fırından alıyorsunuz ya da marketten aldığınız hazır mısır unu kullanarak evde yapıyorsunuz. Benim şanslı olduğum taraf ise doğal mısır ununa sahip olmam. Giresun'da toplanmış, kurutulmuş mısırların; yine Giresun'da bir dere kenarına kurulan doğal taş değirmenlerde öğütülüp, doğal bez torbalarda saklanarak bana ulaşmış olması. Bu mısır ununa sahip olmak istiyorsanız yazının devamını okumanızı istirham ediceğim...


Ayrıca mısır ununun "Gün darısı" ve "Fırın darısı" çeşidi var. Bunu ayrı bir yazıda anlatmam lazım. Şimdilik geçiyorum!

Şimdi! Bulabiliyorsanız; bu şekilde işlenmiş bir mısır unu, bulamazsanız; mecburen market mısır unundan, değişik, kek kıvamında bir mısır ekmeği tarifi vereceğim. Hazırlaması da çok kolay, pişirmesi de!



Malzemeler

  • 2 su bardağı mısır unu
  • 1 çay bardağı buğday unu
  • 2 yumurta
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı çörek otu
  • 1 çorba kaşığı susam
  • 1 çorba kaşığı mavi haşhaş
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yağlanmış tepsi


Yapılışı

  1. Mısır ve buğday ununu bir elek ile havalandırarak eleyin.
  2. Yumurta, şeker, tuz, şeker ve sütü ilave ederek bir kepçe yardımıyla iyice karıştırın.
  3. En son kabartma tozunu ilave edip biraz daha karıştırıp 2 saat dinlenmeye bırakın.
  4. Her tarafını yağladığınız tepsiye döküp, üzerine çörek otu, susam ve haşhaşları serpin.
  5. 170 derecede fırında yarım saat pişirin.


"Epeydir Tarif Yazmıyorsunuz. Hayırdır Ayhan Bey!" Köşemiz

  • Haklısınız! Her gün yemek tarifi yazıyordum. Ama bu sıcaklar beni mahvetti!
  • Mısır unu karışımı sert olmayacak aksine bulamaç gibi olmalı. Gerekiyorsa süt ya da ılık su ilave edin.
  • Yani tepsiye döktüğünüzde kek hamuru gibi akmalı.
  • Ben geniş kalıba döktüm ince ve kıtır oldu. Siz kalın istiyorsanız dar kalıp kullanabilirsiniz.
  • Yumuşak olmasını istiyorsanız, fırına su dolu bir kap koyun ya da arada bir üzerini ıslayarak pişirin.
  • Çörek otu, susam ya da haşhaşa gıcık kaptıysanız kullanmayabilirsiniz. Ya da arzunuza göre kullanabilirsiniz.
  • Kimisi süt yerine yoğurt ve yanına margarin kullanır. Yoğurda hayır demem ama margarin; bizi bozar.
  •  Sakın sıcakken üzerine tereyağı sürüp kahvaltıda fazla yemeyin! Dikkat edin! Alışkanlık yapabilir!
  • "Nerden bulacağız sen gibi doğal mısır ununu? diyorsanız; eğer benimle iletişime geçerseniz sizlere 1 pişirimlik doğal mısır unu gönderebilirim.
  • Nasıl mı olacak? Bu yazıya kendi mısır ekmeği ile tarifi birlikte en güzel yorum yazan 3 kişiye benden doğal mısır unu. Hem de bedava! Kargo ücreti de benden!
  • Daha ne duruyorsunuz? GDO'suz doğal bez torbasında, doğal mısır unu için! Hadi!

4 yorum:

Fuat Gencal dedi ki...

Nerden bulacağız sen gibi doğal mısır ununu? Gibi bir sorunum yok benim Çok şükür kendi mısır unumu kendim hazırlıyorum. Süper oluyor. Karadenizli olduğum içinde çok fazla seviyorum.
Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.

Saygılar.

ayhan dedi ki...

Fuat Bey,

Tabi Samsunlu olduğunuz için mısır unundan yana sıkıntınız yok:) Ya başka yerdekiler ne olacak?:) Beğeniniz için teşekkürler. Selam Amisos'a...

joppala dedi ki...

Yemeklerinizi pişirirken mutlaka su kullanıyorsunuz. Peki yemek yaparken kullandığınız suyun, yiyeceklerin besin değerlerinin korunmasında önemli rol oynadığını biliyor musunuz? http://www.facebook.com/photo.php?pid=315725&id=126331737386311&comments&ref=mf

ceren_do dedi ki...

Siteniz çok güzel ve faydalı..

lezzetli yemek tarifleri için linke tıklayabilirsiniz.

******Lezzetli Yemek Tarifleri*******