18 Temmuz 2013 Perşembe

Nar Şerbetli Kadayıf Tatlısı

Print Friendly and PDF
Bugün sizlere kadayıf tatlısı tarifi vereceğim. Böyle bir tarife hiç rastlamadım, zannedersem ilk olacak. Ancak bu tarifle yapacağınız kadayıf alışkanlık yapabilir, şimdiden uyarayım. Çıtır çıtır, tereyağlı ve nar şerbeti ile tatlandırılmış olan tatlımızın tarifine hemen geçelim. Az laf, az iş ve sonuç; mükemmel bir kadayıf tatlısı.


Malzemeler

  • Yarım kg. tel kadayıf(çiğ)
  • 100 gr. tereyağı
  • Ceviz içi
  • Kavrulmuş fındık
  • 2-3 adet nar

Şerbet Malzemesi

  • 3 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı nar tanesi
  • Yarım limon suyu


Şerbetin Hazırlanması

  1. Su, şeker ve nar tanelerini en az 20 dk. kısık ateşte kaynatın.
  2. Limon suyunu ilave edip 5 dk. daha kaynatın. 
  3. İçindeki kalan nar çekirdeklerini bir süzgeç yardımıyla alın ve soğumaya bırakın.

Yapılışı

  1. Kadayıfları fazla sıkıştırmadan ve havalandırarak yağlanmış tepsiye dizin.
  2. Üzerine tereyağı dilimlerini serpiştirin ve 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  3. Pişmeye yakın dövülmüş ceviz ve fındık tanelerini serpiştirin.
  4. Fırından alın ve 20 dk. soğuması bekleyin.
  5. Ilımış olan şerbeti kadayıfın üzerine gezdirin.
  6. En son olarak nar taneleri ile süsleyerek servis yapın.

"Nar Şerbetli Kadayıf mı Olur? Diyenlere Okuma Yazma Öğretiyoruz"Köşesine Hoşgeldiniz

  • Neden olmasın? Portakallı ördek oluyor da narlı kadayıf olamaz mı?
  • Kadayıfları tepsiye dizmeden önce elinizle iyice havalandırın. Eskiden yastık ve yorganlardaki yünler dövülüp havalandırılırdı. Birbirine yapışmış olan yün tabakaları el ile ayrılırdı. Bu işlemin adına "yün ditmek" denirdi. Aynı şekilde kadayıfları yün dider gibi havalandırarak tepsiye dizin. Aksi taktirde üzerinde 2 sene yatılmış yastık gibi kadayıfınız olur. Benden söylemesi.
  • İllaki ceviz, fındık ile yapmak zorunda değilsiniz. Dövülmüş fıstık da bu tatlıya yakışır. Arzunuza kalmış efendim.
  • Şu tatlıları ballama ve şerbetleme olayına bir el atayım. Kimsi şerbeti sıcak koy der, kimisi soğuk, biri ılık diğeri sıcak, ötekisi buzlu altı tuzlu vs. Olayın doğrusu şudur.

Kadayıf, baklava, şekerpare gibi tatlılar nasıl şerbetlenir?
Kadayıf, baklava, şekerpare gibi üzerine şerbet dökülecek tatlılarda birinci kural;

  • Şerbet kesinlikle ılık olmalıdır yani oda sıcaklığında
  • Tatlı malzemesi de ılık olmalıdır.
  • Kısaca ılığa ılık!
  • Yok şerbet sıcak olacaksa, kadayıfı soğuk olmalıymış. Yalan!
  • Şerbet soğuksa kadayıf sıcak olmalıymış. Külliyen yalan. Yok öyle bir şey! Unutun bu mutfak efsanelerini!
  • Şerbet tepsiye ortasından değil tamamen kenarlarından gezdirilerek dökülür. Bunu da unutmayın!
  • Bu şekilde hazırlamış olduğunuz tatlıları kesinlikle buzdolabında saklamayın. Fırın içinde ya da serin bir yerde saklayabilirsiniz.
  • Resimde gördüğümüz o beyazımsı şey nedir diye soruyorsanız, şekil olsun diye üzerine kaymak koyacaktım, baktım evde yok, saatte geç oldu, buzlukta dondurma vardı ben de onu koydum. Ne kadar da dikkatlisiniz canım!
  • Ağzınız ve yüreğiniz tatlı tatlı olsun diyerek afiyetle kalın efendim.

Hiç yorum yok: