Kimden 6 Şub 2013 |
Malzemeler
- 7-8 yaprak karalâhana
- 1 küçük boy beyaz lahana
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- Tereyağı
- Nane
- Kırmızı Pul biber, karabiber
Yapılışı
- Lahanalar yıkandıktan sonra incecik doğrayın.
- Tencereye yıkanmış ve süzülmüş lahanaları koyun.
- Üzerine biraz iri doğranmış soğanları ve pirinci ilave edin.
- Kısık ateşte tencerenin ağzını açmadan 10-15 dk. pişirin.
- Kızdırılmış tereyağında nane ve biberi öldürün.
- Diblenin üzerine ilave edip şöyle bi karıştırıp 5 dk. dinlenmeye bırakın.
- Yemek bitti. Ne bakıyorsunuz. Doğru yemeye.
"Siz Sorunca Ben Ne Cevap Vereceğim Diye Hep Düşündüğüm" Köşemiz
- Şimdi bazılarınız "ne kadar beyaz ne kadar karalahana koyalım?" diyecek. Bunun ölçüsü size bağlı. Ancak karalâhana miktarı az olsun.
- Bu tür yemeklerde pirinç ölçüsü yarım kilo sebzeye 1 çay bardağı pirinçtir.
- Karalâhananın tadı biraz acı olacağından yıkayıp doğradıktan sonra elinizle yeşil suyu çıkana kadar ufalayın ve sıkın.
- "Acaba pişti mi?" diyerek ikide bir tencerenin kapağını açmayın! Sabırlı olun. Minimum 10 dk. bekleyip öyle açın.
- Bakın daha önce de söyledim. Bu tür yemeklerin piştiğini tipinden değil, sesinden anlarsınız.
- Hafif dibi tutan yemekten çıtır çıtır diye sesler gelir. Anlayın ki ya pişmiştir ya da maalesef buhar azlığından tencerenin dibi tutmuştur.
- Bazı dible tariflerinde önce lahanaların haşlanacağı belirtilir. Ancak siz bunu yapmayın. Zira hem besin değeri haşlama suyu ile kaybolacak hem de dibleniz çamur gibi olacaktır.
- Yok, hala lahanalar haşlanır diyorsanız ben de derim ki: Yahu beyaz lahanayı çiğ bile yiyebiliyorsunuz, canı ne ki haşlıyorsunuz?
- Taze domates dilimi dibleye çok yakışıyor, deneyin.
- İç yağı seviyorsanız kullanabilirsiniz. Ayrı bir lezzet katıyor.
- Yağda pul biber yerine kuru kırmızı biber de yakılabilir.
- Baharat ya da tereyağı kullanmıyorsanız sıvı yağ ne güne duruyor.
- Diyet yapanlar için bire bir yemek tarifidir. Hiç yağ kullanmadan da pişirebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder