6 Şubat 2013 Çarşamba

Yeşil Beyaz Lahana Diblesi

Print Friendly and PDF
Kimden 6 Şub 2013
Giresun yöresine ait yemeklerden en çok yapılan yemek lahana diblesidir. Genellikle karalâhanadan daha doğrusu yöre diliyle pancardan yapılır. Giresun'da lahana derseniz bazıları anlamayabilir. Ama "yayla pancarı var mı?" derseniz herkes anlar. Bir de beyaz lahanaya genellikle top pancarı ya da kapuska denilir. Şimdi sizlere bu lahana ikilisinin oluşturmuş olduğu bir lezzeti sunacağım. Ayrı ayrı diblesi diğer adıyla dipleme ya da pirinçlisi olan bu iki kardeşi bir arada değerlendireceğiz. Haydi, bakalım mutfağa...

Malzemeler
  • 7-8 yaprak karalâhana
  • 1 küçük boy beyaz lahana
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Tereyağı
  • Nane
  • Kırmızı Pul biber, karabiber

Yapılışı
  1. Lahanalar yıkandıktan sonra incecik doğrayın.
  2. Tencereye yıkanmış ve süzülmüş lahanaları koyun.
  3. Üzerine biraz iri doğranmış soğanları ve pirinci ilave edin.
  4. Kısık ateşte tencerenin ağzını açmadan 10-15 dk. pişirin.
  5. Kızdırılmış tereyağında nane ve biberi öldürün.
  6. Diblenin üzerine ilave edip şöyle bi karıştırıp 5 dk. dinlenmeye bırakın.
  7. Yemek bitti. Ne bakıyorsunuz. Doğru yemeye.

"Siz Sorunca Ben Ne Cevap Vereceğim Diye Hep Düşündüğüm" Köşemiz
  • Şimdi bazılarınız "ne kadar beyaz ne kadar karalahana koyalım?" diyecek. Bunun ölçüsü size bağlı. Ancak karalâhana miktarı az olsun.
  • Bu tür yemeklerde pirinç ölçüsü yarım kilo sebzeye 1 çay bardağı pirinçtir.
  • Karalâhananın tadı biraz acı olacağından yıkayıp doğradıktan sonra elinizle yeşil suyu çıkana kadar ufalayın ve sıkın.
  • "Acaba pişti mi?" diyerek ikide bir tencerenin kapağını açmayın! Sabırlı olun. Minimum 10 dk. bekleyip öyle açın.
  • Bakın daha önce de söyledim. Bu tür yemeklerin piştiğini tipinden değil, sesinden anlarsınız.
  • Hafif dibi tutan yemekten çıtır çıtır diye sesler gelir. Anlayın ki ya pişmiştir ya da maalesef buhar azlığından tencerenin dibi tutmuştur.
  • Bazı dible tariflerinde önce lahanaların haşlanacağı belirtilir. Ancak siz bunu yapmayın. Zira hem besin değeri haşlama suyu ile kaybolacak hem de dibleniz çamur gibi olacaktır.
  • Yok, hala lahanalar haşlanır diyorsanız ben de derim ki: Yahu beyaz lahanayı çiğ bile yiyebiliyorsunuz, canı ne ki haşlıyorsunuz?
  • Taze domates dilimi dibleye çok yakışıyor, deneyin.
  • İç yağı seviyorsanız kullanabilirsiniz. Ayrı bir lezzet katıyor.
  • Yağda pul biber yerine kuru kırmızı biber de yakılabilir.
  • Baharat ya da tereyağı kullanmıyorsanız sıvı yağ ne güne duruyor.
  • Diyet yapanlar için bire bir yemek tarifidir. Hiç yağ kullanmadan da pişirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: