15 Haziran 2009 Pazartesi

KARA LAHANA ÇORBASI: PANCAR ÇORBASI

Print Friendly and PDF

Yemyeşil ve besleyici aynı zamanda “kapsül” halini almadan önceki halini anlatmaya çalışacağım karalahananın.
Karadenize özgü, mısır unlu karalahana yemeğini çocukluğumdan beri bilirim. Karadenizde adına “pancar çorbası” derler. Bu nedenle karışıklığa yol açıyor. Giresun’da, hemen her gün bu yemek yapılır. Hatta günde 3 öğün önünüze gelir. Karadeniz yemekleri yapan bir sürü yere gittim büyükşehirlerde. Ama hiçbiri özgün tarif olmadığı gibi ne tadı var ne de tuzu. Bir de rengi kapkara. “Önce göz sonra mide doyacak” felsefemle bu olaya el atıyorum. Alın size yüzde yüz doğal malzemelerden yapılmış yemyeşil bir kara lahana yemeği tarifi.


-->


Malzemeler


  • 1 bağ karalahana
  • 1 kahve fincanı mısır yarması (Kuru mısır tanelerinin kırılmış hali. Şarküterilerde, pazarlarda bulunur.)
  • 1 kahve fincanı mısır unu.
  • 1 kahve fincanı taze mısır tanesi
  • 2 adet taze yeşil biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • ½ fincan sıvı yağ
  • Tuzu söylemiyorum. Sizin bileceğiniz bir şey.


Yapılışı
  1. Lahanalar yıkanıp ayıklandıktan sonra sap kısımlarını küçük küçük doğrayıp ayrı bir kaba alın. Geriye sadece yaprak kısımları kalsın.
  2. Soğanı yağda 2 dakika kavurun. Üzerine şimdilik 1,5 litre kaynamış su ilave edin.
  3. Mısır yarmasını ekleyin. Mısır ununu elekten eleyerek ( kek yaparken havalandırdığınız gibi) yavaş yavaş yedirin.
  4. Bir köşeye ayırdığınınız lahana saplarını da ekleyelim. Neden mi? “Lahana sapları, yapraktan geç piştiği için. Yemeğin yemyeşil kalmasının sırrı burada.”
  5. 10 dakika bu karışımı orta ateşte pişirin. Bir çatal yardımıyla lahana saplarından-mümkünse en irilerini- kontrol edin. Biraz yumuşamış olmalı.
  6. Sonra doğranmış-çok ince değil-lahanaları ilave edin. Biberleri bütün olarak içine atın, lezzet vermesi için.
  7. Acı seviyorsanız kurutulmuş kırmızı biber ilave edin.
  8. Sulu ya da yoğun tercihinize göre kaynar su ilave edin.
  9. Arasıra karıştırarak-yoksa, lahanalar kararır-20 dakika kadar pişirin.
  10. Diyeceksiniz ki taze mısırlar ne olacak? Onu da, tencereyi ateşden almadan 5 dakika önce ilave edeceksiniz!
  11. Bu hikayenin gerisini biliyorsunuz. En güzel yeri zaten. Servis yapın porselen tabakta ve afiyetle yiyin.


-->
Siz Sormadan Ben Söyleyeyim
  • Yanında mısır ekmeği olursa fena olmaz.
  • Arzu edenler tabağına bir çay kaşığı tereyağı ilave edebilir. Başka bir tat katıyor.
  • Unutmadan, bir de resmini çekin eğer yemek sitesi açacaksanız.

Hiç yorum yok: