27 Haziran 2012 Çarşamba

Dikenucu-Merucan Diblesi

Print Friendly and PDF

Yine bir dikenucu(merucan-merulcan) yemeği ile karşınızdayım. Diyeceksiniz ki neden yine dikenucu? Çünkü çok faydalı! Ayrıca şu an son zamanları. Doğadan toplayacağınız gibi pazarlarda da bulmanız mümkün. 1 ay sonra bu lezzet ve şifa otu yok! Bu nedenle dikenucunun bir de diblesini anlatayım. Diblenin ne olduğunu çoğunuz bilmiyorsunuzdur. Aslında diplemek, çektirmek anlamına gelir. Pilav mantığına göre pişirilir. Bir nevi sebzeli pilav olarak düşünebilirsiniz. Giresun yöresinin yemeğidir. Başlayalım mı tarife?


Malzemeler
  • 1/2 kg. dikenucu
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 çorba kaşığı tereyağ ya da sıvıyağ
  • Karabiber, pulbiber

Yapılışı
  1. Dikenuçları ayıklayın ve yıkayın. Uygun büyüklükte doğrayın.
  2. 10-15 dk. kaynar suda haşlayın ve süzün.
  3. Dikenucunu, yıkanmış pirinçleri ve doğranmış soğanları tencereye ilave edin.
  4. Ağzı kapalı, kısık ateşte, pirinçler uzayana kadar pişirin.
  5. Tereyağında pul biberi kızdırın ve diblenin üzerinde gezdirip, karıştırın.
  6. 5 dk. dinlenmeye bırakın ve pulbiber ve karabiber ile süsleyip servis yapın.


Siz Sormadan, Ben Nasıl Cevaplarım? Köşemiz
  • Dikenuçlarında karınca olabilir. Dikkat!
  • Bazı dikenuçları neziktir. Daha az haşlayın. Nezik, adı üzerinde nazik, körpe demektir.
  • Dikenucu haşlanmış olduğundan su bırakacaktır. Suyu az ilave edin.
  • Aynı pilav gibi pişecek ve dibinde su kalmayacak şekilde çektirin.
  • Çektirirken lütfen pirinçlere de çektirmeyin. Lapa olmasın!
  • Yanına çoban salata ya da sadece sirkeli-sarımsaklı domates salatası mükemmel yakışır.
  • Merucanın özellikle kadınlar için çok faydalı olduğunu bilmenizi isterim. 
  • Önceki dikenucu yazımda erkekler için daha faydalı diye yazmıştım. Ama gelen yeni bilgiler bu bitkinin kadınlara daha faydalı olduğunu söylüyor.
  • Bazıları hala "Tuzu unutmuşsunuz." diyor. Bi şey söylemiyorum şimdilik. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: