28 Haziran 2012 Perşembe

Kaymak Gibi Bulgur Pilavı

Print Friendly and PDF

Bulgur pilavı o kadar çok farklı şekilde yapılır ki ama genelde ortak yanı, hiçbirinin aynı tadı vermemesi. Diyeceksiniz ki “Ne alaka?“ Dediklerim doğrudur efendim! Komşunuza, annenize ya da lokantalara gittiğinizde hiçbir bulgur pilavının ne şeklinin ne de tadının aynı olduğunu gördünüz mü? Ben görmedim! Kimisi aşırı salçalı ve dağılmış vaziyette, kimisi çok kuru, kimisi bol sebzeli, kimisi soğanlı biberli, kimisi adamı şişirir, kimisi midede yanma yapar… Siz daha iyi biliyorsunuzdur.


Konuya neden böyle girdim? Pilavı, pilav yapan en önemli malzeme kullanılan yağdır. Tereyağı elbette tüm pilavlara lezzet veren bir tattır. Ancak tereyağını sevmeyenler var. Margarin ya da sıvı yağda yapılan pilav da biraz hüner ister. Peki! Bu insanlarımızı pilavdan mahrum mu bırakacağız?

Elbette hayır! Yağ kullanmadan mis gibi ve tadını asla unutamayacağınız bir pilav tarifi vereceğim size. Ve öyle iddialıyım ki, dediğim şekilde, harfi harfine tarifi uygularsanız asla başka bulgur pilavı yemezsiniz.

Bu pilavın bir özelliği de kesinlikle midede hazımsızlık, şişkinlik ve de yanma yapmamasıdır.

Yağ yerine kaymak kullanacağız. Merak etmeyin tatlı yapmıyoruz. Azıcık sabırla okuyun!




Malzemelere Hoşgeldiniz Diyerek, Tanıyalım
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1dolu çorba kaşığı kaymak
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeşilbiber

Haydi Başlayalım
  1. Bir tencerede kaymağı eritin
  2. İyice yıkanmış ve süzülmüş bulgurları ilave edip, 3-4 dk. kavurun.
  3. Suyunu, tuzunu ilave edip 1 kez karıştırın.
  4. Arzunuza göre resimdeki gibi domates ve biberi üzerine dizin.
  5. Kısık ateşte 10 dk. kadar pişirin.
  6. 10 dk. demlendikten sonra servis yapın.

Yani Hepsi Bu kadar mı? İşin Sırrı Yok mu? Diyecek Olduğunuz Köşemiz
  • Elbette var! Yoksa bu köşe niye olsun ki?
  • Kaymağı kısık ateşte eritin. Çoğunun yaptığı gibi Roma ateşi haline getirmeyin.
  • Üzerinde beyaz topaklar olabilir, endişelenmeyin ve almaya kalkmayın.
  • Bulgurları ilave ettikten sonra, sürekli karıştırarak kavurun. Bulgurlara nazik davranın, onları ezmeyin, sadece çevirin.
  • Bulgurlar eriyen kaymağı içine çekmeye başlayınca esmer inci tanesi gibi olacaklardır. İşte bu anda suyu ve tuzu ilave edin.
  • Bazıları hala soruyor “Neden 1 kez karıştırıyoruz? Haklısınız, pilav değil, dibi tutmasın diye bulgur çorbası yapıyoruz ya!
  • Pilavlar su ilave edildikten sonra fazla karıştırılmaz. Zira içindeki nişasta, vs. maddeler açığa çıkar ve lapalaşmaya neden olur.
  • Her zaman söylediğim gibi, pişen pilavlar ses çıkarır. Kapağını açmaya, içine periskop, dürbün sokmaya, kaşıkla dibine çıkartma yapmaya gerek yok. Sadece dinleyin! “Çıt, çıtır, çıtırt vs.” şeklinde ses duyuyorsanız, ocağın altını güvenle kapatabilirsiniz.
  • Lezzet versin diye, ikiye enlemesine böldüğünüz domatesleri ve biberi resimde görüldüğü gibi üzerine koyabilirsiniz. Asla doğrayıp içine katıp bulamaç yapmayın.
  • Pilav, kaşığınızdan tel tel dökülüyorsa sakın panik yapmayın! Dünyanın en güzel pilavlarından birini pişirmiş oldunuz. Afiyet olsun.
  • Son olarak, “Gerçekten bu pilavı beğendiniz mi?” Sizlerden cevap bekliyorum. Beğenmeyenler tarifimi en az 10 defa okusun, denesin ve sonrasında bana gelsin!

Ellerinizden lezzet fışkırması dileğimle...

9 yorum:

iphone aksesuar dedi ki...

adamın canı çekiyor valla

Adsız dedi ki...

teşekkürler fakat bulgurlar ile soğanları aynı andamı kavuracağız belirtirseniz sevinirim...

Ayhan Demiral dedi ki...

Bu tarifte soğan yok. Eğer soğan katmak isterseniz, bulguru ilave etmeden önce soğanları bir kaç dakika kısık ateşte kavurabilirsiniz. Sonrasında bulgurları ilave edip tarife göre pişirebilirsiniz. Saygılarımla.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık şahane tarifler.
Ama burada soğan koyarsak onu da kaymak ile mi kavuracağız..
Emeklerinize sağlık..
saygılar....

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

Soğan ilave ederseniz, kısık ateşte kaymakla birlikte 1-2 dk. kavurabilirsiniz.

KuchenundKaffee dedi ki...

tıpatıp aynısını yaptım ve şahane oldu. Kaymakla tereyapı yerine harika tutmuş.
Saygılar
Christina Cesmeci

Ayhan Demiral dedi ki...

Beğeniniz için teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Ayhan Bey,

Bu tarifi denedim, diğerleri gibi çok güzel oldu.Tariflerinizi keşfettiğim için çok memnunum.Ellerinize sağlık.

Ayhan Demiral dedi ki...

Gül Hanım,

Afiyetler olsun.