3 Aralık 2009 Perşembe

Domatesli Tombiş Beyaz Biber Turşusu

Print Friendly and PDF

Kış geldi, geçiyor. Turşu yapmanın tam zamanı değil mi sizce? Tombul küçük beyaz biber gördüm pazarda. Hemen aklıma turşusunu kurmak geldi. Ama değişik bir tat katayım dedim turşuya ve bu nedenle içine domates rendesi kattım. Lezzeti öyle güzel oldu ki; her yemekte kaşık kaşık suyunu içip, biberinden 2 tane yiyorum. Deneyin, siz de çok beğeneceksiniz.


Malzemeler

  • 1/2 kg. turşuluk tombul, küçük biber
  • 1 kg. domates rendesi
  • 1/2 çay bardağı kaya tuzu
  • 3 çay bardağı sirke
  • 1 adet limon
  • 8-10 diş sarımsak
  • 1 tutam tozşeker
  • 8-10 adet nohut
  • Yeteri kadar su

Ön Hazırlık

  1. 2 litrelik cam kavanozu el değmeden kaynatın ve soğutun.
  2. 10-15 su bardağu suyu akşamdan kaynatıp dinlendirin.
  3. Domatesleri rendeleyip robottan geçirin.
  4. Biberleri ayıklayıp, yıkayıp, bir iğne ile delin.
  5. Limonun dış kabuğunu hafifçe soyup yuvarlak şeklide dilimleyin


Yapılışı

  1. Bir kapta biberleri, tuzu, sirkeyi, sarımsağı, limonları ve nohutları harmanlayıp kavanoza boşaltın.
  2. Üzerine sirke, şeker ve kavanozu dolduracak şekilde suyu ilave edin.
  3. Ağzını kapatıp, bir kaç kez terz yüz edip serin bir yerde saklayın.


O Kadar Çok Şey Var ki Cevaplanacak, Bakalım Soracak mısınız Diye Bekliyorum!

  • Biberleri daha yumuşak istiyorsanız kaynar suya daldırıp, çıkartıp soğutup öyle turşusunu kurun.
  • Hava almaması için kapağı bir buzdolabı poşeti ile sıkıştırın.
  • Kavanoz ve suyu haşlamamızın nedeni, turşunun bozulmaması içindir.
  • Kavanozu ağzına kadar doldurmayın. Asit oluşacağı için kabarır ve taşar.
  • Üzerine bastırmak için evinizde bir kaç tane kaygan oval deniz taşı bulundurun.
  • Taşı nerden mi bulacaksınız? Yüzmeye gitiğinizde ya da sevgilinizle flört etmyee gittiğiniz sahilde bu taşardan toplayın ve evde sirkeli suda kaynatıp saklayın.
  • Bakarsınız bir gün steril bir poşete koyup turşu bastırmada kullanırsınız.
  • "Aaaa şeker de ne olaki?" demeyin ve beni sinirlendirmeyin. Deneyin, bakın!
  • Biberleri iğne ile delmemizin amacı herhalde "Ey biber, seni yerken beni yakacaksın, şimdiden ben seni deleyim de önceden canın yansın ki sen de beni yakma!" değil. Cevabını bulana hediyem olabilir?
  • Bir kaç gün dışarıda saklayın. Bazen alt üst edin. Taşma yapmıyorsa buzdolabının alt raflarında saklarsanız çok uzun süre dayanır.
  • Turşu dayanır da: Bu kadar püf noktası yazdım, artık yazmaya dayanır mıyım bilemiyorum.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne güzel anlatmışsınız, teşekkür ederim. Hazırlıklarım tamam, bugün yapacağım ben de. :) Sevgiler...

NESRİN