17 Temmuz 2013 Çarşamba

Fırında Nefis Köfte

Print Friendly and PDF

Ramazan ayında insanın canı neler çekiyor neler. Ben bile eti çok fazla sevmeme rağmen canım özellikle köfte çekti. Elbette eskiden annelerimizin yaptığı kuru köfte ve patatesin tadını şimdi bulamıyoruz. Nedeni de eskisi gibi organik et ve patatesin şimdilerde yaygın olmaması. O zamanlarda ovada, bahçelerde yayılan hayvanlar sadece ot, çiçek yiyordu ve etler günlük kesilir, sadece kasaplarda satılırdı. Şimdi ise marketlerde hazır yemle beslenen hayvanların ya da Güney Amerika'dan/Avustralya'dan ithal ettiğimiz gelinlerimizin(Angus, Şarole, Limuzin vs.) etlerine mahkumuz. Anadolu'da yaşayanlar büyük şehirlere nazaran daha şanslı tabiiki...


Neyse fazla ağlamadan ve sızlanmadan bugünkü tarifime geçeyim. Başrolde köfte, sahnesi ise fırın. Yine bildiğiniz sıradan fırın köfte tarifi değil, tamamen hafif ve lezzetli bir yemek tarifi olacak. Kuralımız neydi bir hatırlayalım. "Dediklerimi yapın yeter!" Ne eksik ne de fazla! Zaten fazlasını "Siz Sormadan Ben Söyleyeyim" köşemizde açıkça yazıyorum ama bu köşeyi okumayanlar zahmet edip boşuna tarifini verdiğim yemeği yapmasınlar. Ondan sonra "Ay olmadı, vay oldu, kedi kaçtı, inek içti, yemek yandı, kül oldu!" diye sızlanmasınlar.

"Bırak gevezeliği Ayhan, vereceksen ver tarifini de işimize bakalım." diyenleri saygı ve sevgiyle kucaklayarak hadi bakalım mutfağa...

Köfte Malzemesi
1/2 kg. dana kıyma
2-3 dilim bayat ekmek içi
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber(silme)
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
10 dal maydanoz
3 diş sarımsak
1 adet yumurta

Fırın Malzemesi
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy domates
8-10 adet yeşil köy biberi
2 adet orta boy soğan
10 dal maydanoz
5 diş sarımsak

Sos Malzemesi
1 yemek kaşığı tereyağ
1 adet domates rendesi
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı kaynar su

Köftenin Hazırlanışı

  1. Ekmek içlerini suda ıslatıp, elinizle sıkarak ufalayın.
  2. Soğanı ve sarımsakları rendenin ince tarafında rendeleyin.
  3. İnce kıyılmış maydanozları ve diğer baharatları ilave edin.
  4. En son yumurtayı ilave ederek bir el çırpıcısı ile bütün malzemeleri iyice karıştırın.
  5. Kıymayı ilave edip sadece 3 dakika daha yoğurduktan sonra buzdolabında en az 3-4 saat dinlendirin.
  6. Daha sonra köfteye istenilen büyüklükte el ile şekil verin ve tekrardan buzdolabına kaldırın.
  7. En az 2 saat daha dinlendirin. Şimdilik köftemiz hazır.

Fırın Malzemelerinin Hazırlanması

  1. Bunun tarifini vermeye gerek var mı? Alt tarafı yıkayıp, doğrayacaksınız ve hazır edeceksiniz. Ama neyse, vereyim tarifi...
  2. Patatesleri ve domatesleri yuvarlak şekilde ve kurşun kalem kalınlığında kesip hazır edin.
  3. Soğanları diklemesine 8'e bölün.
  4. Sarımsakların kabuğunu soyarsınız herhalde.

Sosun Hazırlanması

  • Tereyağında domates rendesini, salçayı ve suyu 5 dk. kısık ateşte pişirin yeter.

Yapılışı

  1. Köfteleri bir tepsiye aralıklı dizin. Aralarına patatesleri yerleştirin. Üzerine biberleri, soğanları, sarımsakları ve domatesleri dizin.
  2. Hazırladığınız sosu üzerine gezdirerek 180 dereceye ayarlanmış fırında 30-40 dk. kadar pişirin.
  3. Piştikten sonra maydanoz yapraklarını üzerine serpiştirip 3-5 dk. dinlendirin.
  4. Bitti, bu kadar! Tabağa da ben mi koyayım, ben mi servis yapayım? Artık o kadarınız da siz yapın! Yanına pilav mı koyarsınız, makarna mı onu bunu bilmem. Size kalmış efendim.

Geldik Can Alıcı "Siz Sormadan Rahat Edemezsiniz" adlı köşemize...

  • Öncelikle her zaman atladığımız bir konuyu gündeme getireceğim. Köfte yapmadan önce kıyma nasıl alınır, Nasıl çektirilir adlı yazımı lütfen okuyun.
  • Köfte harcı için baharat seçimini sizlere bırakıyorum. Kimisi yenibaharı, kimisi kimyonu sevmez. İsterseniz hazır köfte baharatı da kullanabilirsiniz ama hiç tavsiye etmiyorum. Ana malzeme olarak sarımsak, soğan, karabiber ve maydanozdan vazgeçmeyin. Bu şekliyle hazırlanan köfteler daha sade ve daha et tadındadır.
  • Köfte yaparken-şimdi moda oldu ya- içine galete unu, hazır höfte harcı falan koymak. Ee tabi işinize geliyor değil mi? Bayat ekmek bul, ekmeği ıslat, küçük küçük ufala... Zor tabi ki, hele de köfte içinde nohut büyüklüğünde beyaz ekmek kalıntısı kalacaksa. Yahu eskiden galeta unu mu vardı, hazır paket 1-2 liralık köfte harcı mı vardı? Bırakın bu işleri lütfen! O köfte harçlarının içinde neler var siz biliyor musunuz? Oturun ve köfte harcınızı evde doğal yollardan hazırlayın.
  • Ekmek içi kullanmadan da köfteyi hazırlayabilirsiniz. Ama biraz sert olabilir.
  • Sevenleri varsa köfte harcına 1 avuç kaşar rendeleyebilir.
  • Bu arada köftenin içine kattığımız yumurta artık mutfak efsanesi haline gelen "kıyma birbirine tutkal gibi yapışsın, tutucu olur, dağılmaz." diye değil sadece güzel kızarsın ve tat versin diyedir. Kullanmasanız da olur.
  • Köfteyi elle şekillendirirken bazı hanımlar ele yapışmasın diye sıvı yağ kullanırlar. Tavsiye etmiyorum. Sadece elinizi ara sıra su ile ıslatın. Ancak bu şekilde hazırladığınız köfteleri buzdolabında yeteri kadar dinlendirmezseniz özellikle tavada veya fırında pişerken suyunu köpüklü bir şekilde salacak ve köfte pişerken kenarlarında kabuksu tabaka oluşacaktır. Sadece ızgara yaparken ideal olacaktır. Bu nedenle aklınızda bulunsun, kesinlikle köfteyi dinlendirmeden tavada pişirmeye kalkmayın. Köfteniz sıcağı görünce şişip, tombul hale geleceğinden diğer yüzünün sadece ortası tavaya değecektir. Üzerine kaşık bastırsanız dahi köftenizden sular yayılacak, daha da berbat olacaktır. Zaten başınıza kesin gelmiştir:)
  • Kimileri patatesleri ve köfteleri fırına koymadan önce tavada kızartır. Pek önermiyorum. Zira bu şekilde ikinci defa pişecek olan gıdalarda insan vücudu için çok zararlı olan trans yağ oluşacaktır. Ama kızgın bir tavada sadece 1 dk. köfteleri mühürleyebilirsiniz.
  • Sos ölçüsü bu malzemeler için yeterli miktardadır. Ama fırınınız nasıl bilemiyorum ama bazen bu sosyeterli olmayabilir ve köfteniz kupkuru kalabilir. Bu nedenle köfteyi fırına attıktan 20 dk. sonra bir bakın. eğer suyunu çekmiş ve hala pişmemişse 1-2 çay bardağı kaynar su ilave edebilirsiniz. 
  • Tereyağı tadından hoşlanmayanlar zeytinyağı kullanabilir, ya da hiç koymayabilir. Zevkinize kalmış.
  • Son söz olarak; bu detaylı tarife, her damağa hitap edecek şekilde anlatılan alternatif tüh noktalarına rağmen "Ben bunu yapamam,beceremem!" diyen hazırcı hanımlar;hala fırın köfteyi evde pişiremiyorsanız ben daha bi şey söylemiyorum. Bu arada, eğer sevmiyorsanız diyecek bir şeyim yok.
  • Sağlıkla, ağzınızın tadıyla bir de afiyetle kalın efendim.

Hiç yorum yok: