30 Mayıs 2012 Çarşamba

Etli Girit(Kıbrıs) Kabağı Dolması

Print Friendly and PDF

Çoğu yerde Kıbrıs, Girit ya da yayla kabağı olarak bilinir. yumruk büyüklüğünde olanları da vardır, yumurta ya da ceviz kadar olanları. Biz, her zaman olduğu gibi orta boy olanları seçiyoruz. Şu an pazarlarda mevcut. Seçerken dikkat etmeniz gereken şey; ezik, çizik ve renginin solgun olmaması. Zeyitnyağlısı da güzel olur ama bu kabağa et daha güzel yakışıyor. Geçelim tarifimize;

Malzemeler
  • 1 kg. Kıbrıs kabağı, ya da tencereniz sığacak kadar. 
  • 300 gr. dana kıyması 
  • 1 adet orta boy soğan 
  • 1 çay bardağı pirinç 
  • 10 dal maydanoz 10 dal taze nane 
  • 2 adet domates 
  • 4 diş sarımsak 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası tuz, karabiber
  • 3 çay bardağı su 
  • Yoğurt, dereotu


Yapılışı
  1. Önce iç harcını hazırlayın;İnce kıyılmış soğanları yağda 3-5 dk. kavurduktan sonra kıymayı ilave edip rengi kırmızıdan kahveye dönen kadar 3 dk. daha karıştırıyoruz.
  2. Ocağın altını kapattıktan sonra yıkanmış pirinçleri, ince kıyılmış nane, maydanozları, karabiberi ve diğer baharatları ilave edip karıştırıyoruz.
  3. Domatesleri kesilmiş kabak kapağı altına girecek şekilde doğruyoruz.
  4. Kabakları yıkadıktan sonra resimdeki gibi saplarını kesin. İçini oyarak boşaltın.
  5. Hafif soğumuş harçı kabakların içine doldurup üzerini domates ve kabak şapkası ile kapatın.
  6. Tencereye itina ile dizdiğiniz kabakların üzerine 3 çay bardağı kaynar suyu ilave edin.
  7. Sarımsakları ve sulandırılmış salçayı da kattıktan sonra kısık ateşte ve ağzı kapalı olarak 20-25 dk. pişirin. Hafif soğuduktan sonra yoğurt ve dereotu ile servis edin.

"Sordum, Soruşturdum, Kimin Yarisen" Köşemiz
  1. Kabakları oyarken tam ortasına oyma bıçağını batırın ve hafifçe eğin ve içini oyun.
  2. Pişirme süresini 20-25 dk. yazdım ama en ideali pirinçlerin uzamış halidir.
  3. Kıymayı çiğden koymuyoruz. Neden mi? Çiğ kıyma kabak içinde pirinçle çok haşir neşir olup, çamur yapabiliyor. Azıcık kavrulmuş kıyma, kabak içinde tel tel, dane dane ağızda daha hoş bir tat bırakıyor.



Şimdi ise dolma ile ilgili sırlar vereceğim.

"Dolma içi Nasıl Hazırlanır? Dolmalara Ne kadar Su Konur? Dolma içleri Nasıl Doldurulur? Lezzetli dolmaların sırrı nedir?
Dolma içlerinin çamur gibi olması neye delalettir?
Yanına konulan yoğurt ve dereotunun cazibesi acaba kıyamet alameti mi?"

Tüm bu soruların cevabı ve fazlası Uzman mutfaktör, tariftör Ayhan Demiral ile geldeyeme.com'da!
geldeyeme ile bi dolu tarif burda!
 Az sonra...

Hiç yorum yok: