15 Haziran 2009 Pazartesi

GÜVEÇTE ORMAN KEBABI

Print Friendly and PDF





























Orman kebabını ilk kez şehirlerarası seyahat esnasında Gerede'de tatmıştım. Çocuktum o zamanlar. Yumuşacık kuzu etinin üzerine sinmiş kekik kokusu hala burnumdadır. Uzun zamandır yapmadığım bu güzel yemeği daha da zenginleştirerek sizlere sunuyorum. Yanlız bir şartım var! Tarifi tarifine uyarsanız, bambaşka bir tat alacak ve içindeki etin ağzınızda helva gibi nasıl dağıldığını göreceksiniz. Ayrıca bunu eşinize sunduğunuzda kesin herifinizi elde ve evde tutacaksınız. Yoksa yazmıyorum!



Malzemeler

Taze bezelye tanesi bulamayanlar, dondulmuş ya da konserveden, yok ben fazla uğraşmam diyenler hazır garnitür kullanabilir. Ama en güzeli tazesini kullanmak. Resimde gördüğünüz bezelyeyi bugün ayıkladım. Kuzu eti sevmeyenler dana kuşbaşıyı tercih edebilir. Listenin uzunluğuna bakıp şikayet etmeyin! Hepsi evinizde var.



  • 1/2 kg. ince doğranmış kuzu eti.

  • 2 su bardağı taze bezelye tanesi.

  • 1 orta boy havuç

  • 1 orta boy patates

  • 1 orta boy domates

  • 1 orta boy soğan

  • 1 adet dolmalık yeşil biber.

  • 1/2 adet limon

  • 2 diş sarımsak

  • 1 tutam maydanoz

  • 1 tutam dağ kekiği

  • 1 tutam dere otu

  • 1 adet defne yaprağı

  • 5 damla üzüm sirkesi

  • 2 çorba kaşığı süt

  • 1 çay kaşığı şeker

  • 1 tutam kabartma tozu

  • Orman kebabı tatlısı mı yapacağız diye gülmeyin sakın!

Yapılışı


  1. Tercih ettiğiniz bir sıvı yağda etleri karıştırarak pişirin.
  2. 5 dk. sonra yarım bardak kaynar su, sirke, süt, şeker ve kabarma tozunu ilave edin.
  3. Etler suyunu çekmeye başlarken ince doğranmış soğan, biber ve küp şeklinde kesilmiş havuçları ilave edin.
  4. 2 dk. karıştırak pişirin. Neden mi dolmalık biber? Sormayın ne olur!
  5. Yine küp şeklinde doğranmış patates ve domatesi ilave edin.
  6. Sarımsakları da 4'e bölerek içine atın.
  7. Göz kararı karışımın üzerini 2 parmak geçecek kadar kaynar su ilave edin.
  8. Kısık ateşte yaklaşık 20 dk. pişirin.
  9. Ocağı kapatırken yeteri kadar tuzu ilave ederek, şööle bir karıştırıp olayı bitiriyoruz.
  10. Bu karışımı küçük güveç kaplarına dökün.
  11. 5 dk. ısıtılmış ve 200 dereceye ayarlanmış fırınınız hazır olsun.
  12. Sonra kalan malzemeleri; kabuğu soyulmuş dilimlenmiş limon, kekik, maydanoz, dere otu ve defne yaprağını ilave edip fırına veriyoruz ve 10 dk. daha pişiriyoruz.
  13. Azıcık tereyağı eklerseniz tadı muhteşem oluyor.

Siz Sormadan Ben Söyleyeyim

  • Muhteşem 4'lüyü (sirke, süt, şeker ve kabartma tozu) her türlü et yemeklerinde kullanabilirsiniz. En sert eti bile, helva gibi yapıyor. Sirke yerine kırmızı şarap ya da viski kullanabilirsiniz.
  • Tuzu en son ilave etmemim sebebi, sebzelerin vitamin değerlerinin kaybolmaması ve kendi renklerini koruması.
  • Kabuklu limon yemeklerde acı tad bırakabiliyor. Bu nedenle kabuğunu soyun dedim.
  • Güveç kabı istemiyorsanız aynı işlemi fırına dayanıklı cam kapta yapabilirsiniz.
  • Eğer büyük güveç kabınız varsa, ocakta 20 dk. pişirip güveci fırına verin.
  • Nasıl? Etler yumuşacık değil mi?
Afiyetle yiyin!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ayhan bey tarif ararken sitenizi kesfedeli 3 yıl oluyor halen ne zaman orman kebabı yapmak istesem sitenizin adını unutsam da gorselden yada bi cumleden arar bulurum. anlatiminiz detayciliginiz tüm tarif arayanların talep ettiği şekilde. Fakat yazmayı bırakmış olmanıza üzüldüm yeniden başlamayı düşünmez misiniz yada bir başka siteniz yayininiz var mi