22 Ekim 2010 Cuma

Yeşil Mandalina Yiyor musunuz?

Print Friendly and PDF

Kış mevsimi yaklaşırken narenciyeler de tezgâhlardaki yerini alır. Turuncu renkli mandalinalar, portakallar ve greyfurtlar mutfağımıza yolculuk yapmak için beklerler. Vitamin deposu olan bu narenciyelerden özellikle mandalinin ayrı bir yeri vardır. Bu nedenle kabuğu ince, çekirdeksiz ve turuncu renkli olmasına dikkat edilir. Şu sıralar tezgâhlarda bir de yeşil mandalina var ve çoğu kimse bunu satın almıyor. Peki, siz bu mandalinin turuncu renkli olanına göre daha organik, daha lezzetli ve daha aromatik olduğunu biliyor muydunuz?



Mandalinaya Konu Olan Malzemeler

  • Narenciyeler Ege ve Akdeniz’den toplanır ve büyük bir kısmı büyükşehirlere gönderilir. 
  • Uzun süre dayanması içinde bir takım önlemler alınır. 
  • Tam olgunluğa erişmeden dalından kopartılır. 
  • Rengini alması için güneşte bırakılır. 3-5 yıl çürümesin diye; oje sürülmüş gibi parlak ve albenili olsun diye parafinle kaplanır. Yani bildiğiniz mum sürülür. 
  • Daha sonra hem parlak hem de mum kokulu meyveler mutfaklarımıza girer(!...)


Yapılışı

Elma, armut, portakal gibi meyveleri yıkarken üzerindeki mum tabakası sertleştiği için elinize bir kayganlık gelir. Ne kadar yıkasanız da çıkmaz! Bu nedenle kesinlikle kabuklarını soymalısınız. Şimdi, gelelim şu yeşil mandalina olayına! Siz Sormadan Ben Söyleyeyim Köşemizin her tarifte değişen başlığı bu sefer şöyle;


“Soru Sormadan Önce Okuyun ve Aklınızı Başınıza Alın!” Köşemiz

  • Pazara ya da manava gittiğinizde mandalina alırken turuncu renkli olmasına dikkat ediyorsunuz ve öyle satın alıyorsunuz. Ama yan tezgâhta bir de yeşil mandalina var. Onun ne suçu var ki evinize almıyorsunuz?
  • Dış görünüşüne bakıp neden önyargılı davranıyorsunuz? Oysa o hala saf ve tertemiz. Bakmayın öyle yeşil ve mat durduğuna! Üzerinde sahte elbiseler, yalancı makyajlar yok!
  • Bir de onu ekşi zannediyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Yapraklı yeşil teninin içinde öyle bir tatlılık var ki; anlatamam!
  • “Kabuğu serttir, kolay soyulmaz!” diyorsunuz ama o elbiseyi çıkartırken etrafa bıraktığı kokuyu bir bilseniz!
  • Korkmayın! Yeşil mandalinalardan bir tane elinize alın. Gariban, ezik ve boynu bükük olmamalı!
  • 1 tane soyun ve inceleyin. Mandalinanın üzerinde beyaz ve kalın korse olmadığına dikkat edin. Kabuk soyulduğunda içinden turuncu renkli ve aralarında ince bir perde olan dilimleri transparan gözükmeli!
  • Birkaç dilimi tadın. Ağızda aromatik ve tatlı bir tat bırakmalı.
  • Dilimlerin içine yasadışı yollarla saklanmış çekirdekler bulunmamalı. Çekirdekler nadiren ve küçük olması kaydıyla affedilebilir.
  • Yeşil mandalinalar en fazla 1 ay daha tezgâhlarda kalacak ve sonra bitecek.
  • Çok geç olmadan kilosu 1–2 Lira olan bu mandalinaya lütfen hak ettiği değeri verin!
  • Şu günlerde sizi bir daha turuncu mandalina alırken görmeyeyim!

1 yorum:

Fuat Gencal dedi ki...

Hayırlı cumalar, güzel paylaşım için teşekkürler.

Saygılar.