15 Haziran 2009 Pazartesi

HER DERDE DEVA: ISIRGAN OTU YEMEĞİ

Print Friendly and PDF Isırgan Otu Yemeği

Karadeniz sofrasının değişmez yemeğidir ısırgan otu. Karadenizliler "sırgan" derler adına. Yapraklarındaki küçük iğneler yakıcıdır. Anneler, yaramazlık yapan çocuklarına -biber sürmek yerine- "sırgan çalarım kıçına!" diyerek kullanırlardı bu şifalı otu. Kellere bile faydası olan, romatizmadan kansere kadar bir sürü hastalığa şifa kaynağı ısırgan otu hakettiği yeri daha yeni yeni buluyor.
Çocukluğumdan beri tadını bildiğim -her derde devâ- bu otu tanıtmak ve mutfağınıza kazandırmak için kolları sıvazlıyorum.



Malzemeler


Bu yemeğin değişmez üçlüsü ısırgan otu, mısır unu ve sarımsaktır. Gerisini, kendi damak tadınıza göre şekillendirebilirsiniz.

  • 1 kg. ısırgan otu
  • 2 yemek kaşığı tepeleme mısır unu
  • 4 diş orta boy sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tepeleme tam buğday unu (isteğe göre)
  • 1 adet orta boy kuru soğan (isteğe göre)
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı (isteğe göre)
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe göre)
  • 1 çay kaşığı nane (isteğe göre)
  • "Ameliyat eldiveni." İsterseniz kullanmayın! Sonra, demedi demeyin!

Yapılışı
  1. Operasyon için eldivenleriniz takın. Tahta üzerinde bıçak yardımıyla yapraklarını sap kısımlarından ayırın. Saplarını sakın atmayın! Bir gün lazım olur.
  2. Nazik bir şekilde ezmeden yıkadığınız yaprakları 1,5 lt. (7.5 su bardağı) kaynamış suya atın. Boyasız keten ipliği ya da becerebiliyorsanız sapıyla bağlayarak demet haline getirdiğiniz sapları da ilave edin.
  3. 15 dakika -ara sıra karıştırak- bir yandan da boş oturmayıp, soğan ve sarımsakları, unları hazırlayın.
  4. Sapları çıkarıp atın. Blender ile ezip püre haline getirin. Eskiden ilistir denilen bakır süzgeçlerden el yordamı ile geçirilirdi.
  5. Arzu ettiğiniz kıvama göre kısık ateşte kaynamakta olan püreye azar azar, önce mısır daha sonra buğday ununu topaklaştırmadan yedirin. Elek kullanırsanız daha iyi olur.
  6. Bazı ısırgan türleri çok daha fazla su bırakır. Özellikle açık yeşil renkli olanları. Bu nedenle un miktarını artırabilir ya da azaltabilirsiniz.
  7. Dörder parçaya böldüğünüz sarımsakları da ilave ederek 5 dakika daha pişirin.
  8. Yemeğimiz artık hazır.
  9. İsteğe göre seçtiğiniz malzemeleri (kimisi nane yutmaz!) kullanarak, zeytinyağında kavurup sos hazırlayabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağız diyorsanız:
  10. Zeytinyağına soğanları ilave edip, 1 dakika kavurun. Sonra pul biber ve nane ekleyip, beklemeden porsiyonlara böldüğünüz ısırgan otu yemeğimizin üzerine boca ediniz.

Siz Sormadan Ben Söyleyeyim
  • Elbette ki kaşıkla ya da mısır ekmeği bandırarak yenir.
  • Yanında kırmızı kuru soğan çok iyi gider.
  • Üzerinize dökmeyin! Neden mi? Çünki lekesi çok zor çıkıyor. En sevdiğim gömleğim şimdi evde temizlik bezi olarak hizmet veriyor.

Hiç yorum yok: