5 Nisan 2010 Pazartesi

Kestane Mantarı Sote

Print Friendly and PDF

Mantar ailesinden kültür mantarı; hem ucuzluğu hem de güvenilirliği ile en çok tüketilen bir besin maddesi. Ama lezzet bakımından sınıfta kalan ilk öğrenci. Oysa yurdumuzda yenilebilir cinsten 200'ün üzerinde mantar var. Bunlardan 50'ye yakın türü ekonomik değere sahip. Fırsat buldukça ormanlardan toplamaya çalıştığım bu mantarlardan kestane mantarı, kültür mantarına şekil olarak benzer. Rengi açık kahve, eti daha dolgun ve lezzeti muazzamdır.

 Protein bakımından zengin olan mantarları sofranızdan eksik etmemeye özen gösterin.



Malzemeler

  • 1/2 kg. kestane mantarı
  • 1 orta boy soğan
  • 3 adet sivri yeşil biber
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 fıske karabiber
  • Tuz


Yapılışı

  1. Mantarları temizleyip 15 dk. limonlu suya bırakın.
  2. Soğanları ve biberleri doğrayıp yağda 3 dk. soteleyin.
  3. Arzunuza göre doğradığınız mantarları, kekik ve karabiberi ilave edin.
  4. Kısık ateşte 10 dk. pişirdikten sonra tencerenin ağzı açık şekilde suyunu çektirin.


"Siz Yalvarmadan, Ben Anlatayım Köşemiz" Tüm Hızıyla Devam Ediyor

  • Kestane mantarını marketlerden alıyorsanız sorun yok. Ama resime bakıp sakın kendiniz toplamaya kalkmayın!
  • Mantarcılığa soyunacaksanız kesinlikle bu işi bilen biri ile başlayın.
  • Limonlu suda banyo keyfi yaptırdığınız mantar, peeling medoduyla üzerindeki toprak kalıntılarından kurtulacaktır.
  • Kekik ile izdivaç eden kestane mantarının tadı enfes olur.

3 yorum:

aktifmutfak dedi ki...

Teman çok şık olmuş Ayhan:)) Çok beğendim..İyi yapmışsın değiştirmekle...Çok hoş ve şık olmuş...

ayhan dedi ki...

Teşekkürler. Eski temayı zaten beğenmiyordum. Tesadüfen bunu buldum. Daha derli toplu oldu ama sizinki kadar güzel değil. Bö2010 blog yarışmasında başarılar dilerim. Zaten Bloxoo'nun kraliçesisiniz. Ama Altın Örümcek blog yarışmasına katılmamanıza üzüldüm. Evet, paralı bir yarışma ama sponsorları Türkiye'nin dev kuruluşları. Bütün medyada ilk üç finalistlerin blogları tanıtılıyor. Ama elbette önemli olan bu yarışmalar değil tabi ki. Okuyucusuna saygı gösteren, kaliteli, özgün bir blogun reklama ihtiyacı olmaz zaten. Saygılarımla

Brandy Alexander dedi ki...

Limonlu suda bırakılan mantarın tadı tamamen değişti, tüm esprisini kaybetti. Bence bu tarifi tekrar gözden gecirin.