15 Ağustos 2011 Pazartesi

Tavuk Mantarı Yemeği

Print Friendly and PDF

Daha çok Karadeniz'de yetişen Tavuk mantarını bilmem yediniz mi? Eğer yemediyseniz çok şey kaçırmış olacaksınız. Latince adı Cantharellus Cibarius olan bu mantar en lezzetli mantarlar arasındadır. Giresun ve Ordu'da 1-2 porsiyonluk şekilde tabaklarda satılır. Semt pazarlarında köylülerin toplamış oldukları mantarlardır bunlar. Eğer biliyorsanız ve tanıyorsanız siz de toplayabilirsiniz. Sadece Karadeniz'de değil. Marmara'nın kuzey bölgelerinde de tavuk mantarı bulmak mümkün.




Malzemeler
  • . Tavuk mantarı
  • . Soğan
  • . Yeşil biber
  • . Tereyağı yada sıvıyağ


Yapılışı
  1. Mantarları bir bıçak yardımıyla temizleyin ve çamurlu kökünü atın.
  2. Bol suyla yıkadıktan sonra süzün.
  3. Soğanları, biberleri yağda posalayın.
  4. Fazla ezmeden doğradığınız mantarları ilave edip sadece 10 dk. pişirin.


Mantar olur da Sorulmaz mı?
  • . Tavuk mantarını çok fazla suda bekletmeyin.
  • . Çoğu insanın yaptığı gibi, önce doğrayıp sonra yıkamayın.
  • . Tavuk mantarı çok hassastır. Diğer baharatlı mantarlar gibi elinizle sıkmayın.
  • . Asla çok ince doğramayın.
  • . İsterseniz domates de ilave edebilirsiniz.
  • . Asla ve asla içine su katmayın. Kendisi sulanacaktır.
  • . Soğan, biber, domates miktarını kendiniz ayarlayın. Bana sormayın!
  • . "Ben kültür mantarından başka mantar yemedim, acaba tavuk mantarından zehirlenir miyim?" diye sakın sormayın. Bu mantarlar yıllardır tüketiliyor. kendi bahçemizde bile var. Yolunuz Karadeniz'e düşerse - hele bu aylarda- mutlaka sorun ve isteyin. Bu muhteşem lezzetin farkına varın.
  • . Sadece Karadeniz'de yetişir sanıyordum. Ta İspanya'da, Barcelona'da bile satıldığını gördüm. Kilosu 19 Euro idi.
  • . Son olarak; Eğer mantarları tanımıyorsanız asla kendi başınıza mantar toplamayın. Toplarsanız da bir bilene gösterin. Mantar tarifle, resmine bakarak toplanmaz. Mutlaka ve mutlaka mantarı tanıyan, mümkünse sizden önce yemeğini yiyen ve tabi ki nalları dikmeyen birisinden yardım alın.
  • . Eğer mantara rastlar ve fotoğrafını, topladığınız yeri bana gönderirseniz size bu konuda yardımcı olabilirim. Nasıl mı?
  • . O mantarı toplarım ve sizden önce afiyetle yerim. Eğer bu blogda mantar yemeğinden sonra başka tarif yazılmamışsa bilin ki;siz çok şanslıymışsınız...

1 yorum:

gulcan dedi ki...

bizim köyde bu mantara çürük derler bide kirmit mantarı var tadına doyum olmaz.yalnız horoz mantarı olduğunu biliyordumda..1 adı olduğunu daha bilmiyordum ( tavuk mantarı ) =)))
karadenizde turşularıda yapılır turşularıda harikadır. bu arada yemek zevkinize hayranım..yakından takip ediyorum.. tas kebabınızı denedim harika oldu.. elinize emeğinize sağlık.