6 Ağustos 2012 Pazartesi

Evde Tereyağı Yapımı

Print Friendly and PDF
Yıllardır tereyağı zararlıdır denildi, insanlar bitkisel margarinlere saldırdı. Eskiden yağ olarak, bildiğimiz zeytinyağı ve tereyağı kullanılırdı. Bir de kuyruk yağı. Bu üçlüyü yıllarca kötülediler. Yok, kolesterol, yok damar sertliği yapar dediler. 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren insanları daha zararlı olan trans yağlara yönlendirdiler.
Ama şimdi uzmanlar tekrardan bu üçlüyü tavsiye ediyor. Canan Karatay hoca bu üçlüden asla vazgeçmeyin diyor. Zira doğal yollar ile imal edilmiş bu yağlar ve özellikle tereyağı sağlık açısından faydalı.

Evde mis gibi doğal tereyağı nasıl yapılır, bunu anlatayım sizlere. İki türlü tereyağı yapabilirsiniz. Süt kaymağından ve yoğurt kaymağından. Ama en doğalı ve lezzetlisi yoğurt kaymağından yapılanıdır.
Eğer evinizde yayık varsa en güzeli ayrandan yapılan tereyağıdır. ama bunun için en az 10-20 litre yoğurt kullanmak gereklidir. Bunun tarifini ayrıca vereceğim, eğer evde ağaç yayığınız varsa....

Kavanozda tereyağı yapımı


Malzemeler

  • Ebetteki süt ya da evde mayaladığınız yoğurt. 5 lt.

Yapılışı
  1. Doğal köy sütünü azıcık ısıtıp(Yoğurt yapımında olduğu gibi) ılımasını bekleyin.
  2. Buzdolabında 1-2 gün bekletin. Üzerine kaymak birikecektir.
  3. Bu kaymağı sıyırıp ağzı kapalı kavanoza koyun.
  4. Yoğurt mayalamışsanız, üzerine biriken kaymağı kullanın.
  5. Daha sonra içine bir kaç adet buz koyup 15 dk. sallayın. 10 dk. ara verip tekrar sallayın.
  6. Bu işlem en az 1- 2 saat sürebilir. Yağ, topaklanmaya başlayacak ve suyu ayrışacaktır.
  7. Yağı bir tülbende koyup, sıkılaştırın. Üzerinden soğuk su akıtarak bir yere toplayın.
  8. Kaşık yardımıyla, fazla suyunu süzün.
  9. İster sade, ister tuzlayıp saklayın.

Mikser yardımıyla tereyağı
  • Bu yöntemi tavsiye etmiyorum. Ama 8 dakikada tereyağınız hazır olacaktır.
  • Süt ya da yoğurt kaymağını derin bir kapa alıp, mikserle yavaşça çırpmaya başlayın.
  • Önce kreme gibi kabaracak ama daha sonra topak topak tereyağı oluşmaya başlayacaktır.
  • Mikserle en az 8 dakika karıştırmanız gerekmektedir.
  • Daha sonra bir tülbentten süzün, yağ tülbentte kalacaktır.
  • Tülbendin altına bir kap koyup, fazla suyun süzülmesini sağlayın.
  • Süzülmüş olan bu suyu asla dökmeyin. Pastalarda, poğaçalarda, ekmek yapımında, yayla çorbasında ya da ekşimik yapımında kullanın.
Haydi, bakalım, kızarmış ekmeği hazır edin ve üzerine bu yağdan sürün. Tadını alınca beni anımsarsınız.

Bu sefer, siz sorun, ben söyleyeyim köşemiz yok. Özleyin bakalım.

7 yorum:

Arda dedi ki...

Verdiğiniz ölçülerle elde edilen tereyağı miktarı nedir?

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

Sütün yağlı olması kaydıyla 5 kg. sütten 150-200 gr. tereyağı elde edebilirsiniz.

VESTELIUM dedi ki...

Çok faydalı bir bilgi.. İlk fırsatta evde deneyeceğim.. Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Doğal köy sütünü azıcık ısıtıp buz dolabında bir iki gün beklettikten sonra oluşacak kaymaktan yapılacak tereyağında zararlı bakterilerin çoğunlukta olma durumunu öğrenmek istiyorum. Normalde doğal köy sütünü en az 10 dakika kaynatıktan sonra yoğurt yapmında kullanıyorum. Kaynatmadan yaptığım ürünlerde sorun olurmu?

Ayhan Demiral dedi ki...

Doğal köy sütünün hiç bir zararı yoktur. İçindeki bakteriden de bu zaman kadar hiç bir köylü ölmedi. Ancak yoğurt yaparken sütün hangi şartlarda sağıldığını bilmediğimizden kaynatmak gerekiyor ama öyle 10 dk. değil. Sadece 5-6 taşım yani 3 dk.kaynatmanız yeterlidir.
Saygılarımla,

Adsız dedi ki...

Bu değerli bilgiler için cok cok tesekkurler.simdi yapıyorum sonucu paylaşirim.
Asuman

Adsız dedi ki...

merabalar benimde uzun süredir yaklaşık 2 aydır biriktirdiğim kaymaklar var ama buzlukta muhafaza ediyorum bende doğal köy sütünden alıp kaynattım donmuş kaymakları nasıl tereyağı yapabilirim bilgilendirirseniz sevinirim.