20 Haziran 2009 Cumartesi

EV YAPIMI, DAYANIKLI BİBER SALÇASI

Print Friendly and PDF






















Salça olmasaydı ne yapardınız? Kaşık, kaşık kattığınız ve yemeklerinize sihirli kırmızı rengiyle bir başka görüntü verdiği gibi, lezzet de kattığının farkındasınız. Peki biliyor muydunuz acaba, bu hazır salçaların özellikle: domates salçasının içindeki toksik yani zehirli maddeleri?

Bilemezsiniz ki! Siz gidin marketlerden, sözde "katkısız, doğal" etiketli salça alın. Hayat nasılsa çok kolay. "Ver parayı, al salçayı!" Sizin, hazır salça katmadığınız yemek olmadığı gibi, salça olmadığınız konular da yoktur zaten! Bu sefer ben salça olacağım sizlere. Ama marketlerden satın almak için saldırdığınız salçalar gibi değil.


Kırmızı biberi biliyorsunuz. Toz olanından bahsetmiyorum. Toz biberi evinize asla sokmayın, eğer evde kendiniz yapmıyorsanız! Biberin faydaları saymakla bitmez. Vitamin deposu olmasının yanında başka ne mucizeleri var biliyor musunuz? Sakın biliyoruz demeyin! Yine salça oldunuz hemen. Olacaksınız salça: Şu an tam zamanı. Ne duruyorsunuz?. Kırmızı biberlerin fiyatı da ucuzladı. Beklemeyin ve gidin tam 6 kg. kırmızı biber alın. Neden mi 6 kg? Yazımın sonunu bekleyeceksiniz. Ayrıca 6 kiloyu 2 torbaya bölün ve elde taşıyın. 15 dk. yürüyün: "Güzel omuzlara sahip olmak istiyorsanız."


Malzemeler
  • 6 kg. kırmızı biber
  • Tuz
  • 1 çorba kaşığı sirke


Yapılışı
  1. Biberlerin çekirdeklerini çıkararak ikiye bölüp yıkayın.
  2. Tencereye koyduğunuz biberlerin üzerini örtecek kadar su ilave edin.
  3. Arasıra karıştırarak 1,5 saat kaynatın.
  4. Biberleri süzgece alın ve suyunun süzülmesini bekleyin.
  5. Biberleri tencereye ilave edip, mutfak robotundan geçirin.
  6. İpliki gibi kabuklardan kurtulmak için ilistir dediğimiz kalın delikli süzgeçten geçirin.
  7. Yarım saat daha karıştırarak kaynatın.
  8. Son 5 dk. kala yeteri kadar tuz ve sirkeyi ilave edin.
  9. Soğuduktan sonra kaynatılmış ve soğutulmuş kavanozlara bölün.
  10. Üzerlerine hava almaması için sıvı yağ dökmeyi unutmayın.
  11. Kızarmış ekmek üzerine sürün ve afiyetle yiyin.












Siz Sormadan Ben Söyleyeyim

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Allah Razı Olsun Ayhan Abi Selamlarımla.

Adsız dedi ki...

süpersiniz:))teşekkürler...G.U

Adsız dedi ki...

Bu şekilde kaynatarak yapmmak vitamini öldürmezmi,birde çok uğraştırıcı geldi bana,başka araştırıyorum

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

Gönül ister ki güneşi bol olan Akdeniz, Güney Anadolu'da olalım. Güneşte kurutma imkanı varsa, biberleri kabuğundan ayırdıktan sonra süzgeçten geçirerek kurutulabilir. Ve tekrar tekrar suyunu süzmek lazım. Aksi takdirde salça ekşir. Üzerine tülbent örtüp güneşte bekletilerek 15-20 günde salça hazır olacaktır. Ama İstanbul gibi yerde bunu yapmanın imkanı yok. Kaldı ki evde yapılan bu salçanın vitamin değeri dışarıdan satın aldığınız en iyi salçadan daha doğal ve vitaminli olacaktır.
Saygılarımla,