Uzmanlar diyor ki; yoğurdunuzu, ekmeğiniz mümkün mertebe evinizde yapın! E doğru söylüyorlar. Ekmeğin en sağlıklısı evde yapılanıdır diyerek şimdi sizlere yumuşacık poğaça gibi bir ekmek tarifi vereceğim. Hani derler ye fısır fısır bir ekmek. İşte tarif bu…
Malzemeler
- 3 su bardağı buğday unu
- 2 su bardağı ılık su ya da süt
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım paket hazır kuru maya
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 yumurta akı
Yapılışı
- Unu eleyerek kaba koyun.
- Tere yağını eritip ılık olarak karıştırın.
- Diğer malzemeleri de ilave edip yaklaşık 10 dk. yoğurun.
- Üzerine nemli bez örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
- 1 saat sonra birazcık un ilavesi ile 5 dk. daha yoğurup mayalanmaya bırakın.
- 2 saat sonra hamurunuza şekil vererek üzerine yumurta akını sürün.
- 180 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.
Ekmeğimle Kimseyi Oynatmam Diyenlerin Merak Köşesi
- Su yerine süt de kullanabilirsiniz.
- Sıvı yağ hamurun sertleşmesini sağlar. Bu nedenle kullanmıyorsunuz.
- Yaş maya kullanacaksanız ılık suda eritip 10 dk. köpürmesini bekleyin.
- Fırın içine yanmaz bir kasede su ilave edebilirsiniz.
- Ekmek piştikten sonra üzerine elimizle biraz su serpip bir tülbente sararsanız daha yumuşak olacaktır.
- Eskiden evlerde sofra bezi vardı. Sizde kesin yoktur. Siz gidin kağıt havluya sarın oldu mu?
- Üzerine yumurta akıyla beraber çörek otu ya da susam ile süsleyebilirsiniz.
- Hamurun kıvamı kulak memesinden daha yumuşak olmalı.
- Su miktarına 2 bardak dedim ama siz yine azar azar ilave edin. Ben el kararı hazırlıyorum hamuru.
- Hamur ne kadar beklerse o kadar lezzetli olur. Tabi ki 6 ay bekletmiyoruz.
- Son olarak bu yumuşacık ekmeğin üzerine tereyağı sürüp afiyetle yiyoruz.
- Bu ekmek kolay kolay bayatlamaz. Beze sarıp bir tencere içinde ya da buzdolabında saklayabilirsiniz.
2 yorum:
Tarifi denedim sonuç çatlaya patlaya pişti mutfağımı evimi mis gibi ekmek kokusuna boğdu ve ailecek afiyetle yedik :)
Afiyetler olsun efendim.
Yorum Gönder