22 Temmuz 2013 Pazartesi

Çakma, Yalancı Su Böreği

Print Friendly and PDF
Çakma su böreği
 Su böreği Anadolu'nun en eski yemeklerinden biridir. Her ne kadar bazı iller bu böreğe sahip çıksa da Türkiye'nin hemen her yöresinde su böreği açanlar vardır. Su böreği açmak dedim çünkü diğer börekler yapılır ama su böreği açılır. Yeni nesil genç kızlarımız maalesef bu böreği açmayı bilmiyorlar. Bu nefis böreği yeni nesillere taşımak adına öğrenmiyorlar ve dışarıdan hazır, yağlı mı yağlı su böreği sipariş ediyorlar. Klasik yerel dilde bir serzenişte bulunursak;"Ne varsa eski garılarda var." diyerek tarifimize geçelim. Ama bu tarif gerçek su böreği tarifi değil! Su böreği tadına yakın hazır taze yufkadan yapılan bir tarif. Ancak kısa zamanda gerçek mi gerçek; leziz mi leziz aslanlar gibi su böreği tarifini resimli olarak vereceğim. Tabi ki su böreği açmak isteyenlere. Resimleri hazır, sadece düzenleyeceğim.


Tepside yalancı su böreği
Malzemeler

  • 5-6 adet taze yufka
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 200 gr. peynir
  • Yarım demet(20-30 dal) maydanoz

Harcın hazırlanması

  1. Peynirleri ezip, kıyılmış maydanozla karıştırın.

Yapılışı

  1. Yumurtaları çırptıktan sonra içine süt, su ve tereyağını ilave edip yayvan bir kaba dökün.
  2. Yufkaları( zaten büyüktür) 2-3 parçaya bölün.
  3. Yağlanmış tepsinin en altına 1 adet yufkayı kabarık şekilde serin. Katlı olabilir.
  4. Diğer yufkaları yumurta karışımına batırıp, genişçe tepsiye dizin.
  5. Yufkaların yarısını bu şekilde serdikten sonra harcı serin.
  6. Aynı şekilde diğer yufkaları da yumurtalı karışıma batırıp tepsiye serin.
  7. Kalan karışımı böreğin üzerine gezdirip serin. Bir kaç yerine bıçak batırdıktan sonra serin bir yerde 2 saat bekletin.
  8. 170-180 dereceye ayarlanmış fırında 30 dk. üzeri kızarana kadar pişirin.

"Börek Açmaya Üşenenlere, Ama Soru Sormaya Üşenmeyenlere" Pratik Çözümler Köşemiz

  • Adı neden çakma ya da yalancı derseniz, yalancı dolma var da yalancı su böreği neden olmasın! Yalancı adından yeni nesil pek anlamaz ama çakma su böreği dersek anlarlar. Bu nedenle adına çakma su böreği dedim. Gelecek nesilleri de düşünmek ve onların anlayacağı dili de öğrenmek lazım değil mi?
  • "Tepside böreklerin geri kalanı nerede?" diye sorarsanız, pişirir pişirmez daha fotoğrafını çekemeden evdekiler tarafından talan edildi. Dikkat ederseniz böreğin kenarları kayıp! Acaba niye? Ortasını da fotoğraflık ayırınca geriye bu resim kaldı!
  • Yufkaları karışıma batıracağınız gibi, "Aman,yok, etraf batar!" diyorsanız, tepsi üzerinde her yufka katının üzerine fırça ile karışımı sürebilirsiniz. Ama bol olması lazım.
  • Terayağı ağır gelir derseniz, sıvıyağ ile de böreği yapabilirsiniz.
  • Herkesin fırın ile yaptığı bir hata var! İlk 15-20 dk. sakın fırının kapağını açmayın! Gidin içeride kitap okuyun, TV seyredin olmadı başka işinizi yapın. Meraklanmayın börek yanmaz.
  • Ayrıca içi pişti mi diye ilk dakikalarda hemen içine çatal, bıçak batırmayın. Yoksa güzelce kabaran ve fısır fısır olacak böreğin havasını almış olursunuz. Böreğiniz hemen söner! Kimileri hala içine bıçak batırın, bıçağa hamur yapışıyorsa pişmemiştir gibisinden akıl veriyor. Yahu kek mi yapıyoruz, börek mi? İnsanı çileden çıkarmayın!
  • Bazıları fırın ayarını 200 dereceye ayarlayın diyor. Bu sıcaklıkta pişirirseniz hemencecik üzeri kızarır ve içi hamur kalabilir. Zira zaten nemli olan yufkaya süt-su karışımı döküyoruz, bu nedenle daha düşük sıcaklıkta pişirmek akıllıca olacaktır. "Üzeri kurur!" diye de hemen telaşlanmayın. en kötü ihtimalle üzerine biraz su serpip 5 dk. daha fırında bekletirseniz böreğiniz yumuşayacaktır.
  • Su böreğine çörek otu mu olur? diyenler haklı. Ama çörek otunu sevdiğimden ve de gerçek su böreğine ayıp olmasın diye- zaten çakma- üzerine biraz ekeledim, ne olmuş yani? Yenmez mi şimdi?
  • Gerçek su böreği açanların çoğalması ve analarımızın el emeği bu yemeğin gelecek nesillerce unutulmaması dileğimle, nefaset ve güzel gönüllerde kalın.

Hiç yorum yok: