12 Ağustos 2009 Çarşamba

Yüzde 47'lik Kadınlar İçin: Kuru Fasulye

Print Friendly and PDF
Yapılan araştırmaya göre Türk kadınlarının yüzde 47'si kuru fasulye yapmasını bilmiyor. Hatta yüzde 45,1’i bulgur, yüzde 45,9’u nohut, yüzde 46’sı kırmızı mercimek, yüzde 55’i yeşil mercimek, yüzde 60,3’ü barbunya, yüzde 80,3’ü de börülce pişirmeyi bilmiyormuş! Önce şaka zannettim. Meğersem doğruymuş! Ne acı bir durum.
Bu nedenle "herkes biliyor ve benimle dalga geçmesinler" diye tarifini yazmadığım en meşhur geleneksel yemeğimiz olan kuru fasulyenin tarifini -unutturmamak adına, yüzde 47'likler için- bir de ben yazıyorum. Erkek elinden kuru fasulye yemeği;


Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasulye

  • 1/2 kg. kuşbaşı et

  • 1 adet orta boy soğan

  • 2-3 adet taze yeşil biber

  • 2 diş sarımsak

  • 1 yemek kaşığı biber salçası

  • 1/2 çay bardağından az sıvıyağ

  • 6-8 su bardağı kaynar su

Yapılışı
  1. Fasülyeleri akşamdan 1'er çay kaşığı tuz ve şeker katılmış suda ıslatın.

  2. Ertesi gün az suda yumuşayana kadar haşlayıp süzün. Fasülyeler hafif sert kalsın.

  3. Yağı tencereye ilave ederek soğanları, biberleri ve yıkanmış etleri 15 dk. pişirin.

  4. Etler suyunu çekince fasülyeleri, sarımsağı ve üzerini 2 parmak geçecek kadar kaynar suyu ilave edin.

  5. Kısık ateşte 20 dk. daha pişirdikten sonra servis yapın.
Bu Yüzde 47'lik Hanımlara, Sormasanızda Anlatmak Zorundayım
  • Yukarıdaki bütün adımları uygularsanız, fasülye gaz yapmaz, sizi uçurmaz.
  • Bu yemeği etsiz de yapabilirsiniz. Domates de ilave edebilirsiniz.
  • Sulu seviyorsanız elbette biraz daha su ilave edeceksiniz.
  • Ramazan geliyor! Pastırmalı istiyorsanız pişmesine 5 dk. kala pastırmaları katın.
  • Yok ben Çayeli usulü istiyorum diyorsanız, yuvarlak ve iri olan İspir fasülyesi bulmanız ve güveç kabında fırında pişirmeniz lazım.
  • Özellikle bu tarifi vermiyorum. 47'lik hanımların sayısı bi azalsın hele. Zaten anlatsam da beceremezler. Boşuna nefes yormasınlar!
  • Son olarak; Kuru fasülyeyi sevmeyen erkek yoktur. Kesin bu yüzde 47'lik hanımları kocaları boşamıştır. Araştırmayı yapan firmaya soracağım.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Ayhan bey selam.
Sitenizi çok beğendim. Yorumlarınıza neşe katıp yazıyorsunuz.
Kurufasülye için nacizane ufak bir katkıda bulunmak istedim.
Annemler rumelili. Yapılış usulü biraz farklı, katkıda bulunmak isterim. Su ayarı yapılmış, tam kıvamında pişmiş (kısık ateşte 2 saat)fasulyelere. En son ayrı tavada soğanı, salçası kavrulup sos şeklinde tencereye ekleniyor. Ve bu sosla özleşsin diye yine 5 dk harlı ateşte kaynatılıp ocaktan alınıyor dinlendiriliyor. Selamlar.

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

Dediğiniz şekilde deneyip tarifini de yazacağım. Teşekkürler katkınız için.

gelsensen dedi ki...

selamunalaykum arkadasım çok teşekkürederim lokantalara pra bayılmktan tost yemekten kurtuldum meger yemek yapmak nekadar eglencelive kolaymıs sağolun var olun artık yemegimi evde yapıyorum nerede ise lokantadakılerden lezzetli oluyor karnım doyuyor

gelsensen dedi ki...

selamunalaykum arkadasım çok teşekkürederim lokantalara pra bayılmktan tost yemekten kurtuldum meger yemek yapmak nekadar eglencelive kolaymıs sağolun var olun artık yemegimi evde yapıyorum nerede ise lokantadakılerden lezzetli oluyor karnım doyuyor

gelsensen dedi ki...

selamunalaykum arkadasım çok teşekkürederim lokantalara pra bayılmktan tost yemekten kurtuldum meger yemek yapmak nekadar eglencelive kolaymıs sağolun var olun artık yemegimi evde yapıyorum nerede ise lokantadakılerden lezzetli oluyor karnım doyuyor

gelsensen dedi ki...

selamunalaykum arkadasım çok teşekkürederim lokantalara pra bayılmktan tost yemekten kurtuldum meger yemek yapmak nekadar eglencelive kolaymıs sağolun var olun artık yemegimi evde yapıyorum nerede ise lokantadakılerden lezzetli oluyor karnım doyuyor