Ekonomik kriz 2009'da kapımızı çaldı. Teğet geçti denilen kriz, 2010 yılında bile hala bize teğetirken, krizi atlatmak adına; yurt ekonomisine ve yerli malını korumaya katkıda bulunsun diye; evde azalan bakliyatları değerlendirebileceğiniz bir tarif veriyorum sizlere.
Mutfak ekonomisi için "Hem israf hem de masraf olmasın!" diye düşündüm. Aklıma nereden geldi derseniz; önce gazetelere baktım sonra mutfak dolabına: Pirinç, bulgur, buğday neyim var sa hepsinden az kalmış! Bunları nasıl değerlendiririm diye düşününce ortaya böyle bir şey çıktı; analık πyasa' ya karşı kriz çorbası.
Malzemeler
- 1 çay bardağı nohut
- 1 çay bardağı fasulye
- 1 çorba kaşığı buğday
- 1 çorba kaşığı pirinç
- Evde bakliyat adına ne kalmışsa!
- 1 adet orta boy soğan
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Yeteri kadar kaynamış su
Yapılışı
- Fasulye, nohut, buğday gibi zor pişen bakliyatları 1 gün önceden suda bıraktıktan sonra hafif sert kalacak şekilde haşlayıp süzün.
- Yağda, pirinç gibi ezilecek bakliyatlar hariç diğerlerini 3 dk. kısk ateşte pişirin.
- Diğer malzemeleri ve suyu ilave edip 20-30 dk. daha pişirin.
- Tereyağında eritilmiş salça sosu ve nane ile süsleyerek servis edin.
"Bu Malzemeye Bu Kadar Kısa Tarif mi?" Diyenlere: "Ne Diyeyim? Sadece Sabır!" Köşemiz
- Terbiyeli seviyorsanız; 1 yumurta sarısını 1 kaşık yoğurt ve 1 çorba kaşığı unla çırpıp pişen çorbaya azar azar katabilirsiniz.
- Malzemeler bölümünde yazanlardan hariç evde kalan makarna, erişte, mercimek, şehriye vs. kullanabilirsiniz. Benim açımdan bir sakınca yok! Damak zevki ve göz-el ayarı size kalmış.
- Su mikatarı arzunuza bağlı. Kaynamış suyunuzu hazır ederseniz, suyu azalınca ilave edersiniz. Bunun içinde akıl almaya gerek yok herhalde!
- "Bu malzemelerle ancak aşure yapılır." diyorsanız, size sorarım. Hayatınızda kaç kez aşure yaptınız? Bir tarif gönderin, bakiiim!
- Çok bilmişler! Hıhh!
2 yorum:
harika en kısa zamanda yapıciğim harika yazoyorsunuz bu arada
Teşekkür ederim efendim, beğeniniz için.
Saygılarımla,
Yorum Gönder