10 Ocak 2013 Perşembe

Unsuz Şekersiz Kereviz Zeytinyağlısı

Print Friendly and PDF

Kereviz zeytinyağlısını çoğu kadınlar sever. Ama nedense erkekler pek haz etmez bu yemekten. Sebebine gelince, tadının buruk, sasuk olması bir de pas gibi kokması. Erkekler sadece turşuya hoş koku olsun diye severler kerevizi; kendisini değil yaprağını. Aslında çok değerli ve içerdiği vitamin ve mineraller açısından baş tacı yapılması gereken bir sebzedir. Ama 100 erkeğe sorsanız 99'u ilk sırada tercih etmez.

Bu konuda aykırı denemeler bloğumda yazmış olduğum "Erkekler neden kereviz sevmez, kadınlar neden tas kebabı yapmaz?" adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Erkekle kadın arasındaki temel görüş aykırılıklarının birini anlamış olacaksınız. Neyse efendim gelelim tarifimize ama yine kadınlar bana kızacak.

Yahu madem baş tacınız olan ve erkeğinizi karşınıza aldığınız bir yemeği bile neden doğru dürüst pişiremezsiniz? Tariflere bakıyorum; sağ olsun internette bir sürü ablalarım birbirinin kopyası tarif vermenin yanında asla ve asla katılmaması gereken 2 şeyi zeytinyağlı kerevize katıyorlar.

Şeker! Asla ve asla hiç bir yemeğinizde şeker kullanmayın. Ben de belki bazı tariflerimde şeker koyun demişimdir. Ama şimdiden bu hatamı telafi edip, şekeri sileceğim. Ben de bilmiyordum ama öğrendim. Yemeklere katılan şeker sadece tat verir, bunun dışında tamamen zararlıdır. Şeker yani evde kullandığımız sanayi şekerleri uyuşturucudan daha tehlikelidir.

Un! Yahu helva mı yapıyoruz, zeytinyağlı mı? Tutturmuşlar çorbaya un, kerevize un, un da un! Bu un olmasaydı zeytinyağlı kereviz diye bir şey olmayacak mıydı? Bırakın şu unu! Zaten ekmek-şeker-yağ tüketmekten millet olarak "ayaklı armut kâsesi" gibi dolaşıyoruz. Bari yemeklerimizde un kullanmayalım.

Kereviz nasıl seçilir, nasıl pamuk prenses gibi beyaz kalır?
  • Bir kere kereviz alım işi erkeklere bırakılmaz.
  • Kereviz seçerken üzeri delik deşik olmayanı tercih etmelisiniz.
  • Ellerim kirlenir diye korkmayın. Aynı büyüklükte 2 kereviz alın ve elinizle tartın. Ağır olanı seçin.
  • Yaprakları kurumuş olanı değil yeşil olanına konsantre olun.
  • Kavun gibi koklayın. Burnunuzun direğini kıran keskin kokuyu hissedin.

Kerevizin kararmaması için ne yapmalı?
  • Önceden limonlu su hazırlayın.
  • Bir kaç kereviz yaprağını yıkayıp ayırın.
  • Kerevizleri soyarken siyah kısımlar varsa kesip atın.
  • Yıkayıp hemen suyunu sıkmış olduğunuz limon kabuğu ile ovun.
  • Soğan ve havuçlar pişerken kerevizi soymaya başlarsanız kar gibi kereviziniz olur.


Malzemeler
  • 1 kg. kereviz
  • 1 orta boy havuç
  • 1 orta boy soğan
  • 1 limon suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1-2 bardak sıcak su
  • Kristal kaya tuzu
  • Dereotu, maydanoz

Yapılışı
  1. Soğanları incecik doğrayıp zeytinyağında sadece 1 dk. çevirin.
  2. Biraz irice ve küp küp doğradığınız havuçları ilave edip 5 dk. kısık ateşte pişirin.
  3. Sonrasında irice ve küp küp doğranmış kerevizleri ilave edin. Sıcak suyu unutmayın.
  4. Kerevizlere pişmeye yakın bir kaç parça kereviz yaprağını tuzu ve limon suyunu ilave edip tencerenin ağzını açmadan yarım saat dinlendirin.
  5. Üzerine doğranmış dereotu, maydanoz ekleyip servis yapın.

"Ayol Böyle Tarif mi Olur? Demeden Önce Şu Adamı Bir Dinleyelim" Köşesi
  • Neden şeker konmazmış diyenlere: E bacım zaten havuç katıyorsun, daha şeker niye? Sizin havuçları orada baharat diye mi kullanıyorlar, hiç mi tat vermiyor?
  • Neden un koymayacakmışım diyenlere: Armut kâsesi faktörünü anımsatarak zaten içinde karbonhidrat bulunan yemeğe fazladan neden yoğunlaştırılmış uyuşturucu verelim.
  • Aaa, hani bunun patatesi diyenler var mı? Kerevizi az alıp bakın teyzeniz size ne yapmış diyerek bütün konu komşuyu yemeğe çağıracaksanız içine 5 kg. patates koyabilirsiniz. Patates yemeği yapacaksınız onun bu tarifte yeri yok.
  • Portakallı seviyorum, ekşi sevmiyorum diyenlere: Tabiki portakal suyu ilave edebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın. Portakal suyunu diğer tariflerde olduğu gibi kaynatmayın. Kereviz piştikten sonra mümkünse ılıkken ilave edin. Bakın bakalım tadı nasıl olacak.
  • Tuzu damak zevkinize bırakıyorum. 2 nohut büyülüğünde kaya tuzu kafidir.
  • Değişik tat ve ekşimsi sevenlere: Yeşil elma kabuğu veya ayva kabuğunu pişmeye yakın içine atarsanız değişik aromalı bir lezzet elde edebilirsiniz.
  • Hepiniz afiyetle kalın ve mümkünse şeker yerine alternatiflerini kullanın.

Hiç yorum yok: