29 Mayıs 2012 Salı

Dikenucu(Merucan) Turşusu

Print Friendly and PDF


Uzun bir aradan sonra karşınızdayım. Bugünün tarifinde daha önce kavurmasını anlattığım dikenucu(merucan-merevcen) turşusu var. Bilenler bilir," Yahu dikenucunun turşusu mu olur?" diyecekler ama yapınca oluyor. Hafif ekşimsi tat sevenleri mutulu edecek bir tarif. Ayrıca; Şu an tam mevsimi!


Resimde gördüklerinizi doğadan topladım. Özellikle Avrupa yakasında Göktürk- Çatalca arasındaki yerlerde kıyamet gibi. Ana yoldan gördüğünüz hangi yola saparsanız sapın her yerde görmeniz mümkün. Karaburun, Durusu, Tayakadın, İhsaniye, Bolluca yollarında toplamaktan yoruldum. Avrupa yakasında ise, Şile yolunda, Çekmeköy'ü geçtikten sonra girin sağa sola! Buralarda da fazlasıyla var.
"Yok ben uğraşamam!" diyorsanız, özellikle Beykoz, Zeytinburnu, Çarşamba pazarında, Akbaba-Yonoz kalesi  Ağva- Zerzavatçı, M.Şevket paşa yollarında ablalarım toplamış ve kilosunu 5-8 liradan satıyor.

Malzemeler
  • Dikenucu- 1tl. kavanoza sığacak kadar
Salamurası için
  • 2/3 çay bardağı(60-70 gr.) kaya tuzu
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 dilim limon
  • 10 diş sarımsak
  • 1 fıske şeker
  • 3 adet nohut tanesi

Yapılışı
  1. Dikenuçlarını temizleyip yıkayın.
  2. 10- 15 dk. haşlayıp hemen soğuk suya bırakın.
  3. Bir kapta turşu salamurasını hazırlayın. 1 litre suya 60-70 gr. tuz. Ölçü bu! 
  4. Dikenuçlarını kavanoza doldurun. Arasına sarımsakları yerleştirin. Salamurayı ilave edin ve üzerine dilim limonu koyup ağzını kapatın. Serin ve karanlık yerde arasıra ters çevirerek saklayın. 
  5. 2 hafta sonra turşunuz hazır.


Bi Sorum Olacaktı Köşemiz
  1. Dikenucunu toplarken dikkat edin! Dikenucu yumuşaktır, hatta dikenleri ele batmaz ama uçtan aşağıya doğru olanlar size batabilir.
  2. Karıncalar dikenucunu çok sever, elinizde demet yaptıktan sonra sallayarak karıncaları havada uçurun.
  3. Hafif sirkeli suda 20 dk bekletirseniz, toz, gübür ve karıncadan arınacaktır.
  4. Turşuya arzunuza göre acı biber ilave edebilirsiniz.
  5. Sirkeli sevmiyorsanız 1 lt. kavanoza 1 çay bardağı limon suyu yetecektir.
  6. Haşlama ayarı dikenucunun nezikliğine göre( yani tazeliği, yumuşaklığı) değişir. En güzeli, çatalla ezmeye çalışın! Azıcık sert olmalı, hemen ezilmemeli.
  7. Dikeucunun özellikle kadınlar için çok faydalı olduğunu söylememe gerek yok sanırsam.

Hiç yorum yok: